Vaccinul AstraZeneca poate fi folosit și la persoanele peste 55 de ani. De ce nu s-a luat și în România decizia

11-02-2021 19:50


După ce Organizația Mondială a Sănătăţii a anunțat miercuri că vaccinul AstraZeneca poate fi folosit și pentru imunizarea persoanelor trecute de 55 de ani, recomandarea s-ar putea aplica și în România.

Autoritățile așteaptă decizia Agenției Europene a Medicamentului.

„Nu există încă suficiente rezultate la participanții mai în vârstă (peste 55 de ani) pentru a oferi o cifră pentru cât de bine va funcționa vaccinul în acest grup. Cu toate acestea, se așteaptă să ofere protecție, având în vedere că un răspuns imun este observat în această grupă de vârstă și pe baza experienței cu alte vaccinuri. Deoarece există informații fiabile privind siguranța la această populație, experții ai EMA au considerat că vaccinul poate fi utilizat la adulții în vârstă”, se arată într-un comunicat transmis de EMA.

Peste 100.000 de români s-au programat în primele 24 de ore, de când au fost introduse pe platformă locuri pentru vaccinul Astra Zeneca. S-au ocupat jumătate din locurile disponibile până pe 6 martie.

Deocamdată, în România vaccinul Astra Zeneca este disponibil pentru persoanele din Etapa a II-a cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani. În Capitală s-au ocupat deja 90% din locurile disponibile.

Vârstnicii din România nu se pot programa pentru vaccinare cu acest ser. Şi sunt mulţi care nu au reuşit incă să se vaccineze cu celelalte două seruri. În comuna Sărata din Bacău nu este niciun centru de vaccinare. Unii aşteaptă veşti de la medicii de familie care, speră ei, îi vor programa undeva.

„Dom doctor a spus că în vară, a spus că n-are material” spune o bătrână de acolo.

Reporter: Matale te pricepi să intri pe internet?
Bătrână: „Nu am de unde. eu am un simplu telefon de pe timpuri, cu roată. La mine nu intră nimeni”.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în România sunt 3,6 milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Până pe 8 februarie fuseseră vaccinați 217.000, mai puţin de 6% din total.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis miercuri o recomandare potrivit căreia Astra Zeneca poate fi folosit şi pentru imunizarea vârstnicilor. Experţii OMS susţin că vaccinul este sigur pentru bătrâni şi că răspunsul imun se dovedeşte similar cu cel obţinut în cazul tinerilor.

Dr. Adrian Marinescu - Institutul de boli infecţioase Matei Balş:
„Cu ceva vreme în urmă nu existau suficiente date legate de cei care aveau peste 55 de ani din simplul motiv că în studiile clinice nu erau suficienţi voluntari cu această vârstă. În ultima vreme aceste studii clinice au fost în derulare şi s-au obţinut date care vorbesc foarte clar despre o eficacitate similară, indiferent de vârstă. Din acest motiv, există indicaţia de a putea fi administrat acest vaccin şi pentru cei care au peste 55 de ani şi pentru cei care au 65 de ani”.

Deocamdată, autorităţile din România nu au luat nici o decizie.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii:
Noi o să o adaptăm în România în secunda următoare în care este enunţată de către Agenţia Europeană a Medicamentului, e o chestiune de timp. Şi alte vaccinuri lucrează să îşi extindă recomandările şi pentru alte grupe populaţionale. Este un vaccin care desfăşoară studii clinice pentru 12-18 ani.”

Chiar dacă ar exista ser suficient, rămâne problema accesului la vaccin al bătrânilor din satele uitate de lume.

„Speram să ajungă şi la noi, să-l putem face. Măcar primul, ca în alte părţi se face şi al doilea” mărturisește o vârstnică.

Autoritățile au promis centre mobile de vaccinare.

Dr. Valeriu Gheorghiță - coordonatorul campaniei de vaccinare:
„Foarte probabil din a doua jumătate a lunii martie pentru a asigura persoanelor din mediul rural din localităţile pentru care accesul persoanelor la un centru de vaccinare fix este deficitar sau se face cu dificultate.”

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, următoarele locuri libere pentru Pfizer și Moderna vor fi disponibile la jumătatea lunii martie. Trei sferturi din ele vor fi păstrate pentru vârstnici și cei cu boli cronice.


VIDEO PROTVPLUS.RO