Cum ne putem proteja de infectarea cu coronavirus. Gesturile care trebuie evitate

×
Codul embed a fost copiat

În această perioadă este bine să fim precauți când ieșim din casă.

Spălatul pe mâini, distanțele pe care trebuie să le respectăm față de ceilalți la serviciu, în magazine ori restaurante și dezinfectarea obiectelor cu care întrăm în contact ne ajută să ne protejăm.

Autoritățile fac din nou apel să evităm pe cât posibil locurile aglomerate și să luăm legătură cu medicul de familie la cel mai mic semn de boală.

Fiecare dintre noi poate ajuta la oprirea răspândirii coronavirusului în România.

În această perioadă este extrem de important să fim foarte atenți la tot ceea ce este în jurul nostru. Să ne pregătim cumva terenul pentru tot ceea ce ne așteaptă într-o zi normală.

Citește și
Autoritățile române prezintă cel mai performant sistem de monitorizare a suspecților de coronavirus
LIVE UPDATE. 9 cazuri noi de coronavirus în București, 3 în Arad. Număr total în România: 29
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Astfel că trebuie să ne luăm toate măsurile de prevenție încă de dimineață când plecăm de acasă spre serviciu până ne întoarcem seara în locuință. În acest fel ne vom proteja în primul rând pe noi dar și pe ceilalți care întră în contact cu noi.

Una dintre cele mai importante măsuri de prevenție este cu siguranță curățarea și dezinfectarea tuturor obiectelor pe care le atingem. Aici un rol important îl are masa pe care mâncăm. O dezinfectăm dimineață înainte de micul dejun dar și de mai multe ori pe zi.

Dezinfectăm inclusiv blatul de la bucătărie și robinetele din locuințe.

O altă măsură foarte importantă e spălatul pe mâini, o facem corect și des- cel puțin o dată la fiecare oră.

Ne spălăm pe mâini după ce ne suflăm nasul cu o batistă de hârtie care e de unică foloista apoi o aruncăm la gunoi, ne spălăm pe mâini după ce ieșim de la baie dar și înainte să mâncăm, dar important e să ne spălăm pe mâini și după ce ne jucăm cu animalul de companie.

Mai bine de 20 de secunde, atât ne sfătuiesc specialiștii să dureze spălatul pe mâini în această perioadă. Clatim înainte, folosim săpun, apoi spălăm foarte bine interiorul palmelor încheieturile.

În această perioadă, dacă purtăm bijuterii ne e recomandat să renunțăm la ele, inclusiv ceasuri și inele. Continuăm spălatul, clătim, ne ștergem cu o batistă de hârtie, tamponăm, folosim batista pentru a închide robinetul. Aruncăm batista, iar apoi dezinfectăm. Trebuie să fie o substanță pe baza de clor sau să aibă 60% alcool.

Sigur, ne întrebăm cum reușim să ne protejăm în condițiile în care zilnic ieșim din casă. Ar fi bine ca în această perioadă să ocolim pe cât posibil taxiurile și mijloacele de transport în comun, în caz contrar să avem la noi șervețele umede, mască de protecție și un gel dezinfectant pentru a curăța cât mai multe lucruri din jurul nostru.

Roxana Hulpe, corespondent ProTV: „Eu acum am ales să merg la serviciu cu ajutorul metroului , dar nu mai sunt condiționată de această cartelă de călătorie , pe care o atingeam obligatoriu în momentul în care le cumpărăm de la casele de vânzare sau în momentul în care acești tunicheți citeau cartelele de călătorie. Acum Metrorex vine cu o serie de măsuri: biletele de călătorie se pot cumpără electronic cu ajutorul unui ceas inteligent, a telefonului sau cu ajutorul cardului bancar. Partea bună e că ușile se deschid automat iar noi nu mai atingem nimic. În total sunt 53 de astfel de cititoare electronice în toate stațiile de metrou din capitală.”

În momentul în care ajungem pe peron, unde este un val continuu de oameni, specialiștii ne recomandă să păstrăm o distanță față de alt călător, chiar de 2 metri, și să nu stăm mai mult de 15 minute.

Odată ce am ajuns în metrou și ne este aproape imposibil să respectăm această distanță de doi metri față de ceilalți călători și suntem nevoiți să stăm în mulțime, este indicat să încercăm să ne găsim un loc unde nu este foarte multă lume.

Pentru a ajunge la suprafață am folosit la metrou liftul, dar ar fi bine să îl ocolim. Este multă lume, iar spațiul este mic. Pentru butoanele liftului de asemenea să folosim o batistă de hârtie sau haina.

În momentul în care am ajuns la serviciu ar fi bine să evităm salutul prin contact fizic. Cel puțin o vreme să nu dăm mâna și să evităm îmbrățișările. Primul lucru pe care trebuie să-l facem înainte de a ne așeza la birou este să ne spălăm din nou pe mâini.

Suprafețele comune: biroul, tastatura de la calculator sau laptop, telefoanele fixe și clanțele ușilor ar trebui curate cu soluție specială de câteva ori pe zi. Și tot la muncă ar trebui să evităm să folosim la comun obiectelor personale: pahare, tacâmuri, prosoape, mâncare sau telefoane mobile și căști.

Inclusiv pe stradă să ne ferim de ceilalți care tușesc sau strănută. Și să nu ne ducem mâna înainte să fie dezinfectată la ochi nas sau gură.

De asemenea, autoritățile recomandă evitarea locurilor aglomerate, precum magazinele sau mall-urile. Să nu atingem obiectele din jurul caselor de marcat sau butoanele lifturilor și să evităm să ne lăsăm copiii ore în șir la locul de joacă.

E bine să fim precauți și la restaurant, în farmacie ori la cinema. Să ne alegem locuri cât mai retrase pentru a nu intra în contact direct cu alte persoane.

Inclusiv seara când ajungem acasă ar trebui să fim atenți la încălțămintea și îmbrăcămintea pe care le-am purtat pe tot parcursul zilei. Încălțămintea trebuie să o punem într-un spațiu special amenajat.

Iar dacă toate aceste măsuri nu au fost suficiente, la primul semn de boală, cum ar fi febra, tuse sau vărsături anunțați cadrele medicale și rămâneți izolați.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Celulă de criză la MAI din cauza situației de la graniță. Dancă: Foarte mulți români se întorc în țară
Celulă de criză la MAI din cauza situației de la graniță. Dancă: Foarte mulți români se întorc în țară

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat, marți seară, că a fost convocată o celulă de criză la Ministerul de Interne pentru a găsi soluţii de defluire, ca urmare a cozilor de la vama Nadlac II.

LIVE UPDATE. 9 cazuri noi de coronavirus în București, 3 în Arad. Număr total în România: 29
LIVE UPDATE. 9 cazuri noi de coronavirus în București, 3 în Arad. Număr total în România: 29

Numărul cazurilor confirmate de coronavirus a crescut, marți, ajungând la 29 la nivel național. 

Epidemia de coronavirus „îngheață” activitatea din Capitală. Lista instituțiilor închise
Epidemia de coronavirus „îngheață” activitatea din Capitală. Lista instituțiilor închise

Cazurile de coronavirus, descoperite recent în București, au închis două instituții importante și au suspendat activitatea cu publicul la Primăria Capitalei și în alte locuri.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.