Celulă de criză la MAI din cauza situației de la graniță. Dancă: Foarte mulți români se întorc în țară

Celulă de criză la MAI din cauza situației de la graniță
Pro TV

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat, marți seară, că a fost convocată o celulă de criză la Ministerul de Interne pentru a găsi soluţii de defluire, ca urmare a cozilor de la vama Nadlac II.

Potrivit acestuia, în gestionarea situației sunt implicate instituţiile din subordinea MAI şi instituţiile prefectului din judeţele de graniță, responsabili din DSP şi Ministerul Sănătăţii.

Poliţia de Frontieră a informat că trei artere sunt deschise pe sensul de intrare în ţară la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II şi tot atâtea sunt pe sensul de ieşire din ţară.

Maşinile stau la cozi, timpul de aşteptare fiind de 50 de minute, potrivit aplicaţiei online a Poliţiei de frontieră, scrie News.ro.

Ionel Dancă a mai declarat că personalul de la Poliţia de Frontieră şi DSP face faţă „cu dificultate” situaţiei create de numărul mare al celor care intră în ţară.

Citește și
Școlile, grădinițele și creșele se închid de miercuri. Ce vor face elevii în acest timp
Școlile şi liceele se închid miercuri. Cum vor face totuşi elevii ore, de acasă
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

UPDATE ora 23.00 - Declarațiile Șefului Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, după ședința de Guvern:

- Guvernul a adoptat mai multe decizii pentru o cât mai bună gestionare a situației provocate de infecțiile cu coronavirus, stocurile de materiale sanitare sunt suficiente, este în pregătire achiziția de noi materiale necesare.

- O altă hotârâre a vizat reorganizarea ANAF, pentru reducerea a peste 2000 de posturi, ca urmare a măsurilor de eficientizare a instituției.

- Au fost adoptate o serie de hotârări pentru deblocarea unor proiecte de investiții, pentru deblocarea situațiilor privind exproprierile pentru centura București Sud, autostrada Sebeș - Turda, varianta ocolitoare Bacău.

- S-a aprobat memorandumul privind înființarea unui grup de lucru inter-instituțional privind impactul economic și financiar în economia României. Prima reuniune va avea loc miercuri, de la ora 16.00.

- Vreau să mai vorbim despre situația generată de afluxul de români care în acest moment se află la granița de vest. Este aglomeraţie şi în acest moment la nivelul MAI se desfăşoară o celulă criză pentru identificarea şi adoptarea soluţiilor care să ducă la defluirea aglomeraţiei.

- Este un număr foarte mare de persoane care se întorc în România, cei care vin în continuare trebuie să se aștepte la această situație și să parcurgă toate procedurile.

- Facem un apel la înţelegere, la calm, pentru că este în interesul atât personal al celor care vin aceste zone cât și al celor din familiile lor să respecte cu stricteţe indicaţiile autorităţilor în ce priveşte completarea riguroasă a formularelor de călătorie. Sunt proceduri care trebuie urmate şi care necesită timp.

- Miercuri, la ora 9.00, va avea loc o nouă reunire a Comitetului pentru situații de urgență.

- Cei care nu vin din zonele roșii de carantină, respectiv Italia sau zonele din Spania, Franța, Germania, aceștia pot fi în autoizolare la domiciliu. Este important de spus pentru a nu aglomera spațiile puse la dispoziție de autorități.

Întrebat ce se va întâmpla cu persoanele care nu vor să se supună măsurilor de carantină şi izolare, Dancă a răspuns că cei care refuză carantina instituţionalizată vor intra în procedurile decise de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi intră sub incidenţa legislaţiei penale.

UPDATE ora 19.30 - Guvernul s-a reunit într-o ședință de urgență. Cabinetul interimar Orban discută mai multe măsuri pe care intenționează să le ia pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Declarații ale premierului interimar Ludovic Orban în ședința de Guvern:

- După cum evoluează epidemia în alte țări, este foarte probabil să instituim măsura izolării la domiciliu pentru cetățeni ce vin din zone afectate, domnule ministru al Sănătății trebuie urmărite numărul de cazuri pe zone astfel încât să informați MAI, pentru a ști ce măsuri trebuie să luăm.

- În plus, este o chestiune care este legată de controlul izolării la domiciliu. În afară de verificările făcute prin poliție, trebuie să responsabilizați reprezentanții autorităților locale.

- Creșteți efectivele de medici implicați în anchetele epidemiologice, știu că sunt medici epidemiologici șomeri.

- Aștept de la ONAC mai multă cooperare, trebuie să asigurăm niște stocuri. Apropo de viteza de derulare a ofertelor, avem bază legală.

Ministrul Sănătății, despre Scenariul 2:

- Scenariul 2 este o fază de transmitere sporadică în comunitate. Suntem departe de ce se întâmplă în Italia, Franța sau Spania.

- Avem 25 de pacienți diagnosticați, sunt 5 vindecați cu tratamentu ce se aplică în aceste cazuri, un tratanent inovator. Nu există niciun pacient intubat. Sunt peste 11.000 izolați la domiciliu.

- Ne pregătim pentru o trecere în Scenariul 3 sau 4.

- Am demarat achiziția prin ONAC, așteptăm termenii de livrare, am început prin Ministerul Sănătății achiziții, avem varianta spitalelor private și aici avem între 2000 și 3000 de paturi cu ventilatoare.

Ministrul Educației, despre cursuri on-line pentru elevi:

- Am transmis o notă către toate unitățile de învățământ, începând de mâine vor începe filmările pentru cursuri on-line, realizate cu ajutorul postului național de televiziune.

- Aceasta una dintre variante, însă vom mai analiza și alte variante de a realiza cursuri on-line împreună cu alți parteneri.

România a intrat în Scenariul 2 de infecție cu coronavirus

 

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a explicat, pe 4 martie, că scenariul 1 sau faza 1 presupune existenţa de la 0 la 25 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, Scenariul 2 - între 25 şi 100 de cazuri, Scenariul 3 între 100 şi 2.000 de cazuri şi Scenariul 4 - peste 2.000.

Ce înseamnă Scenariul 2 de infecţiei cu coronavirus

 

Iată care sunt măsurile impuse de Scenariul 2:

- locuri mai multe în secţii infecţioase, patologia non infectare va fi dirijata către alte spitale, personal suplimentat, echipamentele suplimentate, celelalte spitale îşi limitează intervenţiile chirurgicale cronice şi internările cronice. Doar urgențele se vor opera.

- 10% din paturile ATI din celelalte spitale sunt rezervate pentru cazuri de coronavirus.

- În 5 spitale vor fi activate planurile albe, apoi dacă va fi nevoie şi pentru alte spitale care au ATI (vine personal de acasă, fluxuri diferite)

- De azi se testează şi din alte zone afectate, nu doar cele roşii sau galbene (Germania, UK, Franța şi Spania) dacă au simptome)

Potrivit autorităților, România este deja în Mecanismul european, iar ministrul Sănătății a fost săptămâna trecută la Bruxelles și se fac achiziţii centralizate plus altele prin Unifarm.

De asemenea, alte 46 de teste sunt în lucru (contacți sau persoane care vin din zonele vizate de carantină).

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
LIVE UPDATE. 9 cazuri noi de coronavirus în București, 3 în Arad. Număr total în România: 29
LIVE UPDATE. 9 cazuri noi de coronavirus în București, 3 în Arad. Număr total în România: 29

Numărul cazurilor confirmate de coronavirus a crescut, marți, ajungând la 29 la nivel național. 

Școlile şi liceele se închid miercuri. Cum vor face totuşi elevii ore, de acasă
Școlile şi liceele se închid miercuri. Cum vor face totuşi elevii ore, de acasă

De miercuri vor fi închise școlile, grădinițele și creșele. Trei milioane de copii stau acasă, cel puțin până pe 22 martie inclusiv.

Mărturia unei italience în carantină:
Mărturia unei italience în carantină: "Stați acasă, sunt tineri care se zbat între viață și moarte"

Un mesaj dramatic al unei italience, infirmieră aflată în carantină după ce tatăl ei și-a pierdut viața din cauza coronavirusului, a devenit rapid viral pe rețelele de socializare.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.