Cum ne putem feri de coronavirus dacă slăbim și avem o dietă sănătoasă
Organismul ar putea răspunde eficient în fața infecțiilor de orice tip prin îndeplinirea unui simplu obiectiv: scăderea în greutate între 5 și 10%.
Acest țel ar trebui luat drept reper mai ales în cazul persoanelor la care grăsimea se depune în special pe abdomen, spun specialiștii.
Creșterea în greutate înseamnă modificări metabolice, iar acestea reduc posibilitatea organismului de a se apăra de infecții.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Contează câtă grăsime se depune pe abdomen și ce dimensiuni au arterele carotide la nivelul gâtului, ușor de vizualizat cu ajutorul unei ecografii:
Răzvan Vasilescu, medic primar diabet: - Grosimea carotidei care se corelează cu afectarea vaselor în întregul organism.
Reporter: - Adică ce este pe carotidă este peste tot.
Răzvan Vasilescu: - Exact. Obezitatea abdominală este cea care se corelează cu riscul cardiovascular.
Odată ce dimensiunea abdominală și cea a arterelor carotide se măresc, secreția pancreasului este forțată și crește glicemia.
Situația este premergătoare diabetului. Și poate fi înrăutățită cu mese copioase seara.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "În primul rând, se secretă insulina, insulină, care este hormonul de bază. De câte ori mâncăm, insulina dintr-un pancreas sănătos vine și se secretă. Pe lângă faptul că bagă zahărul în celulă, este un hormon analbolic, adică ea stimulează sinteza de lipide, de trigliceride, depunera lor în tesutul adipos."
Secretată după o masă târzie, insulina își preia rolul de creștere celulară. Și vă crește celulele grase din corp. Așa se declasează ușor diabetul.
Renunțarea la astfel de cine și reducerea cu 10% a greutății corporale înseamnă impact pozitiv inclusiv asupra sistemului imunitar. Așa mențineți glicemia în limite normale.
Și este important acest lucru pentru că hiperglicemia întreține orice infecție și lovește direct în sistemul imunitar.
Răzvan Vasilescu, medic primar diabet: "În fața oricărei infecții, nu vorbim doar de acestă infecție, diabeticii sunt predispuși să facă o formă mai gravă a oricărei infecții virale, bacteriene, dar, dacă vorbim de diabet și obezitate, sunt doi factori de prognostic prost pentru pacienții infectați cu SARS CoV-2."