Legătura fatală dintre obezitate şi COVID-19. Medicii dau vina pe zahăr

×
Codul embed a fost copiat

În plină pandemie, obezitatea este unul din factorii majori de risc, în infecția cu coronavirus.

Aproape jumătate dintre cei decedați în România, aveau multe kilograme în plus, față de greutatea normal. Iar la unul din zece, era singura boală asociată.

Se întâmplă, spun medicii care îngrijesc bolnavi de covid, pentru că cei cu exces ponderal au o cantitate sporită de zahăr în sânge.

Iar aceasta permite o multiplicare accelerată în celule a virusului. Așadar, slăbitul nu mai trebuie să fie un obiectiv pe termen lung. Devine o urgență.

Bolnavii obezi au imunitate mai slabă

 

La bolnavii obezi și infectați cu noul virus imunitatea e slabă, iar organele tind să cedeze ușor.

Virgil Musta, medic specialist boli infecțioase: ”Pacienții cu obezitate și cu diabet sunt pacienții care evoluează cel mai sever și au rata cea mai mare de mortalitate. Cantitatea de zahar din sânge sau de la nivel celular favorizează multiplicarea virusurilor, microbilor și fungilor. Înseamnă că și imunitatea umorală, și imunitatea celulară sunt afectate.”

Chiar și pentru oameni tineri, în cazul celor obezi, plămânii și inima cedează mai repede. Dar și fiecare celulă tinde să fie cotropită de noul virus, multiplicat într-un ritm sporit, decât la cei cu greutate normală. Așa că bolnavii ajung în câteva zile să nu mai poată respira singuri. S-a întâmplat și în cazul unui pompier de 37 de ani din Constanța, mort în urmă cu câteva zile.

La nivel mondial, cazurile de obezitate aproape s-au triplat în ultimii 45 de ani. Organizația Mondială a Sănătății spune că în lipsa unor măsuri drastice, în 2025, peste 50% din populația lumii va fi obeză.

Unul din trei români e supraponderal. În numai o lună, 50 de suferinzi de obezitate au murit din cauza asocierii afecțiunii de fond cu noul virus. Cifra reală e însă cu siguranță mai mare, pentru că nu toți cei decedați erau încadrați, prin documente medicale, la obezitate medie sau morbidă.

A scăzut numărul celor care fac sport

 

În ultimii cinci ani, numărul românilor care fac sport a scăzut cu 12%, iar numărul sedentarilor a crescut cu 15%, arată datele Comisiei Europene. Mulți pacienți cu surplus ponderal caută de acasă soluții, mai ales că unii sunt conștienți că o dietă corectă, începută acum, le-ar putea salva viața.

Damian Șerban, doctor: ”Am trecut la un stil de viață extrem de sedentar. 80% dintre pacienții cu obezitate care vor să slăbească sunt în marja aceasta, în zona aceasta de 35-40-45 de ani.”

Cristina Fedorovici, psiholog: ”Cerința oamenilor pentru a intra în grupurile de suport care tratează obezitatea a crescut foarte mult. Ce îi sfătuiesc eu e să se autoeduce, să țină un jurnal alimentar. Este o presiune și mai mare, pentru că exista riscul morții.”

În plus, dacă până acum o lună și jumătate cei mai mulți susțineau că nu au timp să facă sport, acum nu mai au nicio scuză. Instructorii de fitness țin și antrenamente online, iar clienții pot face exercițiile în sufragerie. În fine, ar trebui că acesta să fie momentul trezirii și pentru fumători.

Pneumologii spun că mai ales cei care sudează țigările au risc mare de recuperare lentă și de sechele, după convalescenta bolii covid. Asta, pentru că alveolele pulmonare, cu acumulări mari de gudron, se oxigenează cu dificultate.

Citește și...
Măştile de protecţie, obligatorii după 15 mai. Cine le-ar putea primi gratuit de la stat
Măştile de protecţie, obligatorii după 15 mai. Cine le-ar putea primi gratuit de la stat

15 mai. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că după această zi se vor ridica restricțiile de deplasare și nu vom mai fi nevoiți să completăm declarația pe proprie răspundere dacă ieșim din case.

Gest inexplicabil al unui tânăr internat în stare gravă din cauza Covid-19. Ce a făcut
Gest inexplicabil al unui tânăr internat în stare gravă din cauza Covid-19. Ce a făcut "de plictiseală"

A fost alertă în Mureş, unde un bărbat de 36 de ani infectat cu noul coronavirus a fugit de la Spitalul de Boli Infecţioase.

”România face milioane din amenzile de coronavirus”. Ce scrie presa străină despre noi
”România face milioane din amenzile de coronavirus”. Ce scrie presa străină despre noi

România a emis 200.000 de amenzi în mai puțin de o lună pe numele celor care nu au respectat restricțiile impuse pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

Premierul Orban, chemat să dea explicații în Parlament despre măsurile împotriva Covid-19
Premierul Orban, chemat să dea explicații în Parlament despre măsurile împotriva Covid-19

Premierul Ludovic Orban este chemat să dea explicații în Parlament despre măsurile adoptate de Guvern pentru prevenirea și combaterea epidemiei de Covid-19.

Recomandări
România, țara care „plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”
România, țara care „plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”

„Petrolul roșu”, partea a II-a. România are o istorie spectaculoasă în industria petrolieră. Am fost pionieri în extracția țițeiului, în rafinare și în utilizarea combustibililor în iluminat sau transport.

SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina

SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei că se va confrunta cu „consecinţe catastrofale”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe.

Alegeri în Italia. Extrema dreaptă speră să obțină victoria și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi
Alegeri în Italia. Extrema dreaptă speră să obțină victoria și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi

Peste 50 de milioane de italieni au fost chemați, duminică, la vot, pentru a-și alege parlamentarii, iar observatorii se așteaptă ca extrema dreaptă să câștige în forță și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi.