Cursă contra cronometru pe glob pentru a găsi tratamentul împotriva coronavirusului

Dată publicare: 24-03-2020 20:30
Dată actualizare: 25-03-2020 08:18


Pe tot globul are loc o cursă contra cronometru pentru a găsi un tratament eficace și un vaccin împotriva acestui virus înspăimântător.

Rezultatele sunt promițătoare, anunță Organizația Mondială a Sănătății, dar studiile sunt încă în desfășurare. Pentru a-i ajuta pe cercetători, Comisia Europeană a alocat 80 de milioane de euro unui dezvoltator german de vaccinuri, iar în Statele Unite ale Americii se așteaptă rezultatele primelor testări făcute cu ajutorul a 45 de voluntari.

Între timp, un renumit, dar și controversat medic infecționist din Franța anunță că o substanță activă, dozată în funcție de fiecare pacient, poate vindeca boala.

Cel puțin 20 de vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt în plină testare, anunță Organziația Mondială a Sănătății. Nu sunt singurele cercetări, iar cei mai buni infecționiști din întreaga lume lucrează împreună printr-o platformă specială, pentru a găsi cea mai eficientă medicație.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general Organizația Mondială a Sănătății: „Putem schimba traiectoria acestei pandemii. Nu poți câștiga un meci de fotbal doar apărându-te. Trebuie să și ataci. Cu cât mai multe țări se alătură acestui grup și se adaugă studii, vom putea avea rezultate privind medicamentele care sunt potrivite și vom salva mai multe vieți.”

Și tot pentru a găsi cât mai repede o soluție, Comisia Europeană a oferit un sprijin financiar în valoare de până la 80 de milioane de euro unui laborator din Germania. Banii sunt destinați exclusiv dezvoltării și producției unui vaccin.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Ei lucrează la o tehnologie promițătoare pentru a obține un vaccin împotriva coronavirusului. Sper ca prin intermediul acestei finanțări să avem un vaccin pe piață, poate chiar înainte de toamnă.”

Acesta poate salva vieți în Europa, dar și în întreaga lume.

Alexander S. Kekule, medic specializat în virusologie: „Mă aștept ca în următoarele luni să avem o posibilitate (n.r. un medicament) prin care să îi putem ajuta pe pacienții grav bolnavi. Este foarte important pentru că acest lucru va scădea rata mortalității, așa că acest tratament este foarte important și în această privință eu sunt foarte optimist.”

Medici europeni, recunoscuți la nivel mondial, admit că nu mai este mult până când se va găsi un tratament eficient, dar niciunul dintre ei nu pronunță un termen clar. Didier Raoult, directorul Institutului Mediteranean de Boli Infecțioase din Marsilia a anunțat că pentru a trata Covid-19, a folosit o substanță din schema de tratament destinată celor care fac malarie.

Didier Raoult,directorul Institutului Mediteranean de Boli Infecțioase: „Trebuie ajustată cea mai bună schemă de tratament pentru ceea ce numin noi patologie. Să vedem care este doză pentru că medicația să fie cât mai eficientă. Este doar o chestiune de cercetare.”

În Statele Unite ale Americii este în plină desfășurare un experiment la care au luat parte 45 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, perfect sănătoși. Ei sunt primii care au intrat în programul primului vaccin experimental, testat vreodată pe oameni.

Rebecca Sirull, participant la studiu: „Este foarte interesant să fiu cumva în prim planul a tot ceea ce se întâmplă. Sper din suflet să funcționeze și să fie disponibil pentru toată lumea. A fost o decizie la care m-am gândit. Am zis, ok, pare să merite pentru mine, iar riscurile sunt destul de scăzute".

Pe de altă parte, oamenii de știință de la Universitatea Oxford dezvoltă un test rapid pentru depistarea infectării cu noul coronavirus. Este asemănător cu testul de sarcină și culorile ar indica rezultatul. Roz înseamnă negativ, galben, pozitiv.

Nick Paton Walsh, Oxford: „Și în acest caz este o cursă contra cronometru. Sunt necesare testări clinice, aproximativ o săptămână, apoi aprobarea autorităților de reglementare și trecerea la producția de masă. Se speră că asta s-ar putea întâmpla în două, patru săptămâni.”

Chia-Chen Hsu, doctor: „Pentru început, testul ar fi pus la dispoziția spitalelor, dar vrem să ajungem cât mai curând, ca oamenii să le poată folosi acasă.”

Testul ar putea costa mai puțin de 25 de dolari dacă intră în producție de masă. Între timp, mai multe spitale din Europa, inclusiv din Italia, Spania și Franța, testează un medicament experimental, care a fost administrat la sute de pacienți bolnavi de Covid-19. L-au primit, de asemenea, și pacienți chinezi din provincia chineză Hubei. Totuși, pentru confirmarea rezultatelor, mai este nevoie de cercetări suplimentare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO