Cum mâncăm în post. Ce spun medicii despre calorii și corpii cetonici
Ținem post și poate reducem din calorii. Teoretic, dar în acest post încercați să nu mai mâncati mai nimic - spre exemplu doar salate care au un număr infim de calorii.
Pentru că, dacă nu mâncați, veți crește corpii cetonici în organim, adică o stare care produce dezechilibre mari.
O salată, două, trei și cam atât. Poate fi o alternativă pentru perioada de post în care vreți să reduceți și kilograme.
Dar prea puține calorii vor determina creșterea corpilor cetonici. În respirație, se simte miros de acetonă – așa va puteți da seama clinic de condiția din organism. Corpii cetonici cresc de obicei în boli precum diabetul și afecțiunile hepatice.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Dacă mă reechilibrez imediat, mănânc, beau, corpii cetonici nu cresc foarte mult”.
Așa că postul se ține doar cu vegetale, dar nu cu extrem de puține calorii pe motiv că veți slabi repede. Ați format corpi cetonici – va spune respirația - scăpați de ei cu mese variate, din vegetele, dar de minimum 500 de kilocalorii.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Corpii cetonici după ce îi produc sunt o prezență bună, îi ia ficatul, mușchiul și îi transformă în energie într-un ciclu rapid și îi ard, sunt o sursă alternativă”.
Pentru că vorbim despre un post lung, încercați ca măcar o dată pe săptămînă să consumați pește. Proteinele animale sunt decompuse de bacterile bune din intestine, care fabrică pentru noi vitamina B12. În lipsa acesteia, apare anemia prin deficit de vitamina B12. Este însoțită de probleme neurologice.
Dr. Simona Tivadar, medic primar diabet și nutriție: „Fără vitamina de grup B, sănătatea unui organism e periclitată, a sistemului nervos central, în special”.
Sursa: Pro TV
Etichete: calorii, postul pastelui, csid, corpi cetonici,
Dată publicare:
11-03-2020 10:16