Cum fac față românii războiului de lângă noi: Ar trebui să fim fericiți pentru că suntem în NATO și are cine ne apăra
După doi ani de teroare sanitară cu zeci de mii de morți numai în Romania, iată că trăim minut cu minut și un război care se duce în apropiere.
"Frica este firească", ne spun psihologii. Important este, să o acceptăm și să învățăm să ne controlăm emoțiile. Pratic, să luăm fiecare zi așa cum este.
Bărbat: „Eu tot timpul am fost, niciodată nu m-am lăsat bătut. Nu m-am dat bătut! Chit că sunt numai cu pisica! Știu eu să mă montez, să fac, să fiu pozitiv! Nu negativ”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Are 85 de ani și mărturisește că a zâmbit toată viața.
Bărbat: “Pentru mine nu sunt vremuri rele. Mă implic în tot ce este legat de om. Indiferent că sunt voios sau supărat eu nu pot să modific nimic, așa că îmi văd de viața mea, de ziua mea, de munca mea”.
Conflictul armat care are loc la granița țării noastre stârnește îngrijorare, chiar teamă. Psihologii spun că atunci când aceste stări sunt foarte intense și apar des ar putea fi simptome ale tulburării de anxietate. Pot fi însă depăsite.
Diana Vasile, psihoterapeut, psihoterapeut, fondator al Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei: “Frica este firească! Neputința de a opri ce e acolo e firească. Ce este mai puțin firesc este să ne încurcăm în aceste trăiri și să începem- să acționăm fără a vedea concret consecințele noastre. A ne repezi de exemplu să ajutăm fără să știm cum! Și fără să avem cum! Sau a ne pregăti să facem planuri de scăpare, de fugă, de ieșire din această situație, cât încă nu suntem în această situație”.
Diana Vasile este psihoterapeut și unul dintre fondatorii Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei. Împreună cu colegii a realizat ghidul: FII bine cu tine în vremuri tulburi.
Diana Vasile, psihoterapeut: “Să fii bine cu tine înseamnă să fii capabil să aduni din realitatea ta informația care contează pentru tine. Să avem capacitatea de a ne uita la ce avem nevoie somn, adaptare la viața de zi cu zi. În a ne păstra partial din programul obinuisnuit pe care îl avem, de a ne concetra pe viata noastra, pe ce avem de făcut, de a trăi pur si simplu viața de zi cu zi!”.
Un loc important îl joacă familia, dar și prietenii din jurul nostru. Cercetările arată că numărul 1 în protecția sănătății psihice este suportul social, iar asta înseamnă cunoștinte, comunitate, grupurile din care facem parte. Pratic, să ne susținem unii pe alții și să evităm să ne izolăm.
Raluca Anton, psiholog: „Să încercăm să nu intrăm în polemici despre politica mondială și despre teoriile conspirației pentru că oricum nu vom găsi noi adevărul în aceste momente”.
Bătrân: “Suntem motivați prin faptul că este pace! În mod normal, ar trebui să fim fericiți pentru că suntem în NATO și are cine ne apăra. Asta e un aspect. Al doilea aspect este că românii au dus-o prin multe situații si trebuie să aibă răbdare și să înțeleagă care este situația. Și să avem grijă de cei care vin la noi, să îi ajutăm”.
Aveți grijă și informați-vă doar din surse corecte și verificate. Specialiștii recomandă o serie de activități fizice, timp petrecut alături de copii, astfel încât în jurul nostru să existe încredere și siguranță.