Economia Rusiei se prăbușește, restricțiile sunt tot mai dure, iar presa independentă este desființată
Deputații ruși au adoptat vineri un text care pedepsește cu până la 15 ani de închisoare publicarea de informați false despre armată.
În paralel, un post de radio, un canal de știri online și una dintre cele mai importante televiziuni independete din Rusia, care relatau despre invazia în Ucraina, au fost închise.
În timp ce Kremlinul încearcă să se asigure că doar versiunea sa asupra războiului ajunge la public, crește numărul ruşilor care vor să plece din ţară, de teama consecințelor economice, și politice.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Aproape 1.500 de cetățeni ruși au intrat în România, de când a izbucnit războiul în Ucraina.
Cei mai mulți- potrivit Ministerului de Externe - au fost în trecere pe aici însă sunt și unii care au rămas ori vor să vină.
O româncă își așteaptă de câteva zile iubitul rus.
Femeie: „Îi e frică de legea marțială și vrea să plece din țară, dar pare că nu există căi. Ne gândim la o variantă cu mașina să vină cumva, dar nu știm dacă va funcționa și nu ştim dacă ne vom întâlni din nou”.
După ce rubla și piețele financiare din Rusia s-au prăbuşit ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident iar țara a început să se confrunte cu un exod în masă al companiilor străine - inclusiv IKEA, APPLE și NIKE - un număr tot mai mare de ruşi au decis să-și părăsească țara.
Fuga lor a fost alimentată și de teama că autoritățile de la Kremlin ar putea declara legea marțială.
Veronika Asin și-a vândut lucrurile și caută o cale de ieşire.
Veronika Asin: „Nu va mai fi fericire în Federația Rusă pentru multă vreme de acum încolo!”
Cei care încearcă să plece din Rusia găsesc greu zboruri disponibile după ce ţările occidentale și-au închis spațiul aerian companiilor aviatice ruse iar Moscova a făcut la fel cu cele din vest.
Biletele pentru avioanele din zilele următoare spre Erevan, Istanbul și Belgrad s-au epuizat iar cele pentru Dubai s-au scumpit de zece ori. Liniile Aeriene Ruse mai vând bilete doar la ghişeu după ce compania Aeroflot a fost exclusă din sistemul de global de rezervare a zborurilor.
Dominic Wanghor, Corespondent Sky News: „Mulți dintre cei de aici spun că încearcă să plece din Rusia. Problema pentru noi este că nu sunt pregătiți să fie intervievați despre asta pentru că se tem că autoritățile vor vedea ce spun și apoi s-ar putea întoarce de la graniță”.
Potrivit Google Analytics - în Rusia - cuvântul „emigrare” a întregistrat o creștere a căutărilor în ultima săptămână pe fondul sancțiunilor tot mai dure dispuse de autorități împotriva propriilor cetățeni.
Aproape 8.200 de ruși au reţinuţi după ce au participat la acțiuni împotriva războiului - a estimat OVD-Info, un proiect idependent pentru drepturile omului.
Locuitor din Sankt Petersburg: „Străzile principale din orașele noastre sunt pline de poliție care te va duce la închisoare dacă vei spune ceva de genul că nu războiului. Nici nu putem vorbi despre asta”.
Deputații ruși au adoptat vinrti un text care îi pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare pe cei care publică „informații false” despre armată rusă. Un post de radio și un canal de știri on-line au fost închise. La fel s-a întâmplat şi cu una dintre ultimele televiziuni independente din Rusia care relata despre invazia militară în Ucraina
„Nu renunțăm” - a spus unul dintre proprietarii canalului în timp ce angajații părăseau cu toții studioul. Ca rezultat al controlului total asupra presei, mare parte din populația Rusiei cunoaște doar versiunea Kremlinului despre războiul din Ucraina.
Locuitor în Moscova: „Ei nu ştiu că deja mii de ostaşi ruşi au murit în acest război fratricid, ei încă nici pe aproape nu înţeleg că economia Rusiei deja este distrusă din cauza sancțiunilor”.
Agenția guvernamentală rusă a anunțat că pe teritoriul Rusiei a fost blocat accesul la paginile de internet ale BBC, Radio Libertatea şi Meduza - o publicație rusă independentă. De asemenea, mai mulți utilizatori au transmis că au probleme să acceseze Facebook și Google.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, restrictii, economie, presa,
Dată publicare:
04-03-2022 18:47