Cum cresc rosiile ecologice din Romania cu ajutorul muzicii. "Voi sunteti foarte norocosi ca aveti un sol foarte bun"
In ciuda faptului ca multi oameni sunt interesati de un stil viata sanatos, doar putin peste 1% din terenul agricol al lumii este ecologic.
In Romania, de pilda, in 2013, erau 300 de mii de hectare cultivate ecologic, dar astazi mai sunt doar 250 de mii.
Unii fermieri au renuntat, speriati de munca dificila. Dar specialistii sunt increzatori ca aceasta afacere isi va reveni, pentru ca oamenii vor sa manance fructe si legume, fara chimicale. Pe asta se bazeaza si doi tineri fermieri din Constanta, care au cules, primele rosii de sera.
Suntem intr-o sera intinsa pe 9000 de metri patrati din localitatea Nicolae Balcescu, judetul Constanta. In fiecare zi, rosiile primesc o portie de muzica, pentru ca specialistii au descoperit ca ele reactioneaza la sunete si se dezvolta mai repede.
Evelin si Andrei si-au inceput afacerea in 2008 cand si-au dorit sa faca agricultura ecologica, dar si-au dat seama ca le va fi foarte greu sa reziste.
Evelin Ivas: "La noi in tara este nevoie de foarte foarte multe acte noi vindem produsul ca atare insa in primul rand noi suntem primii consumatori, nu o sa obtinem niciodata un pret de 10 lei sau 12 lei pe un kil de rosii ecologice".
Evelin si Andrei au culturi ecologice, dar fara certificat. La rosii, polenizarea este facuta natural cu ajutorul bondarilor, iar coacerea doar la lumina soarelui. Pentru ca au investit intr-un sistem de incalzire performant, rosiile lor au aparut pe piata mai devreme decat cele romanesti si se lupta cu importurile din Turcia si Spania.
Evelin Ivas: "Dupa cum se vede codita, codita este verde ceea ce ne indica o rosie proaspata, mirosul, miroase a rosie proaspata noi nu le recoltam de portocalii le recoltam rosii tocmai pentru a se acumula zaharurile."
Andrei Ivas: "Suntem cam primii din Romania doar ce am inceput sa culegem. Este, cred, a doua recolta a noastra. Supermarketurile, deja am intrat din nou in contact cu ele avem contract si am inceput sa negociem pretul pentru a livra".
Un kilogram de rosii de sera costa aproximativ cinci lei, fata de 10, cat ar fi fost, daca fermierii obtineau certificatul de cultura ecologica. La noi in tara, agricultura ecologica presupune investitii mari, rabdare si o piata inca de nisa, spun fermierii.
Adrian Zaharia, director APIA Cluj: "Probabil nu au reusit sa valorifice produsul finit asa cum se asteptau. Sunt ferme mari, care fac agricultura ecologica."
Unul dintre ei este Liviu Balta care in urma cu un an a mizat pe o ferma ecologica in localitatea Babutiu de langa Cluj. Isi invita clienti sa vina sa-si culeaga singuri legumele.
Liviu Balta- manager ferma organica: "Este mult mai greu sa faci agricultura eco, le culegi manual".
Romania are un pamant fertil si ar fi pacat sa nu il exploatam la maximum, ne spun si fermierii americani care au venit la o Universitate din Cluj. Strainii vor sa le dezvaluie studentilor secretele unei afaceri ecologice de succes.
Marianne, fermier: "Problema din ziua de azi este ca fermierii sunt bombardati cu tot felul de reclame care ii indeamna sa aleaga drumul cel mai usor. In Romania, voi sunteti foarte norocosi ca aveti un sol foarte bun"
In Romania se cultiva ecologic pe 250 de mii de hectare de teren, dar suprafata scade in fiecare an, recunosc specialistii.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, fermieri, rosii, terenuri agricole, ecologie,
Dată publicare:
21-03-2017 18:29