De teama Bruxelles-ului, deputatii romani vor sa modifice Legea "51% produse romanesti la raft". Care sunt schimbarile
De teama unei sanctiuni drastice de la Bruxelles, deputatii din Comisia de Agricultura vor sa modifice legea care obliga magazinele sa aiba pe rafturi cel putin 51% produse romanesti.
Si, ca sa nu incalce principiile pietei libere, alesii au decis sa definesca produsele provenite din Romania drept "produse autohtone".
In schimb, au adoptat o pozitie de forta in fata Comisie Europene si nu vor reduce cota obligatorie de 51% produse romanesti la raft. Interesant este ca, desi a fost adoptata si promulgata de presedinte inca de anul trecut, legea nu se aplica, pentru ca Guvernul nu a scris normele de aplicare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oficialii europeni au avertizat Romania ca, prin legea produselor romanesti, risca sa limiteze sau chiar sa blocheze accesul alimentelor din Uniune in magazinele de la noi. Asa ca ne-au cerut sa modificam sintagma "produse romanesti" din lege.
Sorin Minea, presedintele Federatiei Romalimenta: "As propune, in loc de produse romanesti... produse autohtone sau produse locale".
Ioan Munteanu, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor: "Domne, ala de la UE nu poate sa spuna ca... produse autohtone. In Uniune, toate sunt produse autohtone. Deci... nu mai poate sa-mi spuna mie austriacu' ca ii opresc vanzarea. Nu domne... toate sunt produse autohtone. Asadar, e foarte corecta propunerea."
O alta problema semnalata in notificarea de la Bruxelles a fost cea a cotei de 51% produse romanesti pe rafturi. Insa deputatii nu au de gand sa modifice acest articol din lege.
Ioan Munteanu, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor: "Insist sa ramana 51%, desi e o cifra care poa sa deranjeze in continuare, dar n-a fost explicit taxata in scrisoare. E ceva ambiguu si la ei si atunci... sa profitam. Daca o sa mai ceara clarificari, o sa mai revenim, dar sa speram ca nu o sa mai ceara".
La discutia despre legea care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2017 au fost invitati toti cei implicati. Reprezentantii supermarketurilor au sustinut, din nou, ca parlamentarii au facut o lege inaplicabila.
Florin Capatana, directorul Asociatiei Marilor Retaileri: "Nu avem posibilitatea tehnica de a face, intr-un magazin, un alt magazin in care sa fie produse romanesti".
In acest moment, legea oricum nu se aplica, pentru ca nu au fost elaborate normele de aplicare. Oricum, cei care activeaza in domeniu sustin ca piata produselor traditionale este profund viciata.
Sorin Minea, presedintele Federatiei Romalimenta: "Pe piata de produse traditionale sunt doi oameni corecti si 20 incorecti. Piata de traditional s-a autodistrus."
Saptamana viitoare vor continua dezbaterile in Parlament, dupa care noua forma a legii va fi suspusa la vot. Comisia Europeana va decide apoi daca actul normativ incalca principiul pietei libere.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, magazin, lege, alimente, bruxelles, produse romanesti,
Dată publicare:
15-03-2017 18:24