La 2 ani dupa ancheta PRO TV in Sicilia, privind romancele abuzate de patroni, Guvernul trimite o delegatie in Italia


Ultimul update: Vineri 17 Martie 2017 07:20
Data publicarii: Marti 14 Martie 2017 09:43
Categorie: Stiri actuale

Doar doi ani le-au trebuit autoritatilor de la Bucuresti ca sa decida ca merita investigata situatia cetatenilor romani exploatati si abuzati in sudul Italiei. 

Dupa ce jurnalistii britanici de la Observer au scris despre situatia romanilor din sudul Italiei, la doi ani dupa campania ProTV "Sclavi pe pamantul Mafiei" si la mai bine de 2 ani dupa ce situatia a fost prezentata pentru prima data de presa italiana, autoritatile noastre iau primele masuri. 

Ministerul Afacerilor Externe a precizat luni ca ambasada romana a semnalat autoritatilor italiene problemele legate de conditiile de viata si de munca ale muncitoarelor romane din provincia siciliana Ragusa, iar marti, Guvernul a anuntat o vizita de lucru a reprezentantilor sai.

 

De situatia lor se stie de mult, dar pana acum nimeni nu a facut nimic sa le ajute. Asociatiile neguvernamentale care le apara drepturile au cerut inca o data interventia autoritatilor romane. Ancheta Stirilor PRO TV a vorbit de femeile violate de stapani in fermele italiene. Multe tinere fac avorturi si ascund relatiile cu patronii ca sa nu fie catalogate drept femei usoare. Altele accepta avansurile si se complac intr-o promiscuitate tacita, pentru ca sunt la mana patronilor si au aflat cat de razbunatori sunt unii sicilieni.

In sudul Italiei, traiesc in conditii de sclavie peste 7.500 de femei, iar majoritatea sunt romance. Toate se tem de patronii fermelor. Romanii au vorbit doar filmati pe ascuns despre teroarea instalata pe plantatiile siciliene.

Comunicatul Guvernului: 

"Vizita de lucru a reprezentantilor Guvernului Romanei in Republica Italiana, pe fondul unor informatii privind exploatarea fortei de munca


Prim-ministrul Sorin Grindeanu a dispus efectuarea unei vizite de lucru comune a reprezentantilor Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni si ai Ministerului Afacerilor Interne, in Republica Italiana, in contextul informatiilor despre existenta unor cazuri de exploatare a cetatenilor romani aflati la munca in regiunile Sicilia si Calabria.

Premierul Sorin Grindeanu urmareste cu preocupare situatia romanilor din Italia si asteapta cu interes raportul reprezentantilor Guvernului trimisi la fata locului. Misiunea mentionata va avea loc intre 15 si 17 martie. Vor participa ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac, si un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne.

Membrii delegatiei vor avea intrevederi atat cu oficialitatile locale, cat si cu reprezentanti ai organizatiilor de romani aflati la munca in Italia, precum si cu cei din mediul asociativ implicati in apararea drepturilor muncitorilor straini si combaterea abuzurilor asupra acestora.

Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni a lansat o consultare pe teme concrete privind cooperarea si dialogul bilateral romano-italian, intr-o intrevedere cu seful misiunii diplomatice italiene la Bucuresti."

VIDEO PROTVPLUS.RO