Seful Cultului Musulman il contrazice pe Traian Basescu in privinta moscheii din Capitala. "Chiar el a luat decizia"
Avertismentul fostului presedinte privind „riscul” reprezentat de constructia unei moschei in Bucuresti este contrazis de muftiul Muurat Iusuf.
Seful Cultului Musulman din Romania, Muurat Iusuf, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, la Constanta, ca este consternat de afirmatiile fostului presedinte Traian Basescu, potrivit caruia construirea la Bucuresti a celei mai mari moschei din Europa si a unei universitati musulmane reprezinta un risc pentru securitatea nationala.
"Opinia publica se doreste a fi divizata de un conflict politic cu tendinte confesionale. S-a spus ca dupa construirea moscheii centrale din Bucuresti vor sosi si studia in Romania 6.000 de studenti musulmani si tara noastra va devin centru al islamului din Balcani. Eu garantez ca niciodata in tara noastra nu se va infiinta o universitate teologica musulmana si, mai mult, nu exista 6.000 de studenti teologi musulmani in Bulgaria, Bosnia si Macedonia, la un loc! (...) Fostul presedinte Basescu sa nu implice Cultul Musulman intr-un conflict politic cu pretext religios!", a spus muftiul Muurat Iusuf, citat de Agerpres.
Alegeri 2024
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
Muftiul considera ca declaratiile lui Basescu risca sa divizeze societatea romaneasca pe criterii confesionale, sa lanseze false subiecte de dezbatere, precum si o posibila "vanatoare de vrajitoare", fapt care este fara precedent, in opinia sefului Cultului Musulman.
"Regret sa constat ca fostul presedinte a fost dezinformat pe tema viitorului nostru lacas de cult din Bucuresti si, la randul sau, a pus in circulatie aceste informatii, dar pentru a restabili adevarul ii reamintesc ca in cadrul a doua vizite oficiale efectuate in Turcia, in 2011 si 2014, cand l-am insotit, a cazut de acord cu omologul sau sa acorde terenuri in Bucuresti pentru construirea acestei moschei si a unui cimitir musulman. Reciproc, presedintele turc si-a asumat obligatia punerii la dispozitie, la Istanbul, a terenurilor necesare construirii unei biserici crestine romanesti si a unui cimitir, pentru comunitatea romaneasca din metropola, acorduri care au si fost finalizate, acum", a declarat muftiul Muurat Iusuf.
Liderul spiritual musulman si-a aratat nedumerirea si fata de interpretarea data realizarii proiectului moscheii din Bucuresti, reamintind ca, pana de curand, fostul presedinte al Romaniei se mandrea cu faptul ca a cununat in tinerete o familie de tatari dobrogeni, de confesiune musulmana.
"Fostul presedinte nu este strain de faptul ca in cei zece ani de cand conduc comunitatea musulmana din Romania am activat permanent in spiritul combaterii si propagarii extremismului confesional in randul credinciosilor nostri, ca m-am preocupat in permanenta sa pastrez caracterul tolerant, pasnic al invataturilor noastre religioase si sa cultiv armonia interconfesionala ce caracterizeaza societatea romaneasca in general si spatiul dobrogean, in particular. O moschee cu aproximativ 1.500 de locuri pentru celebrarea slujbelor la marile sarbatori religioase de peste an, adica cu un numar dublu fata de cea construita de Regele Carol I in 1910, permite indeplinirea adevarate meniri a Muftiatului Cultului Musulman din Romania, de a organiza ritualurile religioase in spatii autorizate, cu personal autorizat si scolit in institutii de educatie oficiale si nu pe stadioane sau in case de rugaciune clandestine, de catre asa-zisi imami, nerecunoscuti de noi, despre care nu se stie ce invataturi propavaduiesc. Aceasta moschee, conform traditiei islamice, dar si crestine, deopotriva, ar urma sa beneficieze de anexe precum o cantina sociala de o suta de locuri si doua sali de curs pentru predarea Coranului la cursurile scolii de duminica", a explicat imamul.
Potrivit muftiului Iusuf, proiectul ce va fi ridicat pe un teren acordat de Primaria Bucuresti, cu suprafata de circa 11.000 mp, ar avea nevoie de un buget de aproximativ trei milioane euro, banii urmand sa fie asigurati de Republica Turcia, prin intermediul Departamentului de Stat pentru Culte de la Ankara (DIYANET), institutie ce a finantat in ultimii 25 de ani majoritatea proiectelor de construire si reabilitare a lacaselor de cult musulmane din Romania.
Muurat Iusuf a atras atentia, in final, asupra pericolului ce rezida din divizarea societatii pe criterii religioase. "Eu sunt la fel de bun roman, cetatean loial tarii mele ca si fostul presedinte Basescu. Bunicul meu este erou, cazut pe campul de lupta in slujba patriei in cel de-Al Doilea Razboi Mondial si cei din familia mea au luptat in toate razboaiele pentru apararea si intregirea patriei. De asemenea, in Romania moderna se regasesc in toate structurile de decizie si putere functionari fideli statului, angajati atat in structurile Ministerului Apararii Nationale, cat si ale Ministerului de Interne, in Guvern si Parlament. Si, in acest context, nu inteleg, in acest caz, de ce trebuie ca fostul presedinte sa afirme public ca trebuie analizata in CSAT oportunitatea construirii unui edificiu religios musulman?", s-a intrebat seful Cultului Musulman din Romania.
Ideea construirii la Bucuresti a celei mai mari moschei din Europa si a unei universitati musulmane pentru 6.000 de studenti reprezinta un risc pentru securitatea nationala, a afirmat duminica fostul presedinte Traian Basescu.
"Avem un premier care sta pitit pe la Istanbul. (...) Dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face sa ne gandim ca a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste care daca n-ar fi tragica ar fi comica. In momentul in care islamismul se extinde catre Balcani (...), prim-ministrul nostru (...) hotaraste sa aprobe constructia celei mai mari moschei din Europa, pe langa care sa functioneze o universitate pentru 6.000 de studenti. Nu exista risc mai mare de securitate nationala decat sa aduci studenti musulmani in Romania si de aici sa-i si exporti prin Europa (...) Cred ca astfel de decizii sunt cel putin nesabuite, daca nu antinationale", a spus Basescu in discursul tinut la sedinta reprezentantilor organizatiilor judetene ale PMP din regiunea Sud Muntenia, desfasurata in localitatea argeseana Budeasa.
In opinia fostului sef al statului, situatia ar trebui sa fie analizata in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). "Avem o minoritate de 70.000 - 80.000 de musulmani in Romania, ii respectam, au moschei la Constanta, au moschee in Bucuresti, daca vor sa mai faca una mititica sunt bineveniti, dar sa faci cea mai mare moschee din Europa si sa creezi pe langa ea o universitate pentru 6.000 de studenti islamisti mi se pare o exagerare, care trebuie sa fie judecata de CSAT si sper ca un astfel de proiect sa nu fie aprobat de statul roman", a afirmat Traian Basescu.
Sursa: Pro TV
Etichete: traian basescu, moschee, musulmani, acuzatii, islam,
Dată publicare:
06-07-2015 16:00