Cum au ajuns cladirile din Timisoara cele mai sigure constructii din tara, pe hartie. Explicatia celor de la Primarie
Cladirile din Timisoara sunt, cel putin pe hartie, cele mai sigure din tara. Desi in oras exista multe imobile vechi si nerenovate, care pun in pericol vietile oamenilor, nimeni nu le-a verificat ca sa le marcheze cu bulina rosie.
Reprezentantii Primariei spun ca si-au facut treaba si arunca totul pe umerii proprietarilor, care le transmit insa ca nu pot face singuri expertize pentru cladiri.
Cel putin 600 de cladiri construite inainte de 1978 pot fi un real pericol in caz de cutremur in Timisoara. Specialistii Primariei, care le-au identificat, i-au indrumat pe proprietari sa faca o expertiza care sa stabileasca gradul de pericol al imobilului in care locuiesc. Daca rezultatul este clasa intai de pericol, ele ar trebui semnalizate cu bulina rosie, iar spatiile comerciale inchise.
De cealalta parte asociatiile de proprietari spun ca au nevoie de mai mult sprijin din partea autoritatilor.
Petru Olariu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara: "Toti cei care au trimis notificare au spus: faceti-va voi treaba, adica proprietarii, dar restul institutiilor nu vor sa isi faca treaba, cand fenomenul e de masa, e greu sa aplici o lege, care poate e si ea proasta, poate nici autoritatile nu si-au facut treaba".
In Timisoara numai 20 de asociatii de locatari au facut o astfel de expertiza, iar in cazul lor specialistii au constatat ca nu exista niciun pericol.
In Bucuresti, in ultima luna, s-au inchis zeci de institutii publice, printre care Teatrul Nottara si cinema Patria, pentru ca functionau intr-o cladire cu bulina rosie.