Transformarea centrului Capitalei, dupa ce legea care interzice activitatile in cladirile cu bulina rosie a intrat in vigoare

02-12-2015 18:49

Luna decembrie a inceput cu vesti proaste pentru cei care au diverse afaceri in blocurile cu bulina rosie.

In Bucuresti, de pilda, reprezentantii Primariei Capitalei impart de o saptamana somatii. Iar mesajul este clar: in 24 de ore spatiul trebuie inchis, indiferent daca este: club, bar, restaurant, magazin, sau agentie de turism. Asa se face ca in centrul orasului, in loc de vitrine frumos impodobite vezi acum rafturi goale si lacate pe usa.

Unul cate unul magazinele de pe Calea Victoriei dispar. La parterul unui bloc cu bulina rosie, erau 4 magazine care functionau de ani de zile. Acum, toate sunt inchise, iar pe geamuri gasim somatiile de la primarie sau afise care anunta incetarea activitatii.

Asa se face ca vanzatorii care lucrau aici s-au trezit peste noapte someri.

Reporter: Ce o sa faceti acum?
Vanzatoare: O sa stam de dinafara, cum sa gasim in 24 de ore? Numai lucruri groaznice se intampla. Nu stiu ce putem sa facem, trebuia sa se inchida, am inteles, spatiile cu trafic mare. Nu astea unde vin 1, 2 clienti''

Aceeasi soarta o au si vecinii.

Reporter: Cand ati primit somatia?
Vanzatoare: Vineri?
Reporter: Cum va afecteaza lucrul asta, aveti unde sa va mutati?
Vanzatoare: Nu pot sa va dau aceste detalii,nu stim nimic nici noi.

La mica distanta, altii isi strang marfa. Chiar daca au avut reduceri mari in ultimele zile, tot nu au reusit sa-si vanda toate produsele.

Vanzator: Ne mutam pentru ca este blocul cu bulina rosie.
Reporter: Aveti un alt sediu?
Vanzator: Da'

Lacate s-au pus si pe restaurante mari din Centrul Vechi. Conform legii, acestea isi pot relua activitatea doar dupa ce cladirile vor fi reconsilidate. In caz, contrar vor ramane inchise.

Masura radicala este singura care ii poate obliga pe proprietari sa repare cladirile pe care le-au exploatat pana acum fara sa faca investitii.

Numai in Bucuresti, de pilda, sunt 366 de imobile incadrate in clasa unu de risc seismic. Toate reprezinta pericol public.

Potrivit legii, acestea ar trebui consolidate ugent, altfel nu mai pot fi sedii de banci, magazine, restaurante, cluburi sau baruri.

Reprezentantii Primariei Capitalei au impanzit, in ultimele 6 zile, somatii in intreg centrul orasului. Deja 247 de imobile ar trebui sa fie inchise.


VIDEO PROTVPLUS.RO