Cum arată casa făcută din cânepă. De ce sunt recomandate și hainele din aceasta

×
Codul embed a fost copiat

După o perioadă în care a fost interzisă, cânepa a revenit în rândul culturilor de interes. Iar asta pentru că a început să fie folosită în tot mai multe domenii.

În construcții, sub formă de cărămizi, ca izolație pentru mașini de lux sau în industria textilă, unde proprietățile fibrei sunt foarte apreciate.

O casă din Cluj a fost ridicată, în parte, cu materiale neconvenționale, cum sunt bolțarii din cânepă.

Gheorghe Căpușan, proprietar casă din cânepă: “După ce ai făcut materialul, apa, var și cânepă, puzderie de cânepă, amestecată într-un malaxor. Este o armătură, asemănător cu, spun eu, cu fierul beton. Este foarte rezistență”.

Cu tot cu manoperă, un metru pătrat construit cu acest material costă între 40 și 150 de euro.

Citește și
Cozonac retete
Ingredientul care nu are ce căuta în cozonac. Greșeala comună făcută în modul de preparare al cozonacilor

Gheorghe Căpușan, proprietar casă din cânepă: “Se face în America, în Franța, Germania, Anglia. Primul criteriu a fost că va fi călduroasă casa”.

Iar cererea de materie primă este tot mai mare. Un producător din Albă cultivă cânepă pe aproximativ 650 de hectare și deja are liste de așteptare.

Daniel Stanciu – șef fermă: "Se folosește în industria auto ca și izolație în bordurile și ușile mașinile. De lux în mare parte. În industria textile, în contructii. Ajunge în Italia, Spania, Olanda, Germania, Franța".

O fabrică din Salonta, județul Bihor, procesează semințe de cânepă.

Lourand Kertmegi - dir. executiv al fabricii: "Vânzările noastre au crescut, în medie, cam cu 12-15 la sută față de anul precedent. Materia primă o aducem, din păcate, din afară țării”.

Prețurile pornesc de la 7 lei un baton cu diferite arome la câteva sute de lei pentru produsele cosmetice. Uleiurile sunt printre cele mai căutate

Felicia Tulai, prioprietare producător de uleiuri presate la rece: “Este un ulei cu valoare nutritională foarte ridicată, are în structura lui Omega 3, Omega 6, Omega 9”.

Un atelier din Sibiu face sacouri, pantaloni eleganți și tot felul de accesorii din fibre de cânepă. Dacă ultimele costă câteva zeci de euro, un costum ajunge la aproape 600 de euro.

Ionuț Rus, fondator firmă de producție haine din cânepă: "La fiecare spălare, ea devine mai plăcută, mai moale. Este o fibră foarte rezistență, este mult mai absorbantă. Mult mai ecologică decât bambusul”.

După o perioadă în care nu s-a cultivat deloc, în ultimii ani, cânepa a revenit pe ogoare și am ajuns la o producție de aproape 3.000 de tone anul trecut. Suprafața cultivată a fost anul trecut de aproape 1.200 de hectare. Regulile pentru astfel de culturi sunt însă mai stricte iar fermierii sunt atent monitorizați.

Leontina Prodan, meșter popular, cultivator cânepă: “Cultiv cânepă de 7 ani în sistem gospodăresc. Cu probleme foarte mari de obținere a autorizației. Îmi mai cereau să fie păzită, adică să ai un paznic, să ai instalație de supraveghere video, să ai un contract cu un procesator”.

În trecut, România a fost cel mai mare producător de cânepă din Europa.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Ingredientul care nu are ce căuta în cozonac. Greșeala comună făcută în modul de preparare al cozonacilor
Ingredientul care nu are ce căuta în cozonac. Greșeala comună făcută în modul de preparare al cozonacilor

Cozonacul este unul dintre cele mai iubite deserturi tradiționale românești, nelipsit de pe mesele festive de Crăciun.  

Cele mai populare băuturi de iarnă: rețete tradiționale, mixuri festive și mocktail-uri pentru petrecerile de sărbători
Cele mai populare băuturi de iarnă: rețete tradiționale, mixuri festive și mocktail-uri pentru petrecerile de sărbători

Fie că este vorba despre rețete tradiționale, mixuri moderne sau băuturi fără alcool potrivite pentru întreaga familie, alegerea unei băuturi delicioase poate transforma orice zi de iarnă într-un moment magic.  

Cozonac pufos cu nucă. Secretul cu care nu dai greș niciodată:”rezultatul final merită fiecare efort
Cozonac pufos cu nucă. Secretul cu care nu dai greș niciodată:”rezultatul final merită fiecare efort"

Cozonacul este desertul nelipsit de pe masa românilor în timpul sărbătorilor. Acest desert tradițional românesc, cu arome bogate și textură moale, face senzație la orice ocazie specială.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.