Preotul care in 5 ani a schimbat complet fata unei localitati. Totul a inceput dupa ce a avut loc un incendiu

Dată publicare: 24-04-2016 18:25
Dată actualizare: 27-04-2016 07:14


Povestea preotului din Bucovina care demonstreaza perfect zicala: omul sfinteste locul.

De cinci ani, de cand a venit sa slujeasca in comuna Cornu Luncii din Suceava, un preot a mobilizat toata suflarea si le-a cerut oamenilor sa demonstreze cu fapta ca isi iubesc semenii. Dupa fiecare incendiu, satenii reconstruiesc gratuit casele si grajdurile distruse de flacari, iar dupa ce parintele a cumparat o masina de pompieri pentru comunitate, un alt satean i-a urmat exemplul.

Martor la acest incendiu care i-a distrus casa vecinului sau, Ilie Boca a hotarat ca trebuie sa-si ajute semenii. A doua zi si-a vandut autoturismul de teren, iar dupa doua saptamani era in Danemarca si cumpara o masina de pompieri.

Ilie Boca, pompier voluntar in Cornu Luncii: "Chiar si la intrare in tara au ramas impresionati cand m-au vazut cu o masina de pompieri. Satisfactia o ai dupa ce participi la interventie, dupa ce ajuti."

Comuna cu noua sate nu putea fi deservita de o singura masina de pompieri a Primariei, si-a spus preotul Gabriel Florea. Cum si parintele si cei trei fii ai sai sunt pompieri-voluntari, gata sa plece in misiune si in miez de noapte, au tinut sa aiba in curte propria masina de interventie.

Dupa un incendiu, doi frati au ramas pe drumuri, dar la indemnul preotului, satenii s-au mobilizat si le-au refacut casa gratuit. De altfel, de cinci ani incoace toate locuintele, grajdurile si magaziile distruse de flacari au fost reconstruite prin efortul intregii comunitati.

Dumitru Pavaloaia, victima unui incendiu: "Am ramas cu ce aveam pe mine. Cu ajutorul parintelui, cu al Primariei, al oamenilor, in 31 de zile m-am mutat in casa. Au fost zile in care am avut 50 de voluntari la munca. Toti au muncit gratis."

Gabriel Florea, preot: "Am hotarat cu totii sa dam jos pana la temelie tot si sa construim din nou. Profesorii de la scoala au turnat temelia si copiii au strans recolta oamenilor de pe camp, doamnele profesoare au facut mancare."

Vasile Constantin, sef SVSU Cornu Luncii: "Simtim ca putem asigura linistea cetateanului si daca se pune problema, mergem si la reparatii."

Ce se intampla in Cornu Luncii a starnit admiratia tuturor, inclusiv a celor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, care le-au oferit oamenilor o diploma si pretuirea lor, mai presus de cuvinte.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO