Cum a provocat cutremurul devastator din Turcia un seism serios și în România. Este pentru prima dată în istorie
La câteva minute după cutremurul devastator din Turcia, s-a mișcat pământul și în Vrancea. Aparatele Institutului pentru Fizica Pământului au înregistrat acolo un seism cu o magnitudine de 4,6 pe scara Richter.
Deși România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite, la distanță, există totuși modalități prin care cele două cutremure pot fi conectate. Este, de altfel, prima dată în istorie când se întâmplă acest fenomen, spun seismologii.
3 și 17 de minute, ora României - acesta este momentul în care cutremurul a zguduit în sud-estul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep. Nouă minute mai târziu, s-a mișcat pământul și la noi, în zona seismică Vrancea-Buzău.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Larisa Antal: ”Specialiștii de aici, de la Institutul pentru Fizica Pământului, au depistat cutremurul din zona Vrancei la ora 3 și 26 de minute. În următoarele două ore, vedem, până la 5 și 26 de minute, au mai avut loc 4 replici. Din fericire, cu magnitudini mult mai mici”.
Este pentru prima dată în istorie, spun seismologii, când un cutremur izbucnit pe o falie are efecte și pe teritorii mai îndepăratate, neconectate direct. Mircea Radulian este cercetător științific la Institutul pentru Fizica Pământului și ne arată cum cutremurul de la turci a putut declanșa mișcarea seismică din Vrancea, cu toate că România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite.
Mircea Radulian: ”Este o falie la nordul Turciei, falia nord-anatoliană, care are această direcție și mai este o falie care care merge către sud-est, unde s-a produs cutremurul de azi-noapte. Falia nord-anatoliană este mai apropiată de România și am putea spune că ar putea să influențeze ceva mai mult. Falia care merge înspre sud este mai puțin probabil să influențeze ce se întâmplă în țara noastră. Acest cutremur, care s-a produs azi-noapte, a produs niște unde seismice care s-au propagat în toate direcțiile, au ajuns bineînțeles și în România. Și ele fiind suficient de mari au putut să declanșeze niște cutremure. Acolo era o zonă sensibilizată”.
România, lovită de 2-4 cutremure devastatoare în 100 de ani
Cu alte cuvinte, undele propagate din Turcia nu au făcut decât să declanșeze mai repede mișcările seismice care mocneau deja în pământul românesc. De altfel, zona Vrancei este cunoscută pentru cutremurele frecvente.
Numai de la începutul acestui an au fost înregistrate peste 15 astfel de mișcări seismice. Cea mai mare acum, - 4,6 pe scara Richter. Sunt însă activități normale, spun seismologii, și nu avem motive de îngrijorare.
Mircea Radulian: ”În România, în afară de zona Vrancea, care este un caz particular, la noi nu prea mai sunt mișcări, cum sunt aici, în Turcia, aici aceste plăci se mișcă serios în timp. La noi totul e cam blocat, dar din păcate, mai există acea zonă de adâncime, care e foarte activă, la Vrancea. Acolo se întâlnesc mai multe plăci tectonice. La suprafață ele s-au ciocnit, la un moment dat au fost active, dar acum ele se împing una în alta, dar nu prea mult. Toată problema e acolo jos, la adâncime”.
Nu suntem însă feriți în totalitate. De-a lungul măsurătorilor, seismologii au sesizat o oarecare repetiție a cutremurelor puternice în țara noastră. Într-un secol pot avea loc între 2 și 4 astfel de mișcări ale solului cu efecte devastatoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: Turcia, cutremur, provocare, cutremur vrancea,
Dată publicare:
06-02-2023 19:52