Fugarul Mihail Boldea a fost dat in urmarire internationala
Pe 19 martie, la trei zile dupa ce lui Mihail Boldea i s-a adus la cunostiinta ca este urmarit penal, procurorii DIICOT au cerut avizul Parlamentului pentru ridicarea imunitatii deputatului.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dispus, joi, emiterea unui mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele deputatului Mihail Boldea, acesta fiind dat in urmarire generala si internationala.
Dupa 24 de ore, adica miercuri la ora 17, aprobarea fusese data, insa era deja prea tarziu. Boldea parasise deja tara de doua zile. Cum a fost posibil ca deputatul sa dispara asa de usor?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Procuroul de caz, Sorin Carare de la DIICOT Galati, nu a cerut, imediat ce s-a inceput urmarirea penala, interdictia de a parasi localitatea, pe care legea ii permitea sa o solicite fara aviz din partea parlamentului. De ce nu s-a luat aceasta masura?
"Desi aveam aviz pentru retinere si arestare, eram in imposibilitate de a lua aceste masuri, pentru ca anterior s-a dispus o alta masura preventiva, ca o concluzie nu putem dubla astfel de masuri preventive", explica procurorul Codrut Olaru.
Cu alte cuvinte, procurorii DIICOT au considerat ca este mai important sa poata obtina arestarea preventiva pentru Boldea, vazut drept liderul unei grupari infractionale de crima organizata, si nu doar interdictia de a parasi localitatea. Odata luata prima masura nu ar mai fi obtinut si arestarea preventiva.
Conform Codului de procedura penala, masura de interdictie a parasirii localitatii se putea inlocui ulterior cu cea a arestarii preventive, dar NUMAI daca invinuitul ar fi comis alte infractiuni, s-ar fi extins cercetarile sau daca incerca sa influenteze martori.
Ca astfel de balbaieli sa fie evitate, procedura penala ar trebui sa fie mai simpla si mai clara, spun procurorii DIICOT.
Tot din cauza unor hibe legislative au fugit din tara si Severin Tcaciuc, Omar Hayssam, Nicolae Popa sau Mihai Nicolaiciuc.
In toate aceste cazuri, cei responsabili au reactionat greu si prea tarziu. Unii au fost adusi in tara, dupa ani de cautari. Altii, cum ar fi Hayssam, sunt de negasit.
Acum, autoritatile se gandesc serios sa modifice legea. Ramane de vazut daca si cum se vor schimba lucrurile, incat sa nu mai asistam la astfel de situatii aberante.