Deputatul Mihail Boldea isi pregatea terenul: voia modificarea legilor privind DIICOT si detentia

Ultima actualizare: 15-10-2012 00:46
Mihail Boldea

Mai mult de un sfert din cele 49 de initiative legislative ale deputatului Mihail Boldea vizeaza modificari ale Codului Penal, ale legislatiei anticoruptie, la functionarea DIICOT sau la executarea pedepselor si munca in detentie.

In propunerea legislativa privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.43/2002 privind Parchetul National Anticoruptie, Boldea sustine ca audierea partilor si a participantilor in cauzele de competenta DNA sa fie inregistrata audio si video, iar lipsa inregistrarii atasate semmnaturii olografe atrage nulitatea absoluta a probei administrate. Propunerea a trecut de Camera Deputatilor si se afla pe ordinea de zi a plenului Senatului.

O alta propunere a lui Boldea, referitoare la modificarea si completarea Legii nr.508 din 17 noiembrie 2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea in cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, contine prevederi similare.

In ambele cazuri, argumentele sale se refera la situatiile in care partile implicate sau martorii au fost fortati sa faca anumite declaratii, in care le-au fost dictate declaratiile, au fost in "stare fizica de maxima oboseala" din cauza orei inaintate la care a a vut loc audierea sau le-au fost consemnate declaratii diferite.

Boldea este unic initiator al unei modificari a Codului Penal conform careia "fapta savarsita de un procuror, judecator, politist, jandarm sau oricare alta persoana care prin natura functiei sale are acces la informatii din dosarele penale de a divulga, transmite sau face publice in orice mod, direct sau indirect, date sau informatii din aceste dosare inainte de pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani si cu interzicerea unor drepturi". Legea a fost respinsa de Senat si se afla in dezbaterea comisiilor Camerei.

Un proiect de modificare a Codului de procedura penala initiat tot de Mihail Boldea propune ca incheierea prin care s-a hotarat asupra prelungirii arestarii sa poata fi atacata cu recurs de catre procuror sau de catrre inculpat "in termen de 24 de ore de la pronuntare pentru cei prezenti sau de la comunicare, pentru cei lipsa".

Mihail Boldea urmeaza sa fie dat in urmarire generala si internationala. ICCJ a dat mandat in lipsa

Boldea se numara si printre autorii propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, care reglementeaza munca si salarizarea persoanelor aflate in detentie.

Aceasta lege a fost respinsa definitiv, ca de altfel alte trei propuneri de modificare a Codului Penal sau a legislatiei anticoruptie.

Tot Mihail Boldea a initiat si modificarea Legii nr. 302 din 28 iunie 2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, si aceasta initiativa fiind respinsa definitiv.

Mihail Boldea a adresat si 46 de interpelari, referitoare la blocajul financiar din sistemul judiciar al judetului Galati, dar si catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, in legatura cu mai multe petitii ale unor persoane care nu-si primisera despagubirile pentru imobilele detinute.

Deputatul Mihail Boldea este cercetat de procurorii DIICOT Galati pentru inselaciune si constituire a unui grup infractional care ar fi produs un prejudiciu de peste un milion de euro.

Cererea procurorilor s-a judecat in lipsa lui Boldea, care a iesit din tara sambata, prin vama Giurgiu, iar apoi a plecat din Turcia cu un avion, spre o destinatie necunoscuta.

In urma deciziei instantei, Mihail Boldea va fi dat in urmarire generala si internationala.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO