Cuiburile de berze, lovite de trăsnete. Cum şi-a protejat o barză puii de flăcări

04-06-2019 07:46


Ploile abundente şi vijeliile din acest început de vară fac victime şi în rândul zburatoarelor. Multe cuiburi au fost distruse, iar păsările au pierit sub bătaia grindinii sau în incendii provocate de fulgere.

Într-un sat din Sibiu, o barză a impresionat pe toată lumea, prin modul în care şi-a protejat puii de flăcările care au cuprins cuibul! Pasarea-eroina a stat curajoasă, cu aripile deschise, acoperindu-şi cei patru pui cu trupul ei, chiar şi când interveneau pompierii cu jeturi puternice de apă.

Un cuib de barza din oraşul Orlat, judeţul Sibiu, a luat foc în timpul nopţii, după ce a fost lovit de trasnet. Localnicii au chemat în ajutor voluntarii unui adăpost de păsări şi pompierii.

Curentul electric a fost oprit, iar după stingerea incediului, în cuib au fost găsiţi 4 pui, nu mai mari de 4 săptămâni. Într-un gest de un eroism impresionant, mama lor i-a protejat cu aripile, până când au fost salvaţi. Nu s-a ridicat de pe cuib nici în mijlocul flăcărilor, nici când acţionau pompierii, cu apă!

Puii au ajuns la veterinar unde au fost consultaţi şi îngrijiţi.

Puii de barza au fost preluaţi de voluntarii singurului adăpostul de berze din comună Cristian. Nu sunt singurii care au ajuns aici, încă 3 puiuţi de doar 2 săptămâni din Dornești, Suceava, se vor recupera în acest centru, care adăposteşte în total peste 70 de păsări.

Jumătate dintre ei nu vor mai putea zbura niciodată din cauza rănilor suferite, însă ceilalţi se vor face bine până la toamnă şi vor pleca în ţările calde.

Cei care găsesc o pasăre rănită sunt sfătuiţi să o ducă la veterinar sau la un adăpost specializat. Să caute informaţii pe internet, la salvatori profesionişti: fie pe site-ul prietenii berzelor, fie pe pagina Milvus, o asociaţie ornitologică din Mureş.

Berzele sunt păsări sălbatice care nu trebuie transformate în animale de companie, şi în niciun caz hrănite cu mezeluri sau produse de panificaţie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO