Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru Oltchim. Divergente privind DATA la care va semna actele
Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.
Cronologia evenimentelor - 21 septembrie:
18:10 "Banii urmeaza sa fie virati luni, iar miercuri vor fi transferati in contul Oltchim pentru plata salariilor si asigurarea capitalului de lucru", a afirmat seful OPSPI, Remus Vulpescu, dupa ce a anuntat castigatorul licitatiei.
Diaconescu a intervenit, spunand ca nu poate garanta ca va semna contractul luni, intrucat trebuie sa studieze "o serie de elemente".
"Nu depinde de mine acest lucru (momentul semnarii contractului - n.r.)", a spus Diaconescu.
ora 17:58 - Liderul angajatilor Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat, vineri seara, ca salariatii il asteapta pe Dan Diaconescu la Ramnicu Valcea si ca banii sa intre cat mai repede in conturi, solicitandu-i castigatorului licitatiei pentru preluarea a 54,8% din actiunile combinatului "multa seriozitate".
ora 17:38 - Pretul vanzarii va fi platit la semnarea contractului de vanzare cumparare, urmand ca banii sa fie virati in contul OPSPI in respectivul moment, institutie care va transfera ulterior banii in contul Oltchim. Seful OPSPI, Remus Vulpescu, i-a comunicat lui Dan Diaconescu ca spera sa semeneze luni contractul de vanzare-cumparare, dar Diaconescu a afirmat ca trebuie sa studieze acordul si nu a oferit un termen concret pentru semnare.
ora 17:25 - Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.
ora 17:12 - Dupa analizarea ofertelor de cumparare, comisia de licitatie a stabilit ca Dan Diaconescu obtine 100 de puncte, pentru ca a facut cea mai mare oferta. OPSPI nu a reusit sa vanda vineri creantele de aproximativ 400 milioane euro ale AVAS si Electrica asupra Oltchim pentru ca oferta Chimcomplex a fost sub pretul minim solicitat de distribuitorul de energie, iar pentru creanta AVAS nu a fost depusa oferta. Chimcomplex a oferit pentru creanta Electrica suma de 202 milioane lei. Creanta Electrica asupra Oltchim este de aproximativ 150 milioane euro, iar cea a AVAS de aproximativ 250 milioane de euro. Datoriile totale ale Oltchim sunt de aproximativ 700 milioane de euro.
ora 16.30 - Presedintele AVAS, Marius Obreja, a declarat vineri ca o conversie in actiuni a creantei institutiei asupra Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), de circa 250 milioane dolari, ar face ca AVAS sa detina peste 90% din companie.
ora 16:03 Salariatii Oltchim au primit vineri ultima transa din salariul pe luna iulie, dupa incasarea unor datorii de la clientii combinatului, a anuntat Ministerul Economiei, care incearca sa gaseasca fonduri, din aceeasi sursa, si pentru achitarea salariilor pe luna august.
ora 13.45 Oferta Aisa Invest pentru actiunile Oltchim este de 30 milioane lei.
ora 13.40 Oferta firmei Chimcomplex, a omului de afaceri Stefan Vuza, pentru actiunile Ministerului Economiei la Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) este de 18,8 milioane lei, iar pentru actiuni si creanta Electrica este oferită suma de 221,4 milioane lei. Firma nu a depus o oferta si pentru creanta Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care are de incasat de la Oltchim aproximativ 250 milioane euro. Creanta Electrica este de 140 milioane euro.
ora 13.25 Compania PCC ofera in total 13,4 milioane lei (2,9 milioane euro) pentru actiunile Ministerului Economiei la Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) si creantele Electrica si AVAS asupra combinatului chimic.
Reprezentantii PCC au declarat ca ofertele sunt in bloc, nu individuale, pentru fiecare activ scos la vanzare de statul roman.
"Nu vom concedia angajati. Vrem sa facem Oltchim profitabil", a afirmat reprezentantul PCC, Wojciech Zaremba.
ora 13.20 Oferta lui Dan Diaconescu pentru actiunile Ministerului Economiei la Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) este de 203,14 milioane lei (45 milioane euro). Oferta se refera doar la pachetul de actiuni al Ministerului Economiei, de 54,8%, nu si la creantele Electrica si AVAS, in suma de 410 milioane euro. Totalul creantelor asupra combinatului este de circa 700 de milioane de euro.
Dan Diaconescu a declarat ca a anuntat o suma de zece ori mai mare fata de cea ceruta de Guvern pentru Oltchim si a calculat-o ca "reprezentand salariile restante ale angajatilor combinatului si capitalul circulant" necesar repornirii activitatii Oltchim. "Nu cred ca cineva va putea face o asemenea oferta", a spus Diaconescu.
ora 13.00 Se deschid plicurile ofertantilor pentru cumpararea combinatului Oltchim.
ora 12.55 Seful OPSPI: Este ideal sa vindem si creantele Oltchim, nu doar actiunile.
"Este ideal sa se produca adjudecarea tuturor creantelor Oltchim, pentru ca astfel statul nu mai pastreaza un control al companiei", a afirmat Vulpescu.
ora 12.50 OPSPI a acceptat vineri toate cele patru oferte primite pentru privatizarea Oltchim Ramnicu-Valcea, depuse de companiile PCC SE, Aisa Invest, Chimcomplex si Dan Diaconescu.
Compania PCC, actionar minoritar al Oltchim, a depus oferta atat pentru cumpararea actiunilor detinute de Ministerul Economiei la Oltchim, cat si pentru preluarea creantelor AVAS si Electrica asupra combinatului chimic, evaluate la 410 milioane de euro.
Omul de afaceri Stefan Vuza a depus doua oferte pentru achizitia actiunilor la Oltchim, prin firmele Aisa Invest si Chimcomplex. El vrea sa preia doar creanta Electrica fata de Oltchim.
Presedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a depus oferta doar pentru cumpararea actiunilor statului la combinatul chimic, nu si pentru cele doua creante.
12:40 Dan Diaconescu a sosit la licitatie purtand un ceas Hublot, editie limitata, in valoare de 65.000 de euro: Hublot Geneve.
ora 11.30 Toate cele patru oferte primite de OPSPI pentru privatizarea Oltchim, depuse de companiile PCC SE, Aisa Invest, Chimcomplex si Dan Diaconescu, au fost acceptate pentru licitatia deschisă cu strigare.
Ziarul Financiar: "Privatizarea celui mai mare combinat chimic a ajuns o telenovela in direct"
Jurnalistii de la ZF noteaza faptul ca statul roman se chinuie sa privatizeze compania de un deceniu, insa pana in prezent Oltchim a ramas tot in portofoliul statului si este cu un "picior in groapa" din cauza pierderilor masive pe care le-a raportat in ultimii sase ani si care au depasit 1,1 miliarde de lei. Specialistii spun insa odata privatizat impreuna cu rafinaria Arpechim, combinatul Oltchim are potential de a atinge afaceri de 3 miliarde de euro anual, fapt ce ar relansa un intreg lant de activitate bazat pe petrochimie..Astfel, conform ZF, Oltchim si-a sistat de curand activitatea dupa ce a ramas fara bani pentru achizitia de materie prima, iar statul a fost pus in situatia de a vinde un combinat care nu functioneaza.
O alta problema sunt datoriile uriase pe care compania le-a acumulat si care depasesc impreuna cu penalitatile si dobanzile la AVAS peste 700 mil. euro. Un investitor interesat de Oltchim este obligat astfel sa liciteze si pentru creantele pe care alte firme de stat le detin la combinat si sa plateasca alte sute de milioane de euro catre banci si furnizori catre care combinatul are datorii restante de multa vreme.
Procesul de privatizare a Oltchim este complicat si de procesele pe care Dan Diaconescu le-a deschis pe rol in care a atacat printre altele decizii luate de actionarii Oltchim in adunarea generala din septembrie.
Noapte agitata la Ministerul Economiei
Noaptea de joi spre vineri a fost agitata la Ministerul Economiei. Cei patru participanti la licitatia de astazi, pentru Oltchim, au fost chemati sa isi completeze dosarele. Asta desi, joi, la pranz, a fost termenul limita pentru depunerea documentelor.
Dupa miezul noptii, unul cate unul, participantii la licitatie si-au facut aparitia la Ministerul Economiei.
"E prima privatizare de noapte pe care o vedeti. A fost vorba de niste clarificari la toti cei patru concurenti. Doua documente ce trebuiau puse si ele in dosar. E vorba de CV-ul meu, lipsea din dosar, am scos CV-ul de pe internet, de e site-ul meu, si l-am semnat, si l-am atasat si o a doua problema nu aparea o evaluare financiara. Faptul ca eu nu am datorii fata de statul roman. L-am gasit si l-am anexat", a spus barbatul.
"Au fost solicitate doua documente suplimentare, am inteles ca tuturor participantilor. Suplimentare si le aducem maine (n.r. vineri) dimineata parafate de un avocat", a spus si Stefan Vuza.
Dan Diaconescu depusese o oferta inca de luni, dar ieri a retras-o. Motivul: a vrut sa dubleze suma ofertata. Si a iesit un adevarat circ, pentru ca a depus dosarul pe la 12, adica exact la termenul limita pana la care se mai puteau primi hartiile. Joi noapte, a revenit la Minister tot la ora 12.
"In procesul verbal se spune ca am fost sunat la 12:04, exact ora fatidica. Cand era sa-mi fie respinsa oferta, fiindca as fi depus-o la 12 si 4 minute", a spus Dan Diaconescu.
Cearta a explodat in momentul in care seful Oficiului pentru Privatizari a dorit sa consemneze ora la care plicul a ajuns in mana secretarei sale.
Dupa ce a fost consemnata ora in procesul verbal, a inceput sedinta de verificare a actelor participantilor la licitatie.
Comisia va decide pana astazi, la ora 11, cine ramane in cursa. S-au inscris compania PCC, care detine 18% din companie, firma Aisa si combinatul Chimcomplex, ale omulului de afaceri Stefan Vuza si Dan Diaconescu.
Tot astazi, la 12, vom afla cat sunt dispusi sa dea pentru Oltchim fiecare dintre ofertanti si daca va avea loc licitatia cu strigare.