În plină criză de energie și inflație galopantă, românii ar putea să economisească la facturile lunare dacă ar face mici optimizări în locuințele lor.
De pildă, am putea avea facturi la gaze cu șase procente mai mici dacă am accepta temperaturi cu doar un grad mai mici în casă, potrivit Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Cât și cum putem economisi la facturile de gaze
Pentru un apartament de 45 de metri pătrați, asta înseamnă peste 100 de lei economisiți.
„Avem de la 23 la 22, deci practic reducem de la 177.19 kWh la 167.84, ceea ce înseamnă 9.35kWh MP la suprafața de 45 de MP avem 420 kWh pe care îi înmulțim cu prețul și avem undeva aproape 110 lei pe un singur grad”, a spus
Constantin Cilibiu, profesor la Facultatea de Inginerie a Instațiilor a UTCN, în ianuarie 2022.
Organizația Mondială a Sănătații recomandă 18 grade Celsius ca fiind temperatura ideală pentru o persoană care poartă mai multe straturi de haine în casă.
Însă, trebuie avut în vedere că eforturile de a
economisi bani când vine vorba de căldura din casele noastre pot fi cu mult mai mici dacă ne izolăm locuința. În cazul caselor, facturile scad cu 40% după izolare.
Totodată, înlocuirea unei centrale vechi clasice cu una nouă, în condensație, va reduce consumul de energie cu până la 20%. În jur de 15% din consumul total de energie este folosit pentru încălzirea apei, așadar compania de utilități
Engie recomandă izolarea țevilor pentru a nu risipi căldură.
Cum putem avea facturi mai mici pentru energie electrică
Engie a efectuat o estimare chiar mai sumbră în ceea ce privește acest aparat - de 25% din consumul total. Astfel, atunci când alegem să folosim aerul condiționat vara, putem economisi până la 6% cu fiecare glad în plus.
Și aparatele pe care le folosim zi de zi consumă, iar ceea ce nu știu mulți este că, dacă le scoatem din priză când nu le folosim, putem reduce facturile lunare cu 10%.
De exemplu, uscătorul de păr este un
consumator estimat la 2kW, ceea ce se traduce într-un leu pentru jumătate de oră.
Și iluminarea aduce o sumă importantă la facturi, putând ajunge la 30% din costurile lunare. De aceea, atunci când nu avem lumină naturală disponibilă, este recomandat să folosim becuri de tip LED, care consumă chiar și de cinci ori mai puțin decât cele clasice.
Totodată, dacă schimbi electrocasnicele, este recomandată clasa energetică A, întrucât trecerea la o clasă energetică superioară poate scădea facturile de energie electrică cu până la 20%.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Sursa: StirilePROTV
Etichete:
energie,
ING,
consum,
Dată publicare:
19-12-2022 11:15
Articol recomandat de sport.ro
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod
independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.