Ce fac românii de teama crizei energetice și a prețurilor uriașe. Pot economisi până la 40% la factura de gaz
Criza energetică cu care ne-am putea confrunta în această iarnă și gândul la facturile uriașe i-au făcut pe tot mai mulți să își izoleze termic locuințele, fie că stau la casă sau la bloc.
Investiția este de ordinul miilor de euro, cu materiale şi manoperă, însă potrivit specialiştilor putem să economisim până la 40% din factura de gaz. Suma se amortizează în aproximativ trei ani.
Proprietar: „În exterior vom placa cu OSB de 20 de centimetri, iar la interior vom avea spumă poliuretanică cu celulă închisă de o grosime de aproape 15 centimetri.”
Oamenii caută soluțiile cele mai bune pentru a păstra cât mai mult timp căldura în interior iarna, dar și să poată micșora, astfel, consumul de gaz. Pentru o eficiență maximă, materialele trebuie bine alese în funcţie de construcție.
Bogdan Pop, director de vânzări firmă de izolații: „Epoca energiei ieftine s-a cam terminat și e mai bine să cheltuim banii pe izolație decât pe energie.”
Mai ales că izolația se face o singură dată, dar factura la utilități vine lunar. Investiția poate depăși 5.000 de euro, doar pentru materiale, la care sunt adăugate și costurile cu manopera.
Casa de 260 de metri pătrați a unui bărbat a fost izolată cu polistiren. În ciuda costului, proprietarul s-a gândit că așa va face economie la facturi în viitorul apropiat când se va conecta și la gaz.
Cristian Atrudean, proprietar: „Aici avem izolație de 10, tras cu plasă, în primul rând ne-am gândit la banii pe care îi pierdeam dacă nu aveam izolația făcută.”
Un material pentru izolații din Germania reduce cheltuielile iarna, menținând locuința călduroasă
Cei mai pretențioși folosesc, pentru izolații, un material importat din Germania, des utilizat în țările nordice, unde clima este mai aspră.
Lucian Rău, client: „Călduroasă iarna și răcoroasă vara, pe timpul iernii s-a constatat o reducere a cheltuielilor.”
Bogdan Polbaci, director sucursală firmă de izolații: „În cazul caselor care se reizolează, eficiența termică se simte. Facturile scad cu 40%, în funcție de grosimea aplicată.”
Se preconizează că tot mai mulți români vor căuta izolarea termică în timpul crizei energetice
Specialiștii spun că este de așteptat ca, în plină criză energetică, tot mai mulți români să caute avantajele izolației termice.
Conf. dr. ing. Ligia Moga, Universitatea Tehnică Cluj Napoca: „Scopul nostru prin reabilitare este acela de a ajunge la o clasă energetică de tip A, aici mă refer pentru încălzire, având în vedere că acest consum de energie pentru încălzire este un consum care este dominant.”
Și în cazul apartamentelor, izolarea variază în funcție de numărul de pereți exteriori, astfel că prețurile pot ajunge până 1.500 euro. Cu toate acestea, factura va fi la jumătate acolo unde lucrările nu sunt făcute gratuit de către municipalitate.