Cronica unei isterii naționale. Cum au ajuns românii să cumpere benzină cu tomberoanele: ”Nu vă mai satură Dumnezeu!”
După doi ani de pandemie și cu Ucraina vecină bombardată de ruși, o fotografie care s-a răspândit rapid, cu o stație de carburanți din Bihor unde benzina și motorina erau 11 lei litrul, a adus panică în rândul românilor.
În toată țara, s-au format miercuri seară cozi kilometrice în fața pompelor de combustibil. Speriați de zvonul scumpirilor, unii șoferi și-au făcut provizii și au mers la stații cu damigene, canistre, tomberoane sau recipiente mari, de o tonă.
Joi, situația s-a liniștit. Cea mai scumpă benzină s-a vândut cu puțin peste 9 lei litrul, iar motorina s-a găsit și cu 8 lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Încercuite de mașini care veneau din toate direcțiile, aproape toate stațiile de carburanți din țară s-au aflat miercuri seară sub asediul șoferilor. Lumea părea că așteaptă în liniște, însă au fost surprinse și secvente ireale.
Unii au pus motorina în tomberoanele de gunoi.
„Nu vă mai satură Dumnezeu!”.
Alții au venit cu remorci pline cu peturi sau butoaie, din tablă. Iată și un șofer care alimentează două containere, de o mie de litri fiecare. Și damigenele pentru vișinată s-au dovedit utile pentru benzină.
”- Luați pentru toată lumea?
- Da.
- Sunt câte? 6 canistre?
- Da”.
”Bă, cum crește prețul, ești tâmpit?!?!”
Eforturile de aprovizionare au fost transmise în timp real pe rețelele sociale.
„Update la situație: este cineva care își umple butoaie întregi cu motorină și benzină. Cozile sunt la fel de lungi, chiar mai lungi”.
...cu astfel de comentarii, de la un minut la altul, în fața stațiilor de carburanți au crescut șirurile de mașini.
Confruntate cu val mare de clienți, stațiile au început să ridice prețurile.
„Acum umblă la el! Ia, uite-l! 9!".
„Bă, cum crește prețul, ești tâmpit?!?”.
„Uite cât ghinion am! Uite unde eram!”.
Învălmășeala șoferilor la pompe a pornit de la o fotografie, făcută în Beiuș, la o stație care vindea litrul de benzină și motorină cu 11 lei și 10 bani.
Bărbat: ”De la Beiuș. Am un prieten care a zis ca va fi 10-11 lei, la ei e deja”.
Tânăr: „Mai bine bag acum cu 9 lei, decât mâine cu 11 lei”.
Tânăr: „Pe Facebook am văzut”.
Tânăr: „Eram la muncă, am așteptat ca să ies să vin”.
Bătrân: „M-a sunat băiatul care stă în Brașov să merg să iau că se scumpește".
Bărbat: ”Așa se aude peste tot, din vorbă în vorbă".
Bărbat: ”Am venit cu prima mașină, asta e a doua”.
Bărbat: ”Zvonul e informație necontrolabilă, nu?”.
Ce spune benzinarul de la Beiuș de la care a pornit totul: ”Sunați-i pe ăia de la MOL!”
Și totuși a existat un sâmbure de adevăr. Proprietarul benzinăriei din Beiuș spune că a ridicat într-adevăr prețul după ce la rândul lui s-a aprovizionat la un tarif mai mare de la depozitul cu care are contract.
Daniel Degău, proprietarul stației de carburant din Beiuș: „Sunați-i pe ăia de la MOL și întrebați-i de ce a fost ieri 10 lei 67 prețul. Ce era să fac? Aveam două soluții: sau cresc prețul sau nu iau marfă”.
Reprezentanții MOL au transmis nu au niciun control asupra prețurilor stației din Beiuș și că aceasta are propria strategie comercială.
Compania MOL are sediul central la Budapesta, în Ungaria.
Marți și miercuri, mai multe benzinării private, în principal mai mici, au fost nevoite să închidă sau să reducă semnificativ cantitatea de combustibil distribuită din cauza problemelor de aprovizionare.
Potrivit publicației TELEX, mai multe benzinării private din țara vecină au fost nevoite să închidă ori să reducă semnificativ cantitatea de combustibil vândută din cauza problemelor de aprovizionare.
Acolo, guvernul maghiar a plafonat prețurile din noiembrie, anul trecut, și la stațiile deschise s-au format cozi după ce mai mulți operatori au introdus o limită de realimentare de o sută de litri.
Psiholog: ”Ne întoarcem la vechea noastră problemă, generic numită educație”
În România - în schimb - fără plafoane și limite impuse de stat, oamenii au acționat emoțional - explică sociologii - iar proprietarii de stații de carburant au profitat.
Felicia Morândău, sociolog: ”E oarecum natural ca o benzinărie în momentul în care vede zeci de clienți așteptând la coadă să folosească acestă oprtunitate de a obține profit. Oamenii au reacționat la primul impuls, pe ideea aceasta de criză. Cum am putea să controlăm astfel de reacții, ne întoarcem la vechea noastră problemă, generic numită educație, la abilitatea noastră de a filtra informațiile”.
Pe un șofer din Tecuci, impulsul care l-a dus la pompă l-a costat scump.
Bărbatul a pierdut pe stradă recipientul din plastic în care încărcase o tonă de motorină, iar o parte din combustibil s-a împrăștiat pe astfalt.
Stația de unde alimentase a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că i-a permis să folosească un recipient neconform.
Sursa: Pro TV
Etichete: preturi, benzina, benzinarie, cozi, panica, isterie, beius,
Dată publicare:
10-03-2022 19:38