Motivele pentru care benzina și motorina s-au scumpit brusc. Ce a provocat panica șoferilor, care au stat la cozi kilometrice

×
Codul embed a fost copiat

A fost o seară foarte agitată pentru șoferii din România. Vestea că prețul benzinei și motorinei ar putea trece de 10 lei pe litru i-a trimis direct la pompe.

Oamenii s-au panicat, în ciuda mesajelor liniştitoare ale ministrului Energiei, care spunea că nu sunt motive pentru scumpiri. Şi au avut dreptate pentru că preţurile nu au rămas pe loc nici pe timpul nopţii.

Două din cele mai mari reţele de benzinării din România au majorat şi ele preţurile, care se apropie acum de 9 lei pe litru la sortimentele cele mai scumpe.

Pentru a vedea prețul carburantului la stațiile din toată țara, puteți accesa platforma „Monitorul Prețurilor”, lansată de Consiliul Concurenței.

Conform datelor afișate de aplicația Monitorul Prețurilor, creșteri mari ale prețurilor carburanților s-au înregistrat la benzinăriile unui singur lanț de distribuție și unele benzinării independente din vestul tării, transmite Consiliul Concurenței. 

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Unii din şoferi au fost inventivi și au umplut cu benzină și motorină tot ce au găsit - rezervoare, canistre şi chiar PET-uri.

Există şi o veste bună: prețul internaţional al petrolului a scăzut puternic aseară, în urma anunţului făcut de Emiratele Arabe că vor creşte producţia.

Iar inspectorii ANPC au fost în control la mai multe benzinării.

Zvonul că benzina și motorina s-ar putea scumpi și ar trece de 10 lei pe litru a creat panică și a trimis soferii direct către benzinării. Spre lăsarea serii, s-au format cozi kilometrice aproape peste tot în țară, iar oamenii au așteptat ore întregi să alimenteze. În Bucureşti, şoferii care stăteau la coadă să facă plinul au văzut cum preţurile au crescut chiar sub ochii lor.

În București, prețul motorinei a ajuns și la 9,59 lei, adică aproape 2 euro.

Dupa miezul noptii alte 2 reţele au majorat şi ele preţurile la pompă cu până la 50 de bani pe litru. Astfel benzina standard a ajuns la 8,24 lei pe litru, iar motorina standard la 8,31 de lei. La aceste reţele sortimentele cele mai scumpe se apropie de 9 lei.

Şi în țară au fost cozi enorme la benzinării. În Cluj-Napoca traficul a fost dat peste cap în aproape tot orașul.

Șofer: "Acum 15 minute era 7,59 și când mă uit, 8,95. O pâlpâit de două ori și s-o scumpit."

Polițiștii au fost nevoiți să dirijeze traficul pentru că s-au creat ambuteiaje în multe locuri din țară.

Șofer: "De o oră si 35 de minute stau la rând şi cred că mai am vreo oră."

Cozi întinse pe zeci de kilometri, și nervi întinși la maximum au fost și în alte orașe.

Șofer: „Am înţeles că se face 13 lei! Sincer, nu ştiu exact.”
Reporter: „De unde aţi aflat?”
Șofer: „Ca toată lumea…”

Șofer: „Cred că fac plinul, mai sunt două linii, am înțeles că 11 lei de maine.”

În unele benzinării, oamenii au venit cu canistre, butoaie sau chiar PET-uri pentru a-și face rezerve de benzină sau motorină. Unii au fost mai inventivi și au venit cu rezervoare chiar și de peste 400 de litri.

Reporter: „Ce faceți? Luați pentru toată lumea?”
Bărbat: „Da.”
Reporter: „Sunt câte?”
Bărbat: „Șase canistre”
Reporter: „Ați umplut și rezervorul mașinii?”
Bărbat: „Da.”
Reporter: „Dar de ce?”
Bărbat: „Se aude că la 12 noaptea se va face 10 lei.”

La Târgu Jiu, la nici o oră de la declanșarea isteriei, la unele benzinării stocurile s-au epuizat repede.

Șofer: „Aștept să vină TIR-ul, de două ore și ceva, au zis că e pe drum. Îmi trebuie 200 de litri la agricultură.”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări, într-o intervenție în direct la Știrile PROTV, că prețurile nu vor crește și că românii trebuie să stea liniștiti.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Nu au absolut niciun motiv de îngrijorare, nici din punct de vedere al stocurilor, nici din punct de vedere al prețurilor care s-au vehiculat de 9 lei, de 10 lei, de 11 lei. Vorbim de o posibilă creștere de 15 bani.”

Toată panica a început de la o benzinărie străină din județul Bihor. Aici, prețul carburantului a urcat brusc la 11 lei atat pentru benzina cat si pentru motorină. Prețul se vede foarte clar pe bon.

Apoi, informația cu scumpirea s-a transmis rapid pe rețelele de socializare și mulți s-au gândit că același preț va fi afișat peste tot în România.

Această scumpire bruscă este un efect al deciziei guvernului maghiar care a plafonat preţurile în Ungaria pentru carburanţi la 1,3 euro pe litru, aproximativ 6 lei şi 50 de bani. Dar a introdus şi un plafon de cantitate: benzinăriile pot vinde maxim 500 de litri pe staţie, echivalentul a 10 plinuri de benzină. Şi pentru a-și recupera pierderile, comercianții au crescut prețurile în țările vecine.

Fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu, a explicat că isteria de la staţiile de benzină este efectul unui război informatic, cu scopul de a crea panica şi dezordine socială. Dacă a pus o benzinărie un preţ de 11 lei, s-a declanşat nebunia, chiar dacă celelalte 1.000 de staţii de benzină aveau preţuri de 7-8 lei.

„S-a scumpit, a fost un vârf de preț. Anunțul UE că nu va impune un embargou de produse petroliere, coroborat cu anunțul făcut de Irak, de Emiratele Arabe în legătură cu o posibilă creștere de producție au calmat piața. Prețul de 11 lei la pompă, dpmdv nu este justificat de nimic în România, probabil este o emoție, iar majoritatea stațiilor au prețuri mai mici, 7-8 lei, sigur, mai mari decât înainte de criză”, a spus Răzvan Nicolescu pentru Știrile PRO TV.

Fostul ministru este de părere că prețul combustibilului este aproape de vârf și va urma o scădere.

„Eu nu cred că vor ajunge la 9 lei, cred ca varful fa fi la un preț de 8 lei și apoi vom intra pe un trend de scădere”, a adăugat Răzvan Nicolescu.

Consiliul Concurenței a anunțat că monitorizează piața carburanților și investighează situațiile în care preturile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică.

„Anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Companiile trebuie să își stabilească în mod independent politica de prețuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancționate de legislația în domeniu”, a transmis Consiliul Concurenței.

”Este o situație internațională dificilă și volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

De altfel, prețul barilului de petrol a scăzut abrupt miercuri seară, la 110 dolari. Acest lucru este posibil pentru că Emiratele Arabe vor creşte producţia de petrol şi vor încuraja statele din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol să facă acelaşi lucru.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Peste 200.000 de români doreau în 2023 să se angajeze. Țara noastră, în top trei în UE la inactivitatea pe piața muncii
Peste 200.000 de români doreau în 2023 să se angajeze. Țara noastră, în top trei în UE la inactivitatea pe piața muncii

Peste 200.000 de persoane inactive doreau să lucreze anul trecut, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Un fotbalist a dat în judecată Pfizer-Biontech, acuzând efecte adverse ale vaccinului anticovid: „durerea este intensă
Un fotbalist a dat în judecată Pfizer-Biontech, acuzând efecte adverse ale vaccinului anticovid: „durerea este intensă"

Un fotbalist a dat în judecată Pfizer-Biontech, acuzând producătorii că vaccinul anticovid i-a provocat efecte adverse grave care l-au forțat să-și încheie cariera sportivă. Sunt „bănuieli” exprimate de specialiști în medicină internă.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.