Suceava, "punct fierbinte" pe harta infecţiilor cu coronavirus. Chiar şi Primăria s-a închis

×
Codul embed a fost copiat

La aproape o lună de la izbucnirea acestei crize sanitare care a dat planeta peste cap, se înrăutățesc lucrurile și în România. Numărăm deja 5 decese provocate de COVID-19. 

Ultimele trei s-au înregistrat în doar 24 de ore, iar 2 dintre cazuri nu se știe de unde au luat infecția.

Pentru că lucrurile se schimbă în rău cu o viteză uimitoare, autoritățile au anunțat noi măsuri fără precedent, ca să oprească răspândirea bolii. Timp de două săptămâni, în spitale au fost suspendate internările și intervențiile chirugicale care nu sunt o urgență.

Și mai important, de miercuri, pacienții care nu au nevoie neapărat de îngrijiri în instituțiile sanitare vor fi externați, ca să elibereze paturile în cazul unei explozii a îmbolnăvirilor. Acum sunt 576 de persoane infectate.

Doi dintre românii răpuși de coronavirus erau internați în Spitalul de Urgență din Suceava. Ambii aveau peste 70 de ani și sufereau de boli cronice. Unul dintre ei este posibil să fi luat boala de la o pacientă internată în secția de cardiologie a unității medicale însă - în cazul celuilalt - nu există indicii care ar fi avut contact cu persoane confirmate pozivitiv cu COVID-19.

Citește și
interdictie
România, în stare de urgență. Restricțiile de circulație pe timp de noapte

Spitalul de Urgență din Suceava a fost închis temporar, după ce 52 dintre cadrele medicale care lucrează acolo au fost confirmate cu COVID-19. Sunt doctori și asistenți din secțiile de boli Infecțioase, pneumologie, ortopedie și urgențe.

Unitatea medicală urmează să fie dezinfectată și ulterior folosită doar pentru tratarea cazurilor de coronavirus. Cei internați pentru alte afecțiuni vor fi transferați la alte spitale din zona.

Laura Morar, subprefectul județului Suceava: "Există o analiză în cadrul spitalului, inclusiv o analiză epidemiologică și se caută cele mai bune soluții, atât pentru medici, cât și pentru pacienți."

Prin intermediul unui comunicat de presă, conducerea instituției a încercat să explice cum s-a ajuns în această situație: "Ne-am confruntat atât cu cazuri nedeclarate în privința istoricului de călătorie sau a contactelor cu persoane venite din zona de risc, cât și cu o criză mondială în ceea ce privește echipamentele de protecție (...) Unii dintre furnizori nu au mai răspuns, alții au reziliat contractele deoarece nu mai aveau de unde să se aprovizioneze" - a transmis comitetul director al spitalului.

Tudor Ciuhodaru, medi primar UPU Spitalul de Neurochirurgie Iași: "Fără protecția necesară, fără triere epidemiologică clară, fără asigurare de mecanism protecție, această situație se poate repeta oriunde și oricând și este greu de crezut că personalul medical contact direct cu un pacient cu coronavirus va avea acele teste negative și mă aștept că numărul de cazuri să crească de acum încolo".

Cu zeci de cazuri confirmate, Suceava este un punct fierbinte pe harta județelor afectate de COVID-19. Inclusiv primăria s-a închis după ce o angajată a fost depistată pozitiv.

Ioan Lungu, primar Suceava: "Doamna era internată la Infecțioase de joi. Noi bănuiam ceva, pentru că doamna este din Bosanci, unde este un focar de coronavirus. Eu rămân izolat în biroul meu la primărie și aștept rezultatul testului. Suntem vreo 5 oameni în primărie care asigurăm permanența."

La aproape o lună de la începutul crizei provocată de COVID-19, România numără - potrivit cifrelor anunțate de autorități luni, 22 martie la ora 13, 576 de persoane sunt infectate. Față de duminică, 22 martie, sunt cu 143 în plus. Numărul celor decedați a ajuns la 5.

Ca să prevină raspindarea infecției, autoritățile au anunțat noi măsuri, fără precedent.

De marți, 24 martie 2020, timp de două săptămâni, spitalele nu mai internează pe nimeni pentru intervenții chirurgicale, tratamente și investigații medicale care nu reprezintă o urgență. În același timp, în ambulatoriile spitalelor publice și private se suspendă consultațiile. Fără precedent este și decizia potrivit căreia, de miercuri, toți pacienții care nu reprezintă urgențe și care nu au nevoie obligatoriu de îngrijiri în spital vor fi externați.

Măsurile sunt luate în contextul în care, în spitalele din România, pot fi tratați 120.000 de oameni, iar în secțiile de terapie intensivă, pot primi îngrijiri puțin peste 2.600. În ATI avem, însă, doar 1300 de ventilatoare.

Managerii spitalelor pot reorganiza programul personalului medical, astfel încât doctorii și asistentele să lucreze în ture. Se reduce astfel posibilitatea ca mai mulți doctori dintr-o secție să se infecteze în același timp. În unele spitale, în care încă nu sunt internați pacienți infectați cu noul virus, o astfel de măsură se aplică deja: rezidenții au fost chemați câte 1 sau 2 pe săptămână.

Pe de altă parte, Casa Natioanla de Asigurări de Sănătate a pus în transparență un ordin care aduce modificări importante pentru bolnavii cronici. Cei care au deja o schemă de tratament vor primi rețeta online, fără a mai fi reevaluați, așa cum se întâmplă până acum. În plus, în perioada stării de urgență nu mai este obligatorie folosirea cardului de sănătate și transmiterea datelor în platforma informatică, iar termenul de valabilitate al biletele de trimitere va fi prelungit cu 90 de zile.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în România, cei mai mulți dintre cei infectați cu COVID-19 au între 40 și 49 de ani. 165 de cazuri numără această categorie - adică 29 la sută din totalul celor confirmați pozitiv. Îngrijorător este că sunt și 10 copii de până-n 9 ani care au fost infectați. Statistica indică și că virusul a afectat într-o proporție mai mare femeile decât bărbați.

53 la sută din cazurile confirmate sunt în rândul persoanelor de sex feminin, în timp ce procentul în rândul bărbaților este de 43 la sută. Dintre românii infectați, 15 sunt internați la terapie intensivă. 7 sunt în stare gravă. Pe de altă parte, ca să oprească răspândirea bolii, autoritățile au trimis în carantină peste 5.000 de persoane. Alte peste 72.000 sunt în izolare la domiciliu.

Institutul Național de Sănătate Publică a decis să lărgească categoriile de persoane care vor fi testate de COVID-19.

Cine va fi testat:

1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internațională;
2. Contacți apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate;
3. Personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat;
4. Cazuri de SĂRI (infecții respiratorii acute) fără altă etiologie (negativi la test de gripă), din toate categoriile de varstă și din toate spitalele;
5. Persoane instituționalizate simptomatice.

Urmează să fie testați - în plus - toți pacienții internați în spitale cu simptome de infecții acute respiratorii, dar și personalul medical care intră în contact cu cazuri confirmate de coronavirus.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat - de asemenea, - că, în acest moment, în România, nu există dovezi de transmitere intrăcomunitară susținută a virusului COVID - 19.

 

Articol recomandat de sport.ro
Decizia luată de Jordan Chiles după ce a pierdut medalia de bronz în fața Anei Bărbosu
Decizia luată de Jordan Chiles după ce a pierdut medalia de bronz în fața Anei Bărbosu
Citește și...
Reguli stricte pentru magazine, pieţe şi parcuri. Toate mall-urile din România, închise
Reguli stricte pentru magazine, pieţe şi parcuri. Toate mall-urile din România, închise

S-au închis toate cele aproape 150 de mall-uri din România. Funcționează cu program mai scurt supermarket-urile, farmaciile și magazinele care vând hrană pentru animale, găzduite de acestea.

România, în stare de urgență. Restricțiile de circulație pe timp de noapte
România, în stare de urgență. Restricțiile de circulație pe timp de noapte

Deplasările care nu sunt urgente trebuie amânate. Este deocamdată doar o recomandare, însă autoritățile ne sfătuiesc să o considerăm obligație.

118 români au fost deja băgați în carantină, pentru ca nu au respectat autoizolarea
118 români au fost deja băgați în carantină, pentru ca nu au respectat autoizolarea

Crește în fiecare zi și numărul dosarelor penale deschise împotriva celor care zădărnicesc, deliberat sau nu, combaterea răspândirii noului coronavirus.

Mesaj dur al ministrului Justiției: ”Fie respectaţi legea, fie o veţi simţi”
Mesaj dur al ministrului Justiției: ”Fie respectaţi legea, fie o veţi simţi”

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a cerut, luni, procurorilor ”toleranţă zero” faţă de infractori, subliniind că persoanele care încalcă legea ”o vor simţi”.

Părintele Necula: ”Vă rog să rămâneți sănătoși. Nu, nu vă rog, vă poruncesc să rămâneți sănătoși”
Părintele Necula: ”Vă rog să rămâneți sănătoși. Nu, nu vă rog, vă poruncesc să rămâneți sănătoși”

La slujba de Vecernie de duminică seara, ultima slujbă la care credincioșii ortodocși au mai putut participa în curțile bisericilor, părintele Constantin Necula i-a îndemnat pe oameni să rămână acasă și să aibă grijă de sănătatea lor.

Recomandări
Klaus Iohannis a invitat preşedinţii partidelor la consultări pentru desemnarea premierului. PROGRAM
Klaus Iohannis a invitat preşedinţii partidelor la consultări pentru desemnarea premierului. PROGRAM

Klaus Iohannis a invitat, duminică, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

VIDEO. Momentul în care atacatorul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania, este arestat de poliție
VIDEO. Momentul în care atacatorul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania, este arestat de poliție

Imaginile difuzate de postul german de televiziune MDR au arătat momentul în care presupusul atacator de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania, este arestat de poliția germană.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..