118 români au fost deja băgați în carantină, pentru ca nu au respectat autoizolarea

Ultima actualizare: 23-03-2020 20:08

Crește în fiecare zi și numărul dosarelor penale deschise împotriva celor care zădărnicesc, deliberat sau nu, combaterea răspândirii noului coronavirus.

Asta chiar dacă după noile modificări ale Codului Penal pedepsele au fost majorate până la 15 ani de închisoare în cazul celor care provoacă îmbolnăviri în lanț, ba chiar și decesul celor bolnavi de Covid-19.

Sunt deja aproape 150 de astfel de anchete deschise împotriva celor care, sub o formă sau alta, ignoră măsurile impuse de autorități împotriva lor și cresc astfel riscul de îmbolnăvire.

În plus, la frontieră au început să apară și primele cazuri în care români întorși din zonele de risc dau declarații mincinoase în fața autorităților.

Toți sunt acuzați acum penal. Asta în timp ce alte 665 de persoane care au încălcat obligația de a rămâne în autoizolare au primit amenzi de până la 5000 de lei fiecare.

Câte persoane au fost plasate în carantină de la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr.2
 

Un număr de 118 persoane au fost plasate în carantină instituţionalizată, de la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 2 şi până în prezent, pentru că nu au respectat perioada de autoizolare, informează luni Grupul de Comunicare Strategică.

De asemenea, conform sursei citate, două persoane aflate în carantină au părăsit locaţia în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Autorităţile reamintesc că, începând de luni seara, în intervalul orar 22,00 - 6,00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/ gospodăriei este permisă numai pentru următoarele motive:

* deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/ gospodărie şi locul/ locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
* deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/ domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;
* deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
* deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;
* deplasări scurte, în apropierea locuinţei/ gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/ domestice.

Totodată, Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a scris, astăzi, pe Facebook că 55 de timișoreni din 500 verificați, izolați la domiciliu, nu au fost găsiți acasă.

Acesta a menționat: ”Inadmisibilă conduit! Îi lăsăm pe acești iresponsabili să se joace cu sănătatea noastră?”.

Primarul susține că amenda pentru o asemenea faptă „extrem de gravă” este între 100 și 5.000 de lei, cu reducere la 50% din valoarea minimă dacă plata se face în 15 zile!: „adică, amenda devine 50 de lei!!! Vi se pare normal, stimați compatrioți?!”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 19.00 – 22 Octombrie 2021

45:51
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!