Acţiunea cu cel mai puternic impact a ultimilor 30 de ani: sacrificarea a 140.000 de porci
Autorităţile din Brăila de pregătesc de o acţiune care va avea cel mai puternic impact din zootehnia românească a ultimilor 30 de ani: sacrificarea celor peste 140 de mii de porci din cel mai mare complex de ferme din ţara şi al doilea din Europa.
De sâmbătă, de când a fost confirmată prezenta pestei porcine africane, autorităţile au pregătit documentaţia necesară unei astfel de operaţiuni, iar agenţia de mediu a monitorizat escavarea gropilor unde vor fi îngropate animalele.
Între timp, industria cărnii are de suferit și vom importa cu cel puțin 15 la sută mai multă carne de porc.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
Autorităţile s-au poticnit în birocraţie şi au amânat uciderea porcilor pentru marţi dimineaţa. O problemă uriaşă este modul în care vor fi îngropaţi sau incineraţi. Pericolul este ca virusul pestei să se infiltreze în pânză freatică şi să ajungă în apa folosită la adăparea animaleor.
Este vorba despre o operaţiune care ar putea să dureze mai multe luni de zile. Porcii vor fi eutanasiaţi, apoi fie incineraţi, fie îngropaţi în gropile din interiorul fermelor, de care s-au ocupat în aceste zile angajaţii complexului.
Uciderea animalelor înseamnă şi închiderea fermelor unde erau crescuţi porcii. Sute de oameni vor fi concediaţi.
Pentru ca impactul asupra afacerii să nu fie atât de mare, va fi menţinută linia de procesare a cărnii de porc, pentru care va fi adusă materie primă din alte ferme din ţara sau chiar din străinătate.
Pe de altă parte, reprezentanţii Camerei de Comerţ Brăila au cerut autorităţilor să facă analizele necesare şi să verifice informaţia potrivit căreia apa din Dunăre ar fi infestata şi ar fi un vector de răspândire a virusului pestei porcine africane.
De la o zi la alta, numărul de animale bolnave creşte. Am ajuns să avem în jur de 750 de focare de pesta porcină africană.
Sursa: Pro TV
Etichete: carne, porci, pesta porcina, sanatate, pagube, sacrificiu,
Dată publicare:
27-08-2018 16:37