Criză de zilieri în podgoriile și livezile din țară. Fermierii apelează la clienți pentru a culege fructele
Deși culesul recoltei în livezi și în podgorii este în toi, agricultorii nu au de unde să angajeze zilieri. Așa că unii își invită clienții în livadă ca să își culeagă singuri fructele.
Cei care dețin podgorii, în lipsa forței de muncă, sunt ajutați de rude și de vecini. În alte părți, oamenii apelează la refugiații veniți din Africa sau din Asia.
Într-o livadă din Maramureș, fructelele sunt culese de refugiați din Africa, după ce fermierii s-au chinut în zadar să găsească muncitori români.
Maria este din Camerun și a ajuns în urmă cu trei luni la centrul de refugiați din Șomcuta Mare. Peste zi muncește pe la localnici.
Maria, refugiat din Camerun: "Au spus că dacă vrei fructe poți să vii cu mine și am mers să mănânc. La noi, fructele sunt foarte scumpe. Aici pot să le mănânc gratuit. Un măr ca acesta costă 1 euro în regiunea de unde vin eu și doar bogații își permit."
Crisco, refugiat din Camerun: "Am cerut azil și încerc să mă integrez. Sunt din Camerun, mi-am pierdut tatăl. Familia mea s-a împrăștiat, e foarte dificil."
Pentru acești oameni, o masă caldă, un loc de muncă și un colț liniștit în care să-și poată crește copiii înseamnă totul. Abrahim a fugit de războiul sângeros din Congo și de haosul de acolo.
Abrahim, refugiat din Congo: "Problemele sunt legate de statul Islamic, de sclavagism. Sclavii pot fi uciși. În România mă simt în siguranță, îmi caut de lucru și am găsit un amic care îmi dă să mănânc."
Avel Maxcn, fermier: "Forța de muncă e o problemă. Am găsit înțelegere la câțiva refugiați."
Într-o livadă cu mere din Alba, clienții își pot culege singuri fructele. Proprietarul a apelat la această soluție pentru că nu sunt zilieri pe care să îi angajeze.
Cornel Baba, proprietar de livadă: "În agricultură nu se mai găsesc zilieri. Culegeam jumătate din producție și jumătate mergeam pe pierdere."
Alții preferă să vină să culeagă fructe o zi întreagă, iar la final, în loc de bani, să primească plata în produse agro-alimentare.
Și viticultorii au probleme. Ca să își culeagă recolta, un proprietar de podgorie apelează la rude, prieteni și vecini.
Constantin Corodeanu, proprietar podgorie: "În perioada asta de toamnă ne descurcam foarte greu. Dacă vin ploile s-ar putea să compromitem recolta."
Un zilier român cere între 150 și 200 de lei pe zi, plus mâncare și băutură, dar nici așa nu se găsesc mereu suficienți muncitori.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: fermieri, straini, fructe, zilieri, livezi,
Dată publicare:
05-10-2021 19:11