Creșterea îmbolnăvirilor cu Covid-19 a determinat supraaglomerarea spitalelor din România

Ultima actualizare: 22-06-2020 20:16

Numărul de îmbolnăviri de Covid 19 crește îngrijorător în raport cu testele efectuate. Pentru ultimele 24 de ore au fost raportate 246 de noi cazuri, însă la doar 4 mii de teste finalizate.

Astăzi, Spitalul de boli infecțioase din Brașov și-a redirecționat pacienții la Târgu Mureș, pentru că nu mai are locuri, iar spitalele din București sunt la capacitate maximă. Dintre internați, mulți sunt asimptomatici, iar Ministrul Sănătății intenționează să îi mute în spații speciale, dar nu la domiciliu, pentru că au nevoie de supraveghere medicală.

Spitalul din Braşov nu a mai avut paturi libere aşa că a trimis pacienţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Târgu Mureş. Deocamdată 9.

Ovidiu Gârbovan, manager Spitalul Judeţean Mureş: "În ultima vreme se observă o creştere a numărului de pacienţi Covid chiar asimptomatici, lucru care are o explicaţie, nerespectarea regulilor".

Însă chiar dacă spitalele vor fi tot mai aglomerate, pacienţii asimptomatici nu vor fi lăsaţi să stea acasă.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii: ” În condiţiile în care în ultimele 10 zile avem o creştere a numărului de cazuri noi şi măsurile de relaxare nu s-au lăsat cu respectarea normelor. Să laşi în comunitate un pacient cunoscut pozitiv înseamnă să îţi asumi riscuri să creşti transmiterea comunitară!"

Dacă spitalale-suport vor fi pline în procent de 40-50 %, pacienţii asimptomatici vor intra în aşa-numite zone tampon, sub supraveghere medicală uşoară.

Nelu Tătaru Ministrul Sănătăţii: ”Descrieţi puţin spaţiul tampon. Nu direct la domiciliu, adică putem să găsim spaţii. Secţiile exterioare ale unor spitale - cum sunt spitalele de campanie, cum sunt zonele de carantină medicalizată. Sunt şi protocoale, le avem deja: o testare a 7 a zi, a 8 a zi şi în a 10 a zi - să putem da către aceste spații-tampon.Gândiţi-vă că, acum 2 săptămâni, vorbeam ca aceste spitale - suport să fie redate patologiei non-covid. Evoluţia din acest moment ne face să gândim, particular, fiecare astfel de spital- suport, din fiecare judeţ în parte".

Medicii de boli infecţioase spun că există 3 categorii de asimptomatici: cei diagnosticaţi înainte de simptome, asimptomaticii care nu îşi modifică starea până când scăpă de virus şi cei care iniţial prezintă simptome, dar apoi devin asimptomatici. Simptomele pot apărea din a 2 a până în a zecea zi de boală. Iar pacienţii au nevoie de supraveghere medicală în spital.

Valeriu Gheorghiţă, medic Spitalul Miliar Central: ”Această infecţie poate să evolueze cu leziuni severe la nivelul funcţiei pulmonare fără ca pacientul să o sesizeze. Adică dezvoltă insuficienta respiratorie fără să resimtă dificultăţi la respiraţie. Asta e idee de a suprinde trecerea într-o fază simptomatică extrem de rapid. Şi de a preveni agravarea leziunile la nivelul plămânilor”.

Cum poate fi externat un pacient, în stare bună, înainte de 2 rezultate PCR negative? De curând, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut o recomandare în privinţa criteriilor de externare, care ar debloca spitalele. Un a-simptomatic trebuie supravegheat medical 10 zile. Iar un simptomatic se externează, după ce nu mai are simptome, posibil, cel mai devreme, după 13 zile de spitalizare.

La 10 zile de la debutul infecţiei, pacienţii în stare bună nu mai au virusul Sars Cov 2 în secreţii, deci nu mai sunt contagioşi. Dar examenul PCR poate rămâne pozitiv şi 40-50 de zile, din cauza resturilor de informaţie genetică din virus. După 10 zile, de asemenea, apar anticorpii, modificare care scade şi ea contagiozitatea. Cu toate acestea virusul este foarte periculos, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director-General OMS: "Virusul se răspândeşte cu mare viteză şi încă este mortal. Ultimul milion de cazuri a fost înregistrat în doar 8 zile."

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO