Creșe moderne, în satele din România. Cum au reacționat copiii când au văzut jucăriile
Avem exemple de localități unde autoritățile au accesat fonduri europene și au construit creșe moderne, cu angajați pregătiți, unde copiii sunt în siguranță.
Iar cererile nu au întârziat să apară. Ba chiar au depășit oferta, așa că responsabilii deja se gândesc să extindă proiectele.
În localitatea Pianu de Jos, aflată la 21 de kilometri de Alba Iulia, un fost grajd reabilitat în 2003, folosit drept centru de asistenţă pentru vârstnici o perioadă, este de acum creșă. Autorităţile au investit de curând peste 80 de mii de lei - bani europeni, dar şi din bugetul local. Iar acum, 14 copii de 2 şi 3 ani se bucură de condiţii ca la oraş. Şi serviciile sunt gratuite.
Ioana Radu, educator puericultor: "Părinţii au fost foarte receptivi şi sunt bucuroşi de modul în care copiii lor s-au adaptat. "Oau, jucării!" - s-au bucurat, toţi s-au bucurat când au venit."
Părinţii sunt încântaţi pentru că îşi pot lăsa copiii în siguranţă când pleacă la serviciu.
Ileana Mogan, mama: "Foarte mult ne ajută, foarte mult, mai ales pe noi mămicile singure putem merge la serviciu, programul e bun foarte bine că au avut aşa iniţiativa, să facă aşa ceva la sat."
Reporter: Înainte cum era?
Adriana Voisan, mama: Mai greu că nu puteai nicăieri lucrezi. Sunt bucuroşi le place acolo, mănâncă, dorm, se joacă, fac activităţi ce acasă nu pot să fac cu ei.
Cererea este de trei ori mai mare față de numărul de locuri disponibile, însă autorităţile spun că vor încerca să găsească soluţii pentru această problemă.
Marin Petruse, primar Pianu: "Practic ideea nu a fost a mea, este doar răspunsul mai multor solicitări din partea părinţilor. Îşi doreau ca să aibă un loc unde să fie împreună să socializeze şi îşi doreau să aibă job-uri în oraşele în apropiere."
O creșă modernă a fost ridicată în urmă cu patru ani şi în localitatea Sângeorgiu de Mureş. 60 de copii sunt îngrijiţi cu mare atenţie acolo.
Szakacs Mikes Julia, director creşă: "Avem încă vreo zece copii pe lista de aşteptare ar mai fi loc de cel puţin o grupă. Mămicile trebuie să se întoarcă la lucru şi au nevoie de un loc unde să îşi ducă copilul."
Sofalvi Szabolcs, primar Sangeorgiu de Mureş: "O investiţie sută la sută din fonduri europene, dar este o provocare pentru autoritatea locală pentru că cheltuielile sunt suportate 80 la sută din bugetul local, contribuţia de 20 la sută e din partea părinţilor."
Cum proiectul este unul de succes, autorităţile plănuiesc să acceseze noi fonduri europene ca să extindă creşa.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!