Craiova, acoperită de cenușă de la Complexul Energetic Oltenia. Un locuitor își spală mașina cu mopul
Nor de cenuşă peste mai multe cartiere din Craiova. Casele, maşinile și plantele au fost acoperite de funingine, iar locuitorii se plâng că le este pusă sănătatea în pericol din cauza aerului irespirabil.
Zilele trecute, poluarea a atins cote alarmante, susțin comisarii Gărzii de Mediu Dolj, care au amendat Complexul Energetic Oltenia cu 100.000 de lei și le-au pus în vedere să remedieze situația, altfel se vor alege cu autorizația de mediu suspendată.
„Doamne, nu mai putem respira…nu se mai vede nici termo” spuneau oamenii, pe o filmare cu telefonul.
Alegeri 2024
18:42
Un contracandidat o acuză pe Lasconi de fraudă: „Poate să schimbe ordinea finaliştilor din primul tur de scrutin”
18:05
Augustin Zegrean, despre scenariul anulării primului tur al alegerilor, după decizia CCR: „Mă tem că acolo or să meargă”
17:38
Cum pot fi repetate alegerile prezidențiale din primul tur. Avertismentul lansat de fostul judecător Cristi Danileț
17:05
CSAT anunță că TikTok l-a favorizat pe Georgescu: Prin încălcarea legislației electorale, a beneficiat de o expunere masivă
Praful de cărbune și zgura de la coșurile cazanelor se ridică cum bate vântul, iar aerul devine irespirabil. Cenușa a pus stăpânire pe casele localnicilor, pe plante sau mașini. Bieții oameni nu pot nici măcar să își mai aerisească locuințele.
Marian Mărciuică: „Ne deranjează că noi respirăm cenușa asta . Vântul aduce toată cenuşa, nu numai cea care este eliminată pe coş, ci și cea care e depozitată, pentru că e un depozit de cenușă în jur și de acolo o spulberă vântul.”
Un bărbat, de exemplu, își șterge în fiecare dimineață mașina cu mopul pentru a putea merge la muncă.
„O jumătate de oră după ce am dat gheața jos, trebuie să dăm și cenușa. Să o speli în fiecare zi la spălătorie nu cred că e prea convenabil.”
Copiii sunt forțați să stea în case.
Ana Buică: „Copiii se îmbolnăvesc. Tușesc, ei nu știu să se ferească, le intră cenușă în guriță.”
Unii cetățeni au decis să se mute.
Gheorghe Brânduş: „Ca anul ăsta nu a fost niciodată, copiii, deja au plecat, nu au mai stat aici, au zis că nu mai pot să stea în mizeria asta”.
Praful provine de la cazanele care nu sunt etanșe. Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia susțin însă că se fac reparații anual.
„A fost înregistrat cod galben de vânt cu viteze care au depășit 65 km/h. Rafalele au spulberat pulberile sedimentabile din zona cazanelor de ardere, unde se lucrează la sistemul de etanșări și reparații canale gaze arse" transmite Complexul Energetic Oltenia.
Comisarii Gărzii de Mediu Dolj au aplicat o amendă după ce au verificat terenul, iar dacă nu se vor lua măsuri de remediere vor suspenda autorizația de mediu.
Gheorghe Călinoiu, director Garda de Mediu Dolj: „A fost sancționat cu 100.000 de lei, adică maxim, și notificată Agenția de Protecția a Mediului să găsească împreună un plan de conformare astfel încât să nu mai avem acest aspect de spulberări de cenușă”.
Locuitorii spun că vor face proteste dacă situația nu se remediază.