Norul de cenusa a intrat ieri in Romania prin Maramures. Cate zile va sta si care e traseul
Eruptia vulcanului islandez Grimsvotn s-a incheiat miercuri, insa urmele sale raman inca in atmosfera. Ca dovada, norul de cenusa vulcanica a ajuns deasupra Romaniei.
Specialistii spun ca acesta nu va afecta transporturile aeriene si ca nu este periculos pentru populatie.
Potrivit prognozei facute de Institutul Rhenish pentru Cercetari de Mediu, din Germania, o parte a norului va traversa astazi si maine zona de nord, nord-est si sud-est a tarii noastre.
Potrivit hartii de mai sus, cenusa vulcanica a ajuns mai intai deasupra Maramureslului, unde exista doua aeroporturi, cel din Baia Mare si cel de la Satu-Mare. Norul se va deplasa apoi spre nordul Moldovei, in zona aeroporturilor Suceava si Iasi. In timpul noptii si al zilei de vineri urmele de cenusa vulcanica ar trebui sa ajunga in estul tarii, in zona Galati, si apoi Dobrogea, unde se afla Aeroportul Mihail Kogalniceanu.
Eruptia vulcanului islandez Grimsvötn a dus in ultimele zile la anularea a peste 900 de zboruri din Europa, potrivit Eurocontrol.
Potrivit Centrului de supraveghere a cenusii vulcanice de la Londra (VAAC), exista inca zone limitate unde concentratia de cenusa este prezenta deasupra Europei. Dar acest fapt nu va avea impact asupra traficului aerian in urmatoarele 48 de ore.
Niciun spatiu aerian nu este inchis din cauza cenusii vulcanice. In total, intre 23 mai si 25 mai au fost orpite la sol 10% din cele 90.000 de zboruri programate.
Grimsvötn, situat sub ghetarul Vatnajökull in sud-estul Islandei, este vulcanul cel mai activ din insula, dar eurptiile sunt cel mai adesea de scurta durata, cu exceptia unei eruptii in 1873, care a durat sapte luni.
Oficiul de meterologie din Islanda a anuntat miercuri ca vulcanul si-a incetat orice activitate de la ora 02.00 GMT (05.00 ora Romaniei) si ca norul de fum practic a disparut in zona de eruptie.