Unda de șoc creată de erupția vulcanului din Insula Tonga a ajuns și în România. Ce s-a întâmplat la stațiile meteo
Trezit la viață, vulcanul subacvatic din Insula Tonga erupe și provoacă valuri tsunami în Pacific. Au fost cel puțin 3 erupții, iar norul de cenușă vulcanică amenință zborurile de monitorizare menite să evalueze pagubele.
Există cel puțin o victimă, o turistă din Marea Britanie, care s-a înecat în timp ce încerca să-și salveze câinii luați de valuri. Magnitudinea ieșită din comun a erupției inițiale a provocat și o undă de șoc în presiunea atmosferică.
Prima eruptie a vulcanului subacvatic Hunga Ha'apai a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă și a provocat valuri tsunami care au inundat coastele Pacificului, din Japonia, până în Peru, Australia, Noua Zeelandă şi insulele Fiji. De asemenea, coloana de cenușă s-a înălțat în stratosferă până la 20 de km înălțime.
Deosebit de violentă, erupția a secţionat un cablu de comunicaţii submarin, iar Insula Tonga a rămas fără internet, probabil pentru câteva săptămâni. Este și motivul pentru care se obțin foarte greu informații și imagini de acolo.
Din cauza norului de cenușă vulcanică, Noua Zeelanda a putut trimite abia luni avioane pe insulă, în recunoaștere și pentru a duce ajutoare. Prioritatea o constituie alimentarea cu apă.
Potrivit guvernului de la Wellington, zone din capitala insulei au suferit daune semnificative, cu bărci și chiar stânci aruncate pe țărm.
Erupția inițială, de o magnitudine întâlnită o dată la 1000 de ani, a creat și o undă de șoc în presiunea atmosferică la nivel global. Deplansându-se cu aproximativ 1.100 de km pe oră, unda de șoc a ajuns duminică și pe teritoriul României, unde stațiile meteorologice au sesizat oscilații de presiune.