UPDATE. Momentul în care Tonga este lovită de tsunami după erupția unui vulcan subacvatic

Ultima actualizare: 15-01-2022 14:08
tsunami
iStock

Avertismente de tsunami au fost emise pentru insulele Tonga și Samoa, după ce un vulcan subacvatic din Pacificul de Sud a explodat într-o erupție violentă sâmbătă, trimițând în aer un nor de cenușă și abur de gaz, conform CNN.

UPDATE ora 14.00. Imagini cu momentul în care Tonga a fost lovită de tsunami au fost postate pe rețelele de socializare.

Totodată, Agenția ANSA a publicat, pe Twitter, și imagini din satelit din momentul erupției vulcanului subacvatic. 

UPDATE ora 12.00. Valurile de tsunami cauzate de erupție au lovit și Tonga, din Pacific, conform BBC.

Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat apă pătrunzând într-o biserică și în mai multe case, iar martorii au spus că cenușa cădea peste capitala Nuku'alofa.

UPDATE ora 11.20. Un tsunami de 1,2 metri a lovit câteva insule din Samoa, din Pacificul de Sud, conform imaginilor apărute în social media, transmite Reuters.

---

Erupția vulcanului Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai a debutat vineri, potrivit Centrului american de Avertizare de Tsunami din Pacific.

Serviciile meteorologice din Tonga au emis, de asemenea, alertă de ploi abundente, inundații masive și vijelii puternice, atât pentru interiorul insulei, cât și pentru zonele de coastă.

Serviciul meteorologic oficial din Noua Zeelandă a declarat, la rândul său, că stațiile sale meteo din toată țara au observat „o creștere a presiunii”, sâmbătă seară, în urma erupției.

Vulcanul a fost activ din 20 decembrie, dar a fost declarat inactiv pe 11 ianuarie, potrivit postului RNZ, afiliat CNN.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO