Coronavirus în România. O persoană confirmată, 99 în carantină și 7.174 izolate la domiciliu

27-02-2020 19:25


O mamă și copilul ei, întorși recent din regiunea italiană Veneto, au fost internați la spitalul din Bacău pentru că prezentau simptome de coronavirus.

UPDATE - Joi seară, o tânără care a fost în autocarul cu care 45 de elevi din Alba Iulia au plecat în excursie la Veneția și s-au întors în țară duminică, a sunat la 112, spunând ca are febră.

Eleva, aflată în autoizolare, va fi transferată în carantină cu izoleta, iar probele care i se vor recolta vor fi trimite la spitalul de boli infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara.

 

În București, o studentă și familia ei sunt în izolare la domiciliu, deoarece tânăra a fost la Milano, unde a intrat în contact cu o colegă, diagnosticată ulterior cu coronavirus.

I-au fost prelevate probe, care sunt în lucru la Institutul Matei Balș. În fiecare zi, în cele șase spitale de boli infecțioase stabilite de Ministerul Sănătății se prelucrează sute de teste. Până acum, doar cel al bărbatului din Gorj a fost pozitiv.

Femeia și copilul ei s-au întors pe 25 februarie din Italia, din regiunea Veneto. Erau izolați la domiciliu și monitorizați de medicii Direcției de Sănătate Publică pentru că au venit dintr-o zonă cu transmitere intracomunitară extinsă, iar copilul avea probleme respiratorii.

Simptomele au apărut, iar miercuri, cei doi au fost preluați de medici cu o ambulanță de tip mantra și transportați la spitalul județean Bacău, la secția de boli infecțioase. Le-au fost prelevate probe care vor fi prelucrate în Iași.

Și în laboratoarele din București, doctorii trebuie să afle dacă o studentă care a intrat în contact cu o colegă diagnosticată apoi cu noul cornavirus a luat boala. În fiecare zi, în toată țară sunt prelucrate sute de teste pentru COVID19.

13 marinari în carantină în portul Constanța

 

Un număr de 13 marinari se află în carantină la bordul unei nave acostate în Portul Constanţa, 100 de oameni sunt izolaţi la domiciliu, iar alte cinci persoane care au fost testate, rezultatele fiind negative, sunt în carantină în unul dintre cele două centre înfiinţate în județ.

"La momentul de faţă, în judeţul Constanţa nu sunt confirmări de infectare cu virusul COVID-19 (Coronavirus). În acest moment, 5 persoane (care au fost testate, iar rezultatele sunt negative) se află în carantină în unul dintre cele două centre amenajate, 13 persoane sunt în carantină la bordul unei nave acostate în Portul Constanţa, iar 100 de oameni sunt izolaţi la domiciliu. Niciuna dintre persoane nu prezintă manifestări clinice", a transmis Instituţia Prefectului Constanţa.

105 români întorși din Italia au mers la Matei Balș

 

Într-o singură zi, 105 români care s-au întors din Italia, chiar și din zone în care nu existat infecția cu noul coronavirus, au venit la Matei Bals și au cerut să le fie făcute teste. În urma triajului, medicii au făcut peste 30, niciunul nu a ieșit pozitiv.

Testări se fac și la Cluj, Timișoara, Iași și Constanța. În perioada următoare vor fi dotate cu kituri și alte unități sanitare care au secții de boli infecțioase.

Nelu Tătaru, secretar de stat în MS: „Vrem să testăm cât mai multă lume care are contact cu un pacient cu coronavirus sau care vine din zonele expuse, dar să nu abuzeze și nici să nu intre în acea panică . S-au întâlnit cu un chinez sau cu un italian pe stradă”.

În acest moment, în toată țară sunt 99 de persoane în carantină și 7.174 izolate la domiciliu. Pe harta celor care trebuie să stea în casă, pe lângă regiunile Lombardia și Veneto, autoritățile au adăugat și Emilia Romagna din Italia.

Deocamdată nu există un tratament pentru infecția COVID19 și tocmai de aceea este extrem de important să păstrăm regulile de igienă. Autoritățile spun că au făcut și pliante cu informații despre noul coronavirus care sunt distribuite prin direcțiile de sănătate publică.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO