De ce Institutul Matei Balș este cel mai bun spital pentru pacienții cu coronavirus


Ultimul update: Joi 27 Februarie 2020 19:44
Data publicarii: Joi 27 Februarie 2020 19:44
Categorie: Stiri Sanatate

Primul român care a fost infectat cu coronavirus este tratat acum la Institutul Național de boli infecțioase Matei Balș.

Și este cu siguranță cel mai potrivit loc. Acolo sunt medici specializați, costume și echipamente de protecție performante și o rezervă dotată cu aparatură specială.

Secția respectivă a fost inaugurată în 2014 pentru un potențial caz de Ebola, însă n-a fost folosită până acum.

Acolo pot fi internați până la 10 pacienți cu coronavirus. Dacă vor fi mai mulți, vor ajunge la secțiile speciale de la spitalele de boli infecțioase din Timișoara, Cluj, Iași sau Constanța.

Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balşdin Capitală este acum prima linie de luptă cu coronavirusul. Deocamdată este singurul loc din România în care un pacient infectat cu noul virus COVID-19 este tratat și, cel puțin teoretic, riscul de a-i contamina pe alții este minim.

Secția specială pentru pacienții infectați se află la etajul 4 al clădirii. A fost inaugurată acum 6 ani și realizată în așa fel încât să poată fi tratați acolo bolnavi de Ebola. A costat milioane de euro.

Spitalul este asigurat cu pază, dotat cu aparatură performantă și deși a fost deschis în 2014, până acum s-au făcut doar simulări și au fost pregătiți medicii pentru folosirea echipamentelor, costumelor speciale, dar unitatea medicală nu a avut niciun pacient.

Este un întreg etaj de tip container cu mai multe compartimente alimentate individual cu rețea de apă curentă, energie electrică și facilități de docontaminare a materialelor și personalului.

Pacienții infectați ajung aici cu o ambulanță dotată cu o capsulă de izolare. Iată ce declarau medicii la inaugurarea secției.

Medic: „Sunt filtre de aer, aici e și compresorul care reglează temperatura negativă în interiorul cortului. E special conceput ca să băgăm în cort orice fără să ne contaminam, e un spațiu de tip SAS. Se deschide, băgăm în cort medicamente, seringi, se închide, se dezchide pe interior buzunarul”.

Pacienții considerați cu grad mare de risc sunt duși la o intrare specială în spital, pe un circuit separat. Ajung în secția specială cu ajutorul unui lift situat în lateralul clădirii, folosit doar în acest scop. Liftul oprește doar la etajul patru unde aerul este filtrat în permanență.

Inclusiv medicii au circuit special. Nu folosesc liftul pacientului, nu întră și nu ies pe ușa folosită de bolnavi. Deocamdată sunt două rezerve pregătite pentru cei infectați.

Medicii intră în secția specială doar protejați de un costum special. Echiparea durează câteva minute.

Procedura de echipare medială este extrem de strictă: se începe întotdeauna cu costumul impermeabil la lichide, dar și aer pentru a nu permite trecerea germenilor dar și un șorț, deoarece partea frontală a medicului este cea mai expusă.

Se așează ochelarii cu rame care acoperă fiecare bucată de piele rămasă liberă. Apoi urmează primul set de mănuși și acestea vor fi securizate. Peste se adaugă supramânușile și cizmele speciale , pentru că se acoperă toate extremitățile.

În rezervă, cadrele medicale pregătite și antrenate pentru cele mai rele virusuri au tot ce le trebuie pentru îngrijirea pacientului: kituri de resuscitare, consumabile sau seturi de dialize. Există și un laborator special doar pentru analizele pacienților contaminați.

După ce tratează bolnavul, medicii aplică o altă procedură pentru distrugerea costumului contaminat, orice greșeală poate fi fatală, iar medicii sunt antrenați să facă asta singuri: intră într-un dus de decontaminare chimică situat în apropierea rezervei.

Apoi pun constumenele de unică folosință în recipiente de decontaminare care sunt incinerate. La final, înainte de a părăsi secția specială, cadrele medicale intră într-un duș normal.

Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală este printre primele spitale dedicate izolării bolilor contagioase.
A fost construit în 1980 și certificat în 2000 pentru calitatea serviciilor de asistență medicală de specialitate.

Are peste 700 de paturi : secții pentru adulți, copii, terapie intensivă și laboratoare performanțe de biochimie, hematologie, virusologie, imunologie, bacteriologie și genetică moleculară.

Pe lângă Institutul Matei Bals, și Spitalul Clinic Victor Babeș din capitală ori unitățile medicale de boli infecțioase din Timișoara, Cluj, Iași și Constanța pot prelua pacienții infectați.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO