Coronavirus în România. Care este starea celor infectați sau suspecți de infecție cu Covid-19
Tânărul din Gorj internat la Matei Balș din Capitală rămâne deocamdată în spital, a anunţat managerul Institutului.
UPDATE 14:00 Conform datelor furnizate Ministerului Sănătății, până în prezent, în cele 5 centre de boli infecțioase din București, Timișoara, Cluj Napoca, Constanța și Iași au fost lucrate 473 de teste pentru COVID-19. Dintre acestea doar 3 teste au avut rezultat pozitiv, care au fost anunțate în cursul zilelor trecute.
De asemenea, testul făcut luni pacientei de la Timişoara a fost pozitiv.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Chiar dacă cele două teste arată că nu mai are coronavirus, el trebuie să rămână încă 14 zile izolat. Şi ceilalţi doi pacienţi, care au fost infectaţi, sunt în stare bună.
În schimb, un bărbat din Copşa Mică, judeţul Sibiu, întors din Italia a fost transportat la spital în acesta dimineaţă cu stare febrilă.
Medicii i-au prelevat bărbatului din judeţul Sibiu probe biologice, iar acestea au fost trimise la un laborator din Cluj pentru ca testele să arate dacă este infectat sau nu cu Covid-19.
Pacientul este acum izolat şi supravegheat, iar medicii spun că starea lui este stabilă şi primeşte tratament antitermic. Omul s-a întors zilele trecute din zona Cremona, din nordul Italiei.
Între timp, bărbatul din Maramureş, depistat cu coronavirus la sfârşitul săptămânii, şi internat la spitalul de boli infecţioase din Cluj este bine, spun doctorii.
Mircea Abrudean, prefectul judeţului Cluj: ''In prezent simptomatologia este aceeaşi pe care a avut-o, mici dureri musculare pe care le-a avut şi la început, nu are probleme cu respiraţia, este afebril.''
La acelaşi spital au ajuns şi probele noi, prelevate de la soţia lui, după ce primele au fost compromise pentru că nu ar fi fost păstrate şi transportate corect.
Şi femeia de 38 de ani infectată cu coronavirus şi internată la Timişoara se simte bine. Nu a mai avut febră.
Voichița Lăzureanu, manager Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: "Vom recolta la dânsa primul test retestare. Dacă acela va fi negativ, se va mai recolta încă unul. Şi dacă ambele vor fi negative va fi externată."
Iar primul pacient infectat la noi în ţară, tânărul de 25 de ani, internat la Institutul Matei Balş din Capitală, s-a vindecat. Al doilea test făcut la 24 de ore a ieşit tot negativ.
Reporter: ''Aveti veşti de la el când vine acasă?
Iubita pacientului: Totul se afla tot din presă.
Reporter: ''Nu v-a comunicat nimeni când vine?"
În ce condiții se poate infecta din nou o persoană
În tot acest timp, medicii încearcă să afle în ce condiţii se poate infecta din nou o persoană care s-a vindecat de COVID 19.
Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist Spitalul Militar: ''O evoluţie bifazică a infecţiei, adică apare o formă uşoară de îmbolnăvire, după care lucrurile intră într-o perioadă de stare asimptomatică, inclusiv cu negativarea testelor, ulterior cu reapariţia simptomelor şi a pozitivării.''
În perioada imediat după vindecare, imunitatea poate fi scăzută, aşa se explică faptul că o persoană care se reexpune virusului se poate îmbolnăvi din nou. Ce trebuie să afle specialiştii este dacă e vorba de o formă severă sau mai uşoară a bolii, dar şi dacă o persoană reinfectată cu noul coronavirus poate transmite infecţia celor din jur.
Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist Spitalul Militar: ''O altă explicaţie ar fi legată de anticorpii care se produc după ce un pacient trece prin infecţia cu noul coronavirus, dacă au un rol protector 100 % sau nu. În momentul de față studiile sunt în derulare.
Dacă o persoană care se reinfectează ar transmite virusul mai departe, epidemia ar fi mai greu de controlat, spun specialiştii.