Corina Creţu: "Toţi pretindem, cel puţin, că avem toleranţă zero la corupţie"

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 22 Februarie 2019 22:13
Data publicarii: Vineri 22 Februarie 2019 22:09
Categorie: Actualitate
Corina Crețu

Comisarul european a vorbit despre reacţia statelor membre la propunerea ca fondurile europene să fie condiţionate de respectarea standardelor statului de drept.

 

Uniunea Europeană şi statele membre au devenit mai egoiste ca niciodată şi "trebuie să revenim la solidaritate", în timp ce alegerile europene vor fi cel mai mare test pentru UE după mulţi ani, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, într-un interviu difuzat vineri de Euronews, în care, pe de altă parte, ea a descris drept ''un pas înainte'' crearea instituţiei procurorului european.

Întrebată dacă, după patru ani de când este comisar european pentru politică regională, a reuşit că reducă decalajul dintre Est şi Vest, dintre regiunile sărace şi cele bogate, Corina Creţu a spus că ''suntem după o criză, avem un studiu care arată că multe regiuni au reuşit foarte bine să revină la creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă şi alte ţări se află încă în stadiul anterior crizei''.

Ea a subliniat că ''ne aflăm acum în al nouălea an la rând de creştere economică'', dar există şi noi provocări, precum migraţia sau terorismul, lucruri de care trebuie să se ţină cont.

În ceea ce priveşte reducerea fondurilor alocate viitorului cadru financiar multianual al UE (2021-2027) în urma pierderii contribuţiei britanice din cauza Brexit-ului, Corina Creţu a precizat că pe ansamblul bugetului reducerea va fi în medie de 10%, dar în pofida acestei diminuări Comisia Europeană a reuşit să avanseze o propunere care cuprinde cea mai mare anvelopă pentru Politica de Coeziune, de 373 de miliarde de euro.

''Le propunem statelor membre, regiunilor, să se concentreze pe elementele esenţiale ce privesc inovaţia, întreprinderile mici şi mijlocii, eficienţa energetică. Ceea ce acum reprezintă principala forţă directoare pentru întreaga economie europeană'', a indicat ea.

Solicitată de reporter să exprime o părere despre propunerea aprobată de Parlamentul European privind condiţionarea accesării fondurilor europene de respectarea standardelor statului de drept, despre cum ar putea funcţiona aceasta în viitor, având în vedere riscul ca oamenii să fie privaţi de fonduri europene din cauza greşelilor politicienilor, Corina Creţu a susţinut că nu prea înţelege de ce unele state membre ale UE privesc această propunere ca fiind una împotriva lor.

''Pentru că toţi pretindem cel puţin că avem toleranţă zero faţă de fraudă şi corupţie. Iar aceasta este pentru a proteja banii contribuabililor europeni. De pildă, când OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă - n.red.) deschide un caz, noi suspendăm imediat fondurile până când cazul este soluţionat. Când mă pun singură în locul celor cu contribuţie netă, înţeleg că nu puteţi vedea Uniunea Europeană doar ca pe un bancomat. Este o solidaritate împărtăşită şi trebuie să fim împreună atât în vremuri bune cât şi în vremuri rele'', a motivat Corina Creţu.

În acelaşi context, ea a apreciat ca fiind ''un pas înainte'' crearea Biroului Procurorului Public European (EPPO), care ''marchează începutului unei noi etape în lupta împotriva fraudei''.

Reporterul postului Euronews a dorit să afle de la Corina Creţu predicţia sa cu privire la evoluţie Uniunii Europene după alegerile europarlamentare, subiect despre care ea a menţionat că ''este evident că ne aflăm într-o etapă în care valurile populiste şi anti-europene cresc'', amintind că DG REGIO (Direcţia Generală pentru Politică Regională şi Urbană din cadrul Comisiei Europene) a publicat recent un studiu pe acest subiect, denumit ''The Geography of EU Discontent'' ("Geografia nemulţumirii din UE"), ce ''arată că votul anti-UE este motivat în special de o combinaţie de factori, respectiv declinul industrial şi economic pe termen lung, nivelul redus al educaţiei, ceea ce este esenţial, şi lipsa de oportunităţi de locuri de muncă''.

''În opinia mea, aceste alegeri vor fi cel mai mare test după mulţi ani. Nu este vorba despre ideologii politice, ci despre pro-europeni şi anti-europeni'', consideră Corina Creţu.

''Aşadar, cred cu adevărat că este datoria noastră să apărăm acest proiect european care este unic pe planeta noastră şi trebuie să explicăm că nu a fost mereu la fel. Mai ales tinerei generaţii. Pentru că este vorba despre viitorul lor. Aş dori să văd mai mulţi tineri apărând proiectul european. Solidaritatea apare în toate documentele europene. În practică însă, îmi pare rău s-o spun, Uniunea Europeană şi statele membre au devenit mai egoiste ca niciodată, deci chiar cred că trebuie să revenim la solidaritate şi să înţelegem că numai împreună putem reuşi, sau împreună ne vom duce jos şi eşua'', a avertizat ea.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Corina Crețu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Creţu, despre o posibilă candidatură la prezidenţiale: Nu am discutat cu nimeni acest lucru
Creţu, despre o posibilă candidatură la prezidenţiale: Nu am discutat cu nimeni acest lucru
Corina Creţu: Guvernele din UE care nu combat corupţia riscă suspendarea fondurilor
Corina Creţu: Guvernele din UE care nu combat corupţia riscă suspendarea fondurilor
Comisarul european Corina Creţu:
Comisarul european Corina Creţu: "Nicăieri nu am fost atacată ca în România"
VIDEO PROTVPLUS.RO
plantă de marijuana
Reacţia UE privind legalizarea canabisului, după declaraţiile lui Teodorovici
Mașină în flăcări pe un bulevard din Capitală. Șoferul a reușit să se salveze
Roşiile româneşti cu gust ar putea reapărea în magazine. Unde sunt ţinute ultimele seminţe
PSD vrea să ofere cadou peste 600.000 de hectare de pădure Bisericii. Cine se opune
Operațiune spectaculoasă pe cerul României. Ce este "Fortăreața Zburătoare"
Transportatorii au blocat Capitala şi au obţinut ca autobuzele vechi să rămână pe trasee
papa Francisc coborand din Logan
Pregătiri excepționale pentru vizita Papei Francisc în România. Ar putea merge cu Dacia
Cum ar putea fi legalizat canabisul în România. Ministerul Sănătăţii a luat primele măsuri
Mormintele dintr-un cimitir au luat-o la vale. Cauza fenomenului bizar
Un bărbat din Sibiu a fost găsit electrocutat. Ce au descoperit polițiștii
Braconieri de sturioni prinși în flagrant pe Dunăre. Polițiștii au eliberat exemplarele
Comisia Europeană: Implementarea de către România a recomandărilor MCV a fost accelerată