Troiene de trei metri peste soselele si satele din Baragan si Dobrogea. Paul Angelescu transmite din localitatea Dragos Voda

×
Codul embed a fost copiat

Viscolul care a maturat jumatate de tara a facut prapad in Baragan si in Dobrogea. Troienele se ridica la 2-3 metri peste sosele, sate si campuri.

UPDATE 07:50 Au existat soferi care n-au ascultat averismentele si au plecat la drum, dar s-au convins rapid cat de grea poate fi o cursa in conditii extreme. Recuperarea celor blocati in nametI s-a incheiat abia vineri dimineata. 

29 IANUARIE

UPDATE 19:01 Crivatul bate cu putere in jumatate de tara si, de cateva ore, Dobrogea si Baraganul sunt maturate de rafale de gheata. Avem cod rosu de vreme rea si stare de alerta in Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea. Alte 8 judete si Bucurestiul se afla sub incidenta unui cod galben. Pe 17 drumuri importante se circula numai in convoi. Autostrada Soarelui este inchisa si s-a transformat, intr-un taram al zapezilor spulberate cu furie.

Sute de oameni, porniti la drum pe riscul lor, isi frang acum mainile. Pentru salvarea lor, dar si a celor din satele izolate, armata, politia si jandarmeria au trimis pe teren 12.000 de militari.

Citește și
cod portocaliu capitala
COD PORTOCALIU de ninsori in Bucuresti si Ilfov. Harta strazilor din Capitala in pericol sa se blocheze din cauza traficului
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Urgia a dat primele semne de dimineata: "Este ora 10:00 jumatate, tronsnul Bucuresti-Lehliu a fost inchis, pana acum s-a circulat pana la Lehliu, de aici traficul era deviat pe drumul vechi si asta pentru ca intre Lehliu si Fetesti autostrada este acoperita de suluri mari de zapada, pe aici nici macar utilajele nu au mai intrat" - declara de dimineata corespondentul Paul Angelescu.

Traficul a fost deviat pe drumul vechi spre mare, pe unde dealtfel am mers si noi. Dupa doar cativa kilometri, temerile s-au adeverit: soseaua a devenit impracticabila si zeci de masini s-au pierdut in vartejurile de zapada. Rusinos este ca cei care au ramas in drum nu s-au grabit sa dea o mana de ajutor.

"Suntem o gramada, daca dadeam toti cate 2-3 lopeti scoteam si utilajul asta de aici, dar...", a declarat un sofer.

Minutele s-au scurs tot mai greu, iar lucrurile au luat o turnura dramatica. Am incercat sa mergem pe jos, dar mai mult de 500 de metri e greu sa inaintezi la picior, vorbeam cu niste politisti care insoteau tiruriole si spuneau ca nici ei nu stiu ce este de facut.

"- Aveti mancare, apa, daca e sa ramaneti?

- Avem, avem.

- Unde trebuie sa ajungeti?

 -La Constanta.

- De ce ati plecat, ce carati?

- Acum nimic, am avut marfa"

In scurt timp insa, inevitabilul s-a produs - ambele sensuri s-au blocat.

Multi dintre cei care au pornit in orb, desi au stiut clar ca vor fi probleme, nu-si asuma nimic acum.

" - De unde ati plecat?

- De la Constanta.

 -Nu mai bine ramaneati?

 - Era mai bine, dar am sperat si noi ca nu se intampla asa"

"Am fost in situatii mai grave in Franta, dar acolo sunt mult mai organizati". De parca l-ar fi auzit pe acest argentinian pierdut prin Romania autoritatile au reusit pana la urma sa se organizeze.

Dupa vreo doua ora, utilajele de zapada au reusit totusi sa faca o cale, astfel incat sa scoata masinile blocate.

"Cel mai rau era in afara satului, unde mai multi romani au ramas blocati in masini. Acum, aproximativ 40 de persoane au fost aduse la primarie, unde li s-a dat de mancare si ceaiuri", a declarat Paul Angelescu din localitatea Dragos Voda.

Nici maine nu se stie daca utilajele vor reusi sa deblocheze drumul vechi spre mare. mai mult de 10-15 minute rezisiti cu greu in viscol, indiferent cat de bine esti imbracat.

UPDATE 14:23  Autostrazile 2 si 3 au fost printre primele drumuri inchise de viscol. Vantul aproape ca te ia pe sus, iar vizibilitatea este aproape de 10. In plus, toata zapada spulberata de pe camp este adusa pe sosea... si troienita, astfel ca pana si utilajele pentru despazapezire s-au declarat invinse pe multe portiuni.

"S-a mers cu greu in conditii de iarna, utilajele reuseau sa dea zapada mai departe. La 100 de metri in spatele meu, doua vole au ramas inzapezite. Una dintre ele a ramas in sant, niciun echipaj de deszapezire nu mai poate sa treaca. Deja zapada a ajuns pe carosabil pana la genunchi si a inceput sa se adune in jurul masinilor. Acest drum va deveni impracticabil in scurt timp la cum sufla vantul. Cel mai probabil, masinile care sunt aici ar trebui sa ajunga in cea mai apropiata localitate. Politistii care insoteau tirurile spuneau si ei ca nu stiu ce e de facut. Daca utilajele vor fi deszapezite la timp, atunci mai e o sansa. Din pacate, drumurile sunt perpendiculare pe directia din care bate vantul", a transmis Paul Angelescu.

UPDATE 12:00 Dupa ce Autostrada Bucuresti - Constanta s-a inchis, Paul Angelescu a filmat ruta ocolitoare, la intrare in Dalga, unde drumul pare acoperit complet de zapada.

 


UPDATE 08:00 Paul Angelescu transmite de pe A2: "In momentul de fata, se circula pe A2. Vantul a inceput sa sufle cu putere si a adus zapada pe carosabil. Meteorologii se asteapta la rafale de pana la 80 km/h. Lehliu - Fetesti fusese blocat in urma cu o ora, dar traficul este controlat."

Liviu Dragnea a anuntat aseara ca el va decide persoanl in urmatoarele doua zile cn DN si autostrazi vor fi blocate. In momentul de fata se circula, dar daca s-ar face cote la pariuri, A2-ul cu siguranta ar primi cea mai mare probabilitate sa ramana inzapezita. Si in urma cu cateva zile, au fost cele mai mari probleme. Doua accidente in lanta, cu masini si tiruri implicate. La un moment dat era o vizibilitate de sub 10 metri.""

Articol recomandat de sport.ro
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Citește și...
HARTA actualizata a drumurilor blocate de viscol. Circulatie intrerupta temporar pe A2 si pe 16 drumuri nationale
HARTA actualizata a drumurilor blocate de viscol. Circulatie intrerupta temporar pe A2 si pe 16 drumuri nationale

Traficul rutier este intrerupt vineri, din cauza conditiilor meteo, pe A2 si pe tronsoane din 16 de drumuri nationale din sud-est, informeaza Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

COD PORTOCALIU de ninsori in Bucuresti si Ilfov. Harta strazilor din Capitala in pericol sa se blocheze din cauza traficului
COD PORTOCALIU de ninsori in Bucuresti si Ilfov. Harta strazilor din Capitala in pericol sa se blocheze din cauza traficului

Capitala si judetul Ilfov se afla astazi sub cod portocaliu de ninsoare si viscol. Afla informatii actualizate in timp real despre starea drumurilor si ultimele anunturi de la ANM.

Prima victima a gerului care loveste Romania: un barbat a murit de frig. Alte doua posibile cazuri de decese prin hipotermie
Prima victima a gerului care loveste Romania: un barbat a murit de frig. Alte doua posibile cazuri de decese prin hipotermie

Capitala si 8 judete au iesit din atentionarea de Cod PORTOCALIU de viscol si ninsoare, acesta fiind cel de-al 2-lea ciclon care a lovit Romania in decurs de doar o saptamana. ANM anunta insa ca urmeaza cateva zile cu ger naprasnic.

Recomandări
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO

Armata israeliană efectuează luni seara bombardamente intense asupra estului oraşului Rafah, după anunţul Hamas că a acceptat o propunere înaintată de Egipt şi Qatar pentru un armistiţiu cu Israelul în Fâşia Gaza.

NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare
NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare "iresponsabile" ruseşti. Moscova speră să calmeze spiritele

NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile exerciţiile militare pentru folosirea unor arme nucleare tactice anunţate mai devreme de Moscova.

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est.