Contribuția la pilonul 2 de pensii va fi majorată. Guvernul este așteptat să ia decizia, potrivit angajamentelor europene
Contribuția la pilonul 2 de pensii va urca până la 4,75%, de la 3,75%, în prezent, dar abia în anul 2024. Ar fi o creștere într-o singură etapă, care ar urma să fie decisă luna următoare, ca parte a angajamentelor luate de România, față de Bruxelles.
Creșterea va duce la acumularea de sume mai mari, economisite pentru bătrânețe, spun economiștii, în condiţiile în care pensia de stat nu poate asigura, un trai decent.
Creșterea contribuției la pilonul 2 de pensii, cele obligatorii administrate privat, apare într-un document pregătit de Ministerul Muncii.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Este vorba despre o ordonanță de urgență prin care contribuția la pilonul 2 de pensii va crește abia în 2024, la începutul anului, la 4,75%. Până atunci, nu ar fi nicio creștere față de contribuția de 3,75% de acum. Decizia trebuie să fie luată de guvern până la finele acestei luni, pentru că face parte din angajamentele luate de România față de Comisia Europeană. Și tot luna următoare trebuie decisă și cum va fi reglementată plata pensiilor din pilonul 2, care acum se dau fie toți banii deodată, fie în tranșe întinse pe 5 ani. În discuție sunt mai multe variante, inclusiv de întindere a tranșelor pe mai mulți ani, așa cum se întâmplă în alte state.
Andrei Perianu, cofondator platformă financiară: „Dacă am lua exemplu concret - o persoană de 35 de ani, are salariu brut de 6.000 de lei şi va ieşi probabil la pensie peste 27 de ani, din momentul acela pensia lui raportată la contribuţia mărită la pilonul 2 va creşte cu 200 de lei lunar raportată la o perioadă de pensie, să zicem, de 12 ani. Nu vom reuşi să trăim decent din pilonul 1 şi nu trebui să ne aşteptăm la asta - va acoperi cheltuielile de subzistenţă, iar cu pilonul 2 ne putem menţine cumva modul de trai.”
La pilonul 2 s-au strâns 87 de miliarde de lei
Acum sunt 7,8 milioane de români care au acumulat bani în conturile lor de pilon 2, dar numai jumătate dintre ei au contribuții lună de lună. Așa că valoarea medie a unui cont nu este foarte mare, trece de 11.000 de lei. În total, la pilonul 2 de pensii s-au strâns 87 de miliarde de lei.
Cei care au beneficiat deja de pensia din pilonul 2 au ales în majoritate să primească toţi banii deodată, pentru că sumele strânse, în medie, nu sunt mari. Însă pe măsură ce contribuţiile se vor acumula, oamenii ar putea opta pentru tranșe pe mai mulți ani, aşa cum se întâmplă în ţările din Vest.
Cristi Tudorescu, analist financiar: „E mai bine să se meargă pe o pensie plătită lunar, pe o perioadă mai lungă, aş zice pe 15 ani, asta pentru că în România de la vârsta de pensionare, speranţa de viaţă se duce spre 80 de ani.”
Reformarea sistemului de pensii face parte din angajamentele luate de România prin Planul Național de Redresare, prin care țara noastră ar putea obține de la Comisia Europeană 29 de miliarde de euro până în 2026.