Cât are în medie în conturi un român care cotizează la Pilonul 2 de pensii


Ultimul update: Luni 07 Octombrie 2019 20:02
Data publicarii: Luni 07 Octombrie 2019 20:01
Categorie: Stiri Economice

7600 de lei are în medie în conturi fiecare român care cotizează la Pilonul 2 de pensii. În total, cei peste șapte milioane de titulari au 55 de miliarde de lei, conform datelor oficiale de până la jumătatea acestui an.

Asta înseamnă cu un sfert mai mult față de anul trecut, iar creșterea este generată de majorarea unor salarii. Puțini au fost cei care au decis să stopeze contribuțiile către pilonul 2 și să rămână doar în baza pensiei de la stat.

Într-un singur an, românii au adunat 11 miliarde de lei în plus în conturile de pensii Pilon II, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară. La jumătatea anului, totalul a ajuns la 55 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că un participant la pilonul 2 a strâns în medie 7.600 de lei până acum.

George Vulcănescu, analist financiar: ''Creșterea salariilior în contextul crizei de forţă de muncă, toate au favorizat creşterea contribuţiilor la fondul de pensii. Sistemul de pensii de stat creează frisoane, pentru ca frisoanele vin din întrebarea de unde bani care să acopere promisiunile cu iz electoral.”

Din cei 7 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii, majoritatea dintre ei, însemnând 5 milioane şi jumătate, au strâns în conturile lor mai puţin de 10.000 de lei. Asta în vreme ce 400.000 de participanţi la Pilonul II se pot lăuda că au acumulat sume care trec de 25.000 de lei.

Datele oficiale arată şi că 360 de persoane au renunţat la Pilonul II, după ce Guvernul a hotărât anul trecut că un participant îşi poate stopa contribuţiile la pensiile private după minimum 5 ani de cotizare.

Bogdan Dumitrescu, profesor la Academia de Ştiinţe Economice: ''O cifră de 360 de oameni raportat la 7 milioane de participant e practic insignifiantă. Oamenii au încredere în Pilonul II de pensii. Avantajul este ca atunci când ajunge la pensie, primeşte pensie atât de la pilonul I, cât şi de la pilonul II, şi în felul acesta sursele de plată a pensiei se diversifică.''

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: ''Noi nu am făcut decât un cadru legal pentru că oamenii să poată opta, nu aveam un calcul câţi vor opta'.'

Potrivit datelor ASF, cei care au ieşit la pensie anul acesta s-au ales cu sume importante din pensiile private, dacă au avut venituri ridicate. De exemplu, o persoană care s-a pensionat în vară a încasat peste 100.000 de lei, după ce a contribuit la pilonul II de la înfiinţarea lui, în 2008.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cât au strâns românii, în medie, în conturile de pensii Pilonul II
Ponta: Vrem impozitare progresivă pentru toată lumea. Teodorovici, curajos doar un pic
Foștii președinți, afectați de taxarea pensiilor speciale. Câți bani ar putea pierde
VIDEO PROTVPLUS.RO