Banii adunați de români prin Pilonul 2 de pensii, mai mulți cu 25% după un singur an
Banii adunați de români prin Pilonul 2 de pensii sunt mai mulți cu 25% după un singur an și au trecut de 87 de miliarde de lei.
Diferențele între cei care contribuie la fondurile de pensii private obligatorii sunt însă, uriașe. Unul dintre cotizanți se poate lăuda că va fi milionar. A strâns deja 1,4 milioane de lei. Asta în vreme ce altul are doar un leu în cont.
7,7 milioane de români au bani la Pilonul 2 de pensii, cel către care se virează 3,75% din salariul brut.
Până acum, în Pilonul 2, s-au acumulat 87,1 de miliarde de lei, cu 25% mai mult comparativ cu aceeași perioadă din 2020, conform Autorității de Supraveghere Financiară.
Cu alte cuvinte, într-un cont mediu de Pilon 2 s-au adunat puțin peste 11.000 de lei, dar diferențele sunt foarte mari. Aflăm de la Autoritatea de Supraveghere Financiară că un român are deja strânși în pensia privată obligatorie 1,4 milioane de lei, pe când un altul, un leu. Mai mult, nu pentru toți cei 7,7 milioane de români înscriși în Pilonul 2 sunt virate contribuții lună de lună. În septembrie, doar pentru jumătate fuseseră virate contribuții.
Pilonul 2 de pensii înseamnă atât banii virați de angajați, cât și cei rezultați din investițiile făcute de companiile care au în grijă aceste fonduri.
Dan Armeanu, vicepreședinte Autoritatea de Supraveghere Financiară: ''Toate aceste investiții sunt generatoare de rentabilitate. Stimulăm economisirea pe termen lung, la rate de rentabilitate care sunt de câte ori mai mari decât ratele bancare, este o modalitate prin care oamenii pot economisi pentru pensie și este o variantă mult mai bună decât dobânzile bancare, depozitele bancare.''
Românii de până la 35 de ani, angajați, contribuie obligatoriu cu 3,75% din salariul brut la Pilonul 2 de pensii, iar restul pot face asta doar dacă vor. Specialiștii spun că ar fi o greșeală să ne bazăm doar pe pensia de la stat.
Adrian Bența, specialist fiscal: "Un cetățean care intră în câmpul muncii și lucrează vreme de 35 de ani pe salariul mediu va obține când iese la pensie aproximativ jumătate din cât ar fi un punct de pensie în sistemul public, deci trebuie să dăm mare atenție pensiei administrate privat."
Datele mai arată că, în medie, un angajat plătește câte 200 lei pe lună la Pilonul 2 de pensii.