Banii românilor pentru Pilonul 2 de pensii s-au înmulțit, în plină pandemie. Cât s-a strâns până acum

26-01-2021 19:30


Banii românilor pentru pensia privată s-au înmulțit anul trecut. Pilonul 2, cel al pensiilor private obligatorii, a avut profit. Așa se face că românii au acum peste 75 de miliarde de lei adunați în conturi.

 

Iar unii au ajuns chiar să aibă suficienți bani pentru o bătrânețe liniștită.

7,5 milioane de români sunt prinși în Pilonul 2 de pensii private obligatorii. Datele arată însă că doar jumătate dintre ei contribuie la acest sistem lună de lună.

Per total, Pilonul 2 a fost pe plus anul trecut, în ciuda pandemiei, și a avut un profit de 6%.

Radu Crăciun, președinte APAPR: ”În mod constant, performanța noastră a fost peste rata inflației. Fondurile din Pilonul 2 de pensii au produs un câștig net pentru participanți de 900 milioane de euro”.

Datele administratorilor de pensii arată că pandemia a avut un efect negativ de scurtă durată. În vreme ce unii angajați și-au pierdut locul de muncă, alții au compensat prin salarii mai mari.

 

Un cont din Pilonul 2 are în medie 10.000 de lei

 

Diferențele de la un viitor pensionar la altul sunt uriașe, în funcție de salarii și de cât timp au contribuit. Unii români și-au asigurat deja sume frumușele pentru când vor ieși din activitate.

De pildă, în top este o persoană care are deja adunați peste 1 milion de lei. Este însă o excepție, având în vedere că, în medie, într-un cont de pensie Pilon 2 sunt, în medie, 10.000 de lei.

Cum pentru mulți români pensia de stat nu va fi suficientă, speranțele lor pentru un trai mai bun se îndreaptă spre Pilonul 2.

Cristian Popa, CFA: ”Sistemul public va putea asigura undeva la 32% din ultimul salariu, ceea ce pe standarde internaționale este destul de puțin. Un plus mare al sistemului privat de pensii este că acesta se moștenește, indiferent de ce întâmplă cu noi, acești bani economisiți revin moștenitorilor”.

În prezent, angajații contribuie cu 3,75% din salariul brut la Pilonul 2 de pensii. Iar în timp în conturile de pensii s-au strâns 75 de miliarde de lei.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO