Consumul excesiv de alcool a devenit un sport national. De ce avem aproape trei milioane de alcoolici in Romania

×
Codul embed a fost copiat

La sate, unde traieste jumatate din populatia tarii - cea mai saraca patura sociala - alcoolismul a atins cote de nestapanit. Se bea mult si prost.

Fara control, bauturile contrafacute sau produse in gospodarii ataca agresiv si pe termen lung organismul uman.

 Bautura ucide la noi mai multe femei decat oriunde in Europa; la decese in randul barbatilor, Romania e pe locul trei.

Si cu toate aceastea, stam cu bratele incrucisate: Romania nu are o strategie nationala prin care sa controleze fenomenul.

Lipsesc centrele de tratament pe banii statului, in timp ce in spitale paturile sunt ocupate de dependenti. Dar cine castiga din raul multora?

Citește și
Mariana
Ce s-a intamplat cu mama care a socat intreaga tara in 2014, cand a fost filmata bauta si cazand peste propriul copil
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Sute de milioane de euro circula anual pe piata neagra. Dependenta e speculata fara remuscari si cu profit urias.

Suntem in Dumestii Vechi-Vaslui. E doar ora noua dimineata si in ciuda vremii mohorate e forfota mare la magazinul satesc. Nu se impart oale si tigai gratis, ci se da bautura la pet .... pe caiet. SI cum noroiul a invadat ulitele satului, oamenii au gasit repede si teme de discutie: primarul si asfaltarea.

In toiul discutiei apare clatinandu-se pe picioare vecinul de vis a vis. Nu intelege de ce s-au aprins spiritele, asa ca butoneaza telefonul. Inteleptul grupului, cel mai in varsta, ii atrage insa atentia.

Localnic: Mai suntem altii pe aici care bem de la motorina in sus.
Reporter: Ce beti?
Localnic: De la motorina in sus.
Reporter: Ce simtiti?
Reporter: Cand bei mai uiti de necazuri, singuratatea...altii au, altii n-au.
Localnic: Si dvs.?
Reporter: Tot la fel, ca suntem vecini pe acolo. Cand muncesti slabesti un pic.

In tot acest timp vanzatoarea ii serveste pe noii veniti. Daniel a venit aici sa-si inece amarul si sa spuna ce are pe suflet.

Reporter: Din ce traiti?
Daniel: Din ce muncesc.
Reporter: De ce beti? Ce simtiti cand beti?
Daniel: Ha ha ha ha, mai iau din griji. Sa spun drept? Da drept, nevasta e in Italia, doi copii in Italia, pa.
Reporter: V-a lasat?
Daniel: Da. Seara sunt singur si ma gandesc unde-s copiii, ce fac copiii si atunci beau, mai trece din suparari.

Pentru unii poate parea ciudat faptul ca inca de dimineata oamenii se aduna la carciuma. Mai ales ca toti cei pe care ii vedeti nu au un loc de munca. Traiesc din venitul minim garantat si din ce mai castiga la negru, muncind cu ziua. Insa asa se intampla in mai toate satele romanesti. Vorbim practic despre locul in care traieste jumatate din populatia tarii. Cei mai saraci romani.

Profesor conf. univ. dr. Constantin Necula, presedinte Crucea Albastra Romania: "Noi asistam social pana la urma toti lenesii. Nemunca este o dependenta de lene, noi pe aceia ii asistam social. Din nefericire, pe cei care real ar avea nevoie de sprijin pentru a si putea reveni nu ii ajutam niciodata."

Este foarte adevarat ca oamenii saraci au nevoie de sprijin pentru a supravietui. Insa tocmai saracia, cel mai important factor de stres al romanilor, si lipsa perspectivei la o viata mai buna, ii determina pe multi sa-si inece amarul in bautura.

Si, asa, ajutoarele sociale ajung sa fie risipite pe alcool si nu pe cresterea nivelului de trai.

Profesor conf. univ. dr. Constantin Necula, presedinte Crucea Albastra Romania: "Nu, dar i-am ajutat sa aiba suficient de multa tensiune sociala, pentru asta i-am ajutat sa fie sufiecient de nesiguri social. Daca ma apuc sa fac motivele pentru care se apuca de baut jumatate din populatia pe care o stiu eu la ora actuala constat ca vina statului e mai mare decat vina lui ca persoana, pentru ca nesiguranta sociala, lipsa unui orizont de asteptare, lipsa de motivare sociala sunt factori decisivi in astfel de situatii. Chiar daca la prima vedere pare ca e doar o lipsa de vointa."

La fel de adevarat este si faptul ca actuala legislatie nu ajuta.

Stipuleaza doar conditiile de acordare a venitului minim garantat si a celorlalte ajutoare, dar nu si felul in care ar trebui folositi banii. Si astfel, Ministerul Muncii sustine ca e greu sa controleze asistatii. Si ca oricum nu ar putea anula ajutorul social, al unuia care cheltuieste banii statului pe bautura, pentru ca ar incalca un articol privind drepturile omului din Conventia ONU.

"Din aceasta perspectiva ar fi necesare atat modificari legislative care ar incalca drepturi ale cetatenilor, dar si suplimentarea posturilor pentru organele de control ale ministerului, alte autoritati ale administratiei publice centrale ori ale autoritatilor locale."

Tot articolul 8 din Conventia ONU mentioneaza si ca orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, insa da dreptul autoritatilor publice sa intervina, daca:

"... constituie o masura care, intr-o societate democratica, este necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protejarea sanatatii sau a moralei, ori protejarea drepturilor si libertatilor altora."

Asadar, intrebarea ramane: de ce nu intervine statul?

Pentru ca cei care isi cheltuiesc ajutoarele pentru bautura isi pun in pericol sanatatea. In plus, statisticile arata ca cele mai multe fapte penale au la baza consumul excesiv de alcool. Ca sa nu mai vorbim ca mor oamenii de boli grave in spitale. Toate acestea, nu ar trebui sa mobilizeze ministerele sanatatii si al muncii ca sa schimbe legea ?

Chiar si psihiatrii, care lucreaza zi de zi cu dependentii de alcool, cred ca aceasta situatie e scapata de sub control.

Dr. Dan Rosca, psiholog: "Aproape ca afecteaza siguranta nationala prin pagubele pe care le produce."

Intrebarea este: de ce? De ce consumul excesiv de alcool a devenit un sport national.

De ce avem aproape trei milioane de alcoolici in Romania?

Romulus Dascalu, presedinte GARANT, Organizatia Patronala a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice: "In Romania, in acest moment, noua litri din zece adica noua sticle din zece sunt bauturi contrafacute. Practic, peste 90 la suta din bauturile spirtoase din Romania consumate de catre romani sunt contrafacute."

Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula, presedinte Crucea Albastra Romania: "Ne aflam in fata unei otraviri foarte lente si foarte periculoase."

Romulus Dascalu, presedinte GARANT: "Aceste bauturi au continut extrem de mare de metanol, alcool superior, aldehide s.a.m.d. sunt alcoolii rai din aceste bauturi care creeaza nu numai grabirea alcoolismului, adica instalarii alcoolismului la consumator, cat si afecteaza extrem de grav sistemul nervos, creierul, ficatul, pancreasul, stomacul."

Asa ca nu e de mirare ca ocupam pozitii fruntase in topuri negre. Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca suntem pe locul cinci in lume la consumul de alcool pe cap de locuitor.

Pe plan intern, Institutul National de Statistica arata ca oltenii conduc detasat in topul bautorilor. Iar asta e doar varful aisbergului. Realitatea din teren e mult mai dura.

Asta inseamna ca numarul alcoolicilor din Romania ar putea fi mult mai mare. In acest moment, se stie oficial ca sunt aproape trei milioane, insa piata neagra si productia de alcool din gospodarie depasesc cu mult bautura vanduta legal, cu timbru, de pe piata.

Pe de alta parte, Politia Economica sustine ca face ce poate. In 2016, de pilda, politistii au confiscat, in intreaga tara, aproape 160.000 de litri de alcool, si au recuperat aproape 4 ,5 milioane de lei care ar fi intrat altfel in buzunarele evazionistilor.

Georgian Dragan, purtator de cuvant Politia Romana: "Au fost descoperite si unele asa-zise fabrici clandestine in care se producea alcool, bauturi alcooloice, nefiscalizate, neavind timbre, si erau comercializate catre publicul larg, in special vin."

Romulus Dascalu, presedinte GARANT:  "..va spun ca este un sport national si nu vrea nimeni sa-l opreasca, mai ales ca banii negri proveniti din aceste bauturi au plecat si la partide, au plecat si la lideri politici au plecat la institutiile de control ale statului."

Iar ultima crestere a accizei la alcool a inrautatit si mai tare situatia. Bautura cu buletin de analize si timbru s-a scumpit si mai mult, iar oamenii au uitat de ea. Ca sa va faceti o idee, daca in 2003 Imprimeria Statului a tiparit aproape o jumatate de miliard de timbre pentru bauturi alcoolice, in 2015 s-au imprimat mai putin de 70 de milioane, insa numarul alcoolicilor a crescut.

Romulus Dascalu, presedinte GARANT: "Problema alcoolismului este o problema extrem de grava. La bauturi contrafacute, conform masuratorilor noastre, se instaleaza in aproximativ o luna-doua. Adica daca la bauturi curate, o vodca curata, un vin curat, se instaleaza mai greu, se instaleaza poate intr-un an-doi, la bauturi contrafacute, datorita metanolului care efectiv bulverseaza sistemul nervos il face praf si datorita celorlalti alcooli rai din continutul bauturilor practic avem de-a face cu un fenomen extrem de violent si ingrijorator, se instaleaza foarte repede.

Intr-o luna, doua, devii dependent. Sa stiti ca cine spune in termeni populari „ti-ai baut mintile", sa stiti ca asa este. Ti-ai baut mintile daca bei bauturi din astea, ti-ai baut mintile fiindca la un moment dat nu mai judeci. La un moment dat nu mai esti in stare nici sa-ti tii echilibru, dar nici sa rationezi, si atunci intervine si violenta, fiindca o sa vedeti, 70-80 la suta din datele pe care le avem de violenta se petrec in domeniul rural si sa petrec datorita consumului acestor tipuri de bauturi."

"Acest fenomen este tratat cu mare indiferenta de catre Ministerul Sanatatii si il consider principaul vinovat si cu mare indiferenta de catre Ministerul Finantelor, recte ANAF, care nu fac niciun efort de a... Domnule,  hai sa facem o data hai sa inchidem toate nenorocirile astea din tara".

Dar aceasta situatie nu ingrijoreaza pe nimeni.

Romulus Dascalu, presedinte GARANT: "DE CE? Fiindca sunt bani multi, sunt bani multi la negru, sunt bani foarte multi la negru. Sute de milioane de euro pe an. Dvs. ce credeti, ca nu se face nimic intamplator. Nu te lasa nimeni sa produci fara sa cotizezi. Nu ma refer la ala micu care face 20 de litri, ma refer la jucatori, cazangii mari care fac vagoane de tuica, chiar baieti destepti, evazionisti de alcool facut la negru, chiar evazionisti cu alcool adus din Bulgaria, Ungaria, Serbia, din Moldova adus fara acte cu largul concurs al vamii."

Desi suntem recunoscuti la nivel mondial ca avem o problema mare cu alcoolul, nu tinem cont nici macar de ceea ce ne-am propus sa facem ...

De exemplu, in 2015, prin hotararea de guvern 160, s-a infiintat Consiliul national pentru coordonarea politicilor si actiunilor de reducere a consumului daunator de alcool in Romania, sub coordonarea Ministerului Sanatatii.

Va intrebati ce a facut acest consiliu pana acuma ? Nimic.

Biroul de presa al acestui minister ne-a raspuns in scris ca anul trecut a avut loc o prima sedinta in care s-a prezentat un proiect al Regulamentului de Organizare si Functionare al Consiliului.

Deci vorbe goale ... Si oricum, de atunci nu s-a mai intamplat nimic ... Asta in timp ce alcoolul este direct responsabil pentru producerea a 60 de boli si contribuie la aparitia altor 200, absolut toate foarte grave, printre care bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale si multe, multe, cancere.

Putem spune fara sa gresim ca alcoolul contribuie la degradarea noastra ca natie si nimeni nu ia masuri concrete.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Pana la 40% din pacientii internati au boli provocate de alcool. O zi la Urgente, in Vaslui:
Pana la 40% din pacientii internati au boli provocate de alcool. O zi la Urgente, in Vaslui: "La noi, e sarbatoare zilnic"

Luat la bani marunti, statul roman se dovedeste extrem de neinspirat la capitolul investitii. Multe domenii sufera teribil din cauza deciziilor administrative proaste.

Ce s-a intamplat cu mama care a socat intreaga tara in 2014, cand a fost filmata bauta si cazand peste propriul copil
Ce s-a intamplat cu mama care a socat intreaga tara in 2014, cand a fost filmata bauta si cazand peste propriul copil

Campania "Dependenta Romaniei. Alcoolismul -boala din pahar" continua cu o poveste care a socat intreaga tara in 2014. Si, cu siguranta, va tulbura opinia publica si acum.

S-a trezit la morga, inainte de propria autopsie. Cum a reusit Raul Giura sa invinga dependenta de alcool
S-a trezit la morga, inainte de propria autopsie. Cum a reusit Raul Giura sa invinga dependenta de alcool

Campania "Dependenta Romaniei-Alcoolismul, boala din pahar" continua. Aproape trei milioane de romani beau fara masura. Principalul motiv pe care il invoca este stresul. La randul lui, cauzat de saracie.

Romania, locul 5 in lume la consumul excesiv de alcool.
Romania, locul 5 in lume la consumul excesiv de alcool. "Beau pentru organism, imi da putere. Apa te slabeste"

Continuam campania Stirilor Pro TV "Dependenta Romaniei: Alcoolul, boala din pahar" cu o statistica trista: Romania ocupa locul cinci in lume la consumul excesiv de alcool pe cap de locuitor.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.