Romania, locul 5 in lume la consumul excesiv de alcool. "Beau pentru organism, imi da putere. Apa te slabeste"

×
Codul embed a fost copiat

Continuam campania Stirilor Pro TV "Dependenta Romaniei: Alcoolul, boala din pahar" cu o statistica trista: Romania ocupa locul cinci in lume la consumul excesiv de alcool pe cap de locuitor.

Dincolo de cifre, situatia pare fara iesire. La tara, unde traieste jumatate din populatia tarii, cea mai saraca patura sociala, alcoolismul a atins cote de nestapanit. Se bea mult si prost. Bauturile contrafacute sau unele produse in gospodarii ataca agresiv organele vitale ale consumatorilor. Si se ajunge rapid la deces.

Suntem primii in Europa intr-un nedorit clasament al femeilor ucise in urma consumului excesiv de alcool. La segmentul barbati, ocupam locul al treilea. Romania insa nu are nicio strategie nationala prin care sa controleze fenomenul.

Lipsesc centrele de tratament pe banii statului, in timp ce in spitale paturile sunt ocupate de dependenti. In acelasi timp, sute de milioane de euro circula anual pe piata neagra a bauturilor. Ajung in buzunarele unor indivizi care speculeaza dependenta din cauza careia mor anual 20.000 de romani.

Citește și
alcool
Studiu: O pastila contra alcoolismului, creata de cercetatorii britanici

Dumestii Vechi, Vaslui. E doar ora noua dimineata si in ciuda vremii mohorate, e forfota mare la magazinul satesc. Nu se impart oale si tigai gratis, ci se da bautura la PET ....pe caiet. Si cum noroiul a invadat ulitele satului, oamenii au gasit repede si teme de discutie: primarul si asfaltarea.

In toiul discutiei apare clatinandu-se pe picioare vecinul de vis-a-vis. Nu intelege de ce s-au aprins spiritele, asa ca butoneaza telefonul. Inteleptul grupului, cel mai in varsta, ii atrage insa atentia.

Localnic: Mai suntem altii pe aici care bem de la "motorina" in sus.
Reporter: De ce beti, de bucurie, de necaz?
Localnic: La noi se bea si de bucurie si de necaz.
Localnic: De exemplu, pentru organism. Cat muncesc intr-un timp, imi da putere de a munci. Cand bei un pahar iti da putere. Apa te slabeste.

In tot acest timp, vanzatoarea ii serveste pe noii veniti. Daniel a venit aici sa-si inece amarul si sa spuna ce are pe suflet.

Reporter: Din ce traiti?
Localnic: Din ce muncesc,
Reporter: De ce beti?
Localnic: Sa va spun drept. Nevasta e in Italia, doi copii in Italia. M-a lasat. Seara sunt singur si ma gandesc unde-s copiii, ce fac si atunci beau, mai trece din suparari.

Pentru unii, poate parea ciudat faptul ca inca de dimineata oamenii se aduna la carciuma. Mai ales ca toti cei de aici nu au un loc de munca. Traiesc din venitul minim garantat si din ce mai castiga la negru muncind cu ziua. Insa asa se intampla in mai toate satele romanesti. Vorbim practic despre locul in care traieste jumatate din populatia tarii. Cei mai saraci romani.

Profesor conf. Univ. Dr. Constantin Necula, presedintele Crucea Albastra Romania: "Noi asistam social pana la urma toti lenesii. Nemunca este o dependenta de lene, noi pe aceia ii asistam social. Din nefericire, pe cei care real ar avea nevoie de sprijin pentru a si putea reveni nu ii ajutam niciodata."

Intrebarea este: de ce? De ce consumul excesiv de alcool a devenit un sport national. De ce avem aproape trei milioane de alcoolici in Romania?

Profesor Conf. Univ. Dr. Constantin Necula, presedinte Crucea Albastra Romania: "Ne aflam in fata unei otraviri foarte lente si foarte periculoase."

Romulul Dascalu, presedintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice Garantin Romania: "In acest moment, noua litri din zece, adica noua sticle din zece, sunt bauturi contrafacute . Practic, peste 90 la suta din bauturile spirtoase din Romania consumate de catre romani sunt contrafacute.

Aceste bauturi au continut extrem de mare de metanol, alcool superior. Sunt alcoolii rai din aceste bauturi care creeaza nu numai grabirea alcoolismului, adica instalarii alcoolismului la consumator, cat si afecteaza extrem de grav sistemul nervos, creierul, ficatul, pancreasul, stomacul."

Asa ca nu e de mirare ca Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca suntem pe locul cinci in lume la consumul de alcool pe cap de locuitor. E ingrijorator insa realitatea din teren arata ca situatia e chiar mai grava.

Romulus Dascalu: "Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a stat sa socoteasca piata neagra, de aia sunt mari rezerve vis-a-vis de masuratorile lor, fiindca realitatea pe piata romaneasca este asta pe care v-o spun eu, fiindca sunt de zeci de ani in bransa asta si stiu ce se intampla."

Asta inseamna ca numarul alcoolicilor din Romania ar putea fi mult mai mare. In acest moment, se stie oficial ca sunt aproape trei milioane, insa piata neagra si productia de alcool din gospodarie depasesc cu mult bautura vanduta legal, cu timbru, de pe piata.

Romulus Dascalu: "Este o piata nemaiintalnita din cele 28 de state europene, nu o sa gasiti nici in Bulgaria ceea ce se intampla in Romania. Sunt tot felul de tuici, cazane, cazanele, instalatii cata frunza si iarba in Romania, este sport national. Noi am numarat circa 300 de mii de cazane mici, mijlocii si mari. Le-am numarat la nivelul localitatii si dupa aia ne-am oprit ca tot mai erau si tot mai erau. Va spun ca este un sport national si nu vrea nimeni sa-l opreasca, mai ales ca banii negri proveniti din aceste bauturi au plecat si la partide au plecat si la lideri politici au plecat la institutiile de control ale statului.

Fiecare judet am ori prefectul, ori deputatii, ori pe ala de la Antifrauda, toti au, toti au. Toti primarii unde creste pruna au cazane. Dar toti primarii ca altfel nu castiga alegerile. Eu va spun realitatea. Nu exista primar sa n-aiba cazan, daca vrei sa castigi alegerile si nu te alege nici dracul daca nu-i imbeti in ziua alegerilor. Nu-i nimeni autorizat, dar nimeni."

Iar ultima crestere a accizei la alcool a inrautatit si mai tare situatia. Bautura cu buletin de analize si timbru s-a scumpit si mai mult iar oamenii au uitat de ea. Ca sa va faceti o idee, daca in 2003 Imprimeria statului a tiparit aproape o jumatate de miliard de timbre pentru bauturi alcoolice, in 2015 s-au imprimat mai putin de 70 de milioane, insa numarul alcoolicilor a crescut.

Romulus Dascalu: "Problema alcoolismului este o problema extrem de grava. la bauturi contrafacute, conform masuratorilor noastre, se instaleaza in aproximativ o luna-doua. Ddica daca la bauturi curate, o vodka curata, un vin curat, se instaleaza, ma refer mai greu, se instaleaza poate intr-un an-doi, la bauturi contrafacute, datorita metanolului care efectiv bulverseaza sistemul nervos, il face praf, si datorita celorlalti alcooli rai din continutul bauturilor, practic avem de-a face cu un fenomen extrem de violent si ingrijorator, se instaleaza foarte repede.

Intr-o luna, doua devii dependent. Sa stiti ca cine spune in termeni populari „ti-ai baut mintile" sa stiti ca asa este. Ti-ai baut mintile daca bei bauturi din astea, ti-ai baut mintile, fiindca la un moment dat nu mai judeci. La un moment dat nu mai esti in stare nici sa-ti tii echilibru, dar nici sa rationezi si atunci intervine si violenta, fiindca o sa vedeti 70-80 la suta din datele pe care le avem de violenta se petrec in domeniul rural si sa petrec datorita consumului acestor tipuri de bauturi."

Dar aceasta situatie nu ingrijoreaza pe nimeni.

Romulus Dascalu: "Acest fenomen este tratat cu mare indiferenta de catre Ministerul Sanatatii si il consider principalul vinovat si cu mare indiferenta de catre Ministerul Finantelor, recte ANAF, care nu fac niciun efort de a... "dle hai sa facem o data hai sa inchidem toate nenorocirile astea din tara.""

Mai mult, desi suntem recunoscuti la nivel mondial ca avem o mare problema cu alcoolul, chiar si mecanismele de combatere a alcoolismului infiintate prin lege nu sunt respectate. De exemplu in 2015 prin hotararea de guvern 160 s-a infiintat Consiliul National pentru Coordonarea Politicilor si Actiunilor de Reducere a Consumului Daunator de Alcool in Romania, sub coordonarea Ministerului Sanatatii. Biroul de presa a acestui minister ne-a raspuns in scris ca anul trecut a avut loc o prima sedinta a acestui consiliu in care s-a prezentat un proiect al Regulamentului de Organizare si Functionare al Consiliului. De atunci nu s-a mai intamplat nimic.

Tot Ministerul Sanatatii admite ca avem o problema reala cu alcoolul. Ca acesta este direct responsabil pentru producerea a aproximativ 60 de boli si contribuie la aparitia altor 200 foarte grave, intre care unele cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale si numeroase cancere. Asadar, alcoolul contribuie in diferite grade la majoritatea bolilor cronice de care sufera romanii, dar responsabilii nu au un plan concret de masuri.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Rusia: O noua aplicatie pentru smartphone este dezvoltata pentru a oferi sustinere persoanelor care sufera de alcoolism
Rusia: O noua aplicatie pentru smartphone este dezvoltata pentru a oferi sustinere persoanelor care sufera de alcoolism

Este vorba despre furnizarea de informatii cu privire la reuniunile organizate pentru sprijinul dependentilor de alcool si droguri, sfaturi medicale pentru tinerea sub control a acestor probleme de dependenta.

Studiu: O pastila contra alcoolismului, creata de cercetatorii britanici
Studiu: O pastila contra alcoolismului, creata de cercetatorii britanici

O pastila cu administrare zilnica ar putea fi prescrisa persoanelor care consuma cantitati mari de bauturi alcoolice cu scopul de a le ajuta pe acestea sa isi invinga dependenta de alcool, au anuntat cercetatorii din Marea Britanie.

Cine mai numara paharele romanilor. Singurele unitati care ii pot ajuta pe alcoolici nu mai au bani
Cine mai numara paharele romanilor. Singurele unitati care ii pot ajuta pe alcoolici nu mai au bani

Pe lista lunga a problemelor pe care Romania nu este pregatita sa le rezolve se afla alcoolismul.

Statistica ingrijoratoare pentru Romania: tot mai multe femei consuma alcool cot la cot cu barbatii
Statistica ingrijoratoare pentru Romania: tot mai multe femei consuma alcool cot la cot cu barbatii

Tot mai multe femei au inceput sa consume alcool, spun ingrijorati voluntarii de la ONG-urile care ii ajuta pe dependenti. De vina ar putea fi criza, stresul ori tendinta doamnelor de a-si imita partenerii.

Recomandări
Armata Română în alertă, după ce a detectat un ”semnal de ţintă aeriană de mici dimensiuni” la 15 kilometri de Chilia Veche
Armata Română în alertă, după ce a detectat un ”semnal de ţintă aeriană de mici dimensiuni” la 15 kilometri de Chilia Veche

Ministerul Apărării a anunţat, joi seara, că radarele Armatei au detectat un ”semnal de ţintă aeriană de mici dimensiuni” la 15 kilometri de Chilia Veche.

Noi detalii în cazul prăbușirii avionului în Kazahstan. Rușii ar fi confundat aparatul cu o dronă a Ucrainei
Noi detalii în cazul prăbușirii avionului în Kazahstan. Rușii ar fi confundat aparatul cu o dronă a Ucrainei

Avionul companiei din Azerbaidjan, prăbușit în Kazahstan, a fost cel mai probabil, lovit de o rachetă sol-aer a unui sistem rusesc Panțir, care l-ar fi confundat cu o dronă ucraineană.

Facturile Nordis, prezentate de Marcel Ciolacu, prezintă mai multe semne de întrebare cu privire la veridicitatea lor
Facturile Nordis, prezentate de Marcel Ciolacu, prezintă mai multe semne de întrebare cu privire la veridicitatea lor

Marcel Ciolacu s-a ținut de cuvânt și a postat pe TikTok documente care, spune el, ar fi dovada că a plătit din banii personali zborurile la Nisa și Madrid.