S-a trezit la morga, inainte de propria autopsie. Cum a reusit Raul Giura sa invinga dependenta de alcool
Campania "Dependenta Romaniei-Alcoolismul, boala din pahar" continua. Aproape trei milioane de romani beau fara masura. Principalul motiv pe care il invoca este stresul. La randul lui, cauzat de saracie.
Pentru alte explicatii ne putem apleca insa si asupra mediului familial. O data, sunt acele genele transmisibile de la parintii alcoolici, asa cum arata studii facute in ultimii 20 de ani. De celealalta parte stau practici, fara vreo sustinere medicala, dezvoltate in special de la tara, dar adoptate de foarte multi romani.
Copiii care primesc de baut "de pofta", bebelusii adormiti cu tarie, vinul rosu care "face sange" ori berea care "ajuta lactatia" sunt doar cateva exemple.
Raul Giura a facut milioane de dolari din traficul cu alcool. La fel de usor i-a pierdut din cauza dependentei. Povesteste ca a ajuns sa bea, intr-o singura zi, 60 de beri si doi litri de votca.
S-a trezit la morga, inainte de propria autopsie, si a aflat ca a fost declarat mort de doua ori din cauza bauturii.
Raul a tot cautat variante de a scapa de viciu, apeland pana si la vraci ori vrajitoare. Nimic nu a functionat. Tratamentul din spitalele de psihiatrie romanesti este oricum ineficient. Iar sansele de recidiva sunt de peste 90%. De altfel, si Raul s-a pus pe picioare abia cand a intrat intr-un grup al alcoolicilor anonimi al unei fundatii particulare.
Atentie, urmeaza detalii ce va pot afecta emotional.
"Doamne, da-mi seninatatea sa accept ceea ce nu pot schimba, curaj sa schimb ceea ce pot si intelepciunea sa le deosebesc. Faca-se voia Ta si nu a mea".
L-am intalnit pe Raul la intrunirea Alcoolicilor Anonimi din Cluj. El coordoneaza centrul. Pentru ceilalti, este ilustrarea lui "se poate". Dovada ca sala este arhiplina. Ochi si urechi la vorbitor. Peste tot, insa, fete triste si brazdate de cicatrici, urme ale unor conflicte cauzate de bautura.
Priviri care se agata de o vorba buna ca de ultima speranta. Si maini tremurande, impreunate ba a rugaciune, ba a disperare.
Toti cauta indrumarea lui Raul. Doar un alcoolic poate sa ii inteleaga. Rand pe rand spun ce au pe suflet, fara sa fie intrerupti. Apoi, e timpul pentru sfaturi.
Puterea propriului exemplu, pe asta mizeaza Raul cand le povesteste suferinzilor prin ce a trecut. S-a nascut intr-o zona viticola, pe Valea Ampoiului, poarta spre Tara Motilor. Toti cei din casa beau. Pe cand avea doar cateva luni, parintii au gasit modalitatea prin care bebelusul sa nu-i deranjeze. Va suna cunoscut?
Nici cand a inceput sa mearga in picioare atitudinea familiei nu s-a schimbat.
RAUL GIURA: "Imi spunea bunica ca trebuia sa ma duc pe ascuns sa beau o cana cu apa. Imi spunea „Nu bea apa ca-ti face rau", zicea "Uite acolo vinul, ia vin" era vin mai slab pentru noi ca si copii, dar vin se bea".
Fara sa stie ca geneticienii au cautat explicatii pentru alcoolism zeci de ani si, in cele din urma, le-au si gasit. Raul ne-a marturisit crezul sau: "Am mostenit pasiunea pentru bautura si dependenta". Iar faptul ca starea lui s-a deteriorat mai repede decat a rudelor, spre exemplu, intareste ideea genelor transmisibile.
La nici 14 ani, Raul avea deja la activ un episod de coma alcoolica. Si-a dat seama ca e pe un drum gresit si a incercat sa-si spele pacatele prin sport.
"La 17 ani eram deja in divizia A, faceam Rugby, la 17 ani eram deja in Nationala si asta m-a ferit cumva de o degradare rapida".
A avut insa ghinion sa se accidenteze de tanar. Si sa fie obligat sa renunte.
La 24 de ani s-a casatorit si a devenit rapid tatal a doua fete. Profesional, ii mergea, teoretic, bine. Facea contrabanda cu spirtoase, de altfel, lumea il stia drept "Regele alcoolului din Romania". Si bea din ce in ce mai mult.
Era multimilionar, insa, viata i se ducea de rapa.
Ca sa scape de puscarie, Raul a platit bani grei. Toata averea, mai precis. Singur, falit, descumpanit, a cedat. A vrut sa o termine cu viata:
"Mie imi s-a pus intr-o zi de doua ori diagnosticul de deces . M-au trimis la morga si eu mi-am revenit la morga. Eram dezbracat in pielea goala pe o masa de inox, aveam trasate liniile de autopsie, aveam legat de degetul mare "mort la ora cutare" si acolo mi-am revenit. Am simtit ca ma afundam intr-o intunecime, simteam asa o groaza, stiam ca ma duc in Iad, dar nu stiu de ce nici in ziua de azi Dumnezeu a ales sa imi dea o alta sansa. Mi-am vazut toata viata mea cu lux de amanunte si ce e interesant este ca am vazut-o din ambele perspective, am simtit toata durerea pe care am pricinuit-o".
Nici asa insa nu a putut stavili dorinta de a consuma alcool. Bea fara oprire. La un moment dat, Raul a intalnit-o pe Carmen, actuala sa sotie, care a incercat imediat sa-l ajute. Ca sa-l tina departe de bautura, femeia l-a convins sa se mute la tara. O schimbare deloc inspirata.
Ajuns la capatul puterilor, Raul a mai testat o data propria vointa. A jurat cu mana pe Biblie ca va sta departe de alcool un an. In ziua in care s-a implinit sorocul, s-a dus direct la carciuma. Zice el sa vada daca s-a lecuit.
"Mi-am luat o bere am zis mai merge o bere si am baut 60 de beri si un litru de vodka de parca stomacul meu era Sahara, pana am ajuns o epava, nu mancam cate doua saptamani".
Acasa, scenariul dupa care curgeau zilele devenise neverosimil. Tintuit la pat, Raul folosea un fluier ca sa ceara de baut. Spre disperarea nevestei, tovarasii de pahar ii indeplineau dorintele si il aprovizionau cu te miri ce.
Intr-o zi, in urma cu 16 ani, Carmen a adus acasa un preot. El i-a povestit lui Raul despre Alcoolicii Anonimi din Cluj, iar barbatul a tras de el sa mearga pana acolo. Viata i s-a schimbat complet. Din clipa in care a trecut pragul casei in care se intalneau toti cei cu probleme, nu a mai baut un strop.
A gasit adapost in credinta, in Dumnezeu. Si puterea de a-i ajutat pe altii. Raul merge acum prin inchisori si in zonele rau famate ale Clujului ca sa le vorbeasca oamenilor despre patima betiei.
Lucreaza chiar si cu alcoolicii adunati de pe strada. Cu cei carora le spunem "boschetari". Uneori, ii aduce la el acasa. Carmen le da haine curate si le pune pe masa o farfurie cu hrana calda. Iar Raul le vorbeste calm.
De cele mai multe ori, se intalnesc intr-un sediu din orasul Cluj-Napoca. Insa marea lui dorinta este sa termine Centrul pentru Reabilitarea Dependentilor de Alcool pe care a inceput sa-l construiasca la tara, cu ajutorul unei biserici din America. O echipa de misionari trage tare ca sa termine finisajele interioare. Au venit aici pe banii lor, pentru ca, spre deosebire de noi, americanii inteleg foarte bine ce inseamna boala alcoolismului.
In toata lumea, indiferent de metoda de aplicata, eficienta tratamentului tine de internarea pacientilor intr-un centru precum cel pe care il construieste Raul.
Noul centru al lui Raul va putea gazdui cel mult 12 persoane, pentru inceput. Visul lui este sa-l extinda la o suta. In Romania insa sunt aproape trei milioane de alcoolici. Iar statul, prin Ministerul Sanatatii, nu face deocamdata nimic pentru acest flagel.