Pana la 40% din pacientii internati au boli provocate de alcool. O zi la Urgente, in Vaslui: "La noi, e sarbatoare zilnic"

×
Codul embed a fost copiat

Luat la bani marunti, statul roman se dovedeste extrem de neinspirat la capitolul investitii. Multe domenii sufera teribil din cauza deciziilor administrative proaste.

In Sanatate, cel putin, am devenit experti in a ne sapa singuri groapa. In fiecare an, romanii mor pe capete si o gramada de bani zboara pe fereastra, pentru ca cei care ne conduc sunt incapabili sa dezvolte programe viabile. Se plang neputinciosi de efectele unor boli precum alcoolismul, dar nu vin cu solutii.

Facem azi radiografia unei unitati de urgenta din tara, intr-o zi obisnuita. Pacienti pe sapte carari blocheaza activitatea medicilor, in timp ce victime ale unor accidente rutiere asteapta sa li se acorde ajutor. Aproape 40 la suta din paturile de spital din toata tara sunt ocupate de bolnavi tratati de afectiuni cauzate de consumul excesiv de alcool.

Unitatea de primiri Urgente, Spitalul Judetean Vaslui, intr-o zi obisnuita, in ciuda forfotei aparente...

Toate paturile sunt ocupate. Mai mult, si scaunele din incapere sunt pline cu pacienti. In toata aceasta agitatie, in care orice moment se poate dovedi crucial pentru cei ajunsi aici in urma unui accident rutier sau chiar inconstienti, isi face aparitia Habet. Este "client" fidel la Urgenta.

Citește și
Raul Giura
S-a trezit la morga, inainte de propria autopsie. Cum a reusit Raul Giura sa invinga dependenta de alcool
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Barbatul pare sa intelega ca trebuie sa mai astepte. Medicii isi vad de treaba. Nu trec zece minute, ca in camera de urgenta isi face aparitia un alt asistent de pe ambulanta. Aduce doua doamne: mama si fiica, in plin conflict.

"E agresiva, are doua saptamani de cand consuma in fiecare zi. E agresiva, vrea sa sparga, vrea sa strice. Politia o cunoaste, o vede in fiecare zi cum iese cu sticla. Ea mi-a bagat degetele in ochi, e fata mea, dar imi face rau", se acuza reciproc cele doua.

In cele din urma, medicul si asistentele o calmeaza si reusesc sa-i faca analizele. In plin haos, brancardierii reusesc sa scoata un pacient sa il duca la tomograf. Iar Habet isi incearca din nou norocul... "Am dormit intr-un vagon, n-aveam soba, n-aveam nimic si nu mai pot, pieptul aici si partea stanga. Si de asta doresc sa mi se faca o raza, ca eu nu mai pot nu pot sa stau pe partea stanga deloc", spune el.

Medic: "Ia spune, ai baut si ai dormit cam dezbracat?

Habet: "Acolo da, la vagon."

Medic: Dar, ia spune, azi ai baut? Sa nu patesti ceva daca iti punem medicamente."

Habet: "Nu azi nu, ieri."

Medic: "Are un ficat mare, dur si asta e dat de consumul de bauturi alcoolice. De ce beti?

Habet: "De prost!"

Dr. Carmen Piseru: "Mie imi pare rau sa spun, la noi e sarbatoare in fiecare zi. Beau si femei si barbati. Cred ca proportia e 50/50, daca nu cumva femeile sunt in top. Suntem un judet cu mai putina politrauma, adica la noi din accident fie mor, fie nu patesc mare lucru. In schimb, suntem un judet cu o patologie secundara data de boli alcoolice foarte importanta. Eu vorbesc aici de hepatite cronice toxice, de ciroze alcoolice, de pancreatite."

Nici nu termina bine de vorbit ca isi face aparitia un alt domn usor... dezechilibrat. L-a lasat si vocea.

Suparat ca a fost trimis pe hol pentru un pacient ranit grav intr-un accident rutier, continua sa se certe cu cine apuca. Medicii isi vad de ale lor. Stabilizeaza victima, dar, dupa nici doua minute, isi face aparitia un alt cetatean, insotit de un politist. Toti sunt "incalziti" de bauturile alcoolice. De altfel, romanii nu prea stiu ca nu e voie sa bea cand este frig, pentru ca ingheata din cauza vasodilatatiei.

Din fericire, si barbatul si toti cei pe care i-ati vazut mai devreme sunt norocosi. Au fost tratati ca oricare alt pacient ajuns la Urgenta. Chit ca problemele lor pleaca de la alcool...
Medicii nu le-au dat drumul decat dupa ce s-au asigurat ca starea lor este stabila. Asta insemnand, in cazul unora, chiar internarea pentru o noapte sau doua.

Tabloul de la Vaslui nu este izolat. Se regaseste in toate spitalele romanesti, la Urgenta. Medicii spun ca, invariabil, activitatea le este data complet peste cap de alcoolici. Deseori, consumatorii devin agresivi. Atat la UPU, cat si pe sectie....

"Intre 20-40% din pacientii internati intr-un spital general sunt acolo din cauza alcoolului : ulcere, neuropatii, cazaturi, fracturi", spun medicii.

Totul pentru ca in tara noastra nu exista clinici de stat specializate. Nici personal, de altfel...

Daca s-ar investi in cateva clinici antialcool, antidrog, antidependente cat investim in tot felul de proiecte medicale, multe din actele care se vindeca prin preventie n-ar mai avea finalitate medicala. Inainte de a vorbi de consumul de alcool, sa vedem cat ne costa vindecarea acelor bolnavi de alcool. Oricum, statul nu prea se implica in terapia antialcool si antidrog. Avem o zona in care sigur ca se investesc bani, dar si o alta zona in care nu investim deloc Daca avem o agentie nationala antidrog, nu avem nicio agentie nationala antialcool.

Iar Romania pierde. Toti pierdem, de fapt. Sunt aproape trei milioane de alcoolici in toata tara. Pe unii ii cunoastem. Sunt parte din familiile noastre sau din cercul de prieteni. De multe ori, tineri in putere, complet dezorientati. Nu stiu cum si nici nu au unde sa se trateze. Isi pierd familiile, job-ul si, in cele din urma, vietile.

Pe de alta parte, statul pierde pana la urma, un contribuabil.

Ganditi-va ca sunt oameni foarte valorosi care beau si care si-au interupt parcursul tocmai din cauza problemelor legate de alcool, sunt oameni care mai au ceva de spus pe plan profesional, familial si care se pierd din cauza alcoolismului. De aceea, costurile indirecte sunt uriase.

Vorbim despre multi bani. Nimeni nu poate estima cat, pentru ca nimeni nu s-a deranjat sa calculeze. Inca o dovada a ignorantei.
Americanii, in schimb, au facut exercitiul. Pierderile anuale cauzate de neintegrarea alcoolicilor in sistem se ridica la 200 de miliarde de dolari.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ce s-a intamplat cu mama care a socat intreaga tara in 2014, cand a fost filmata bauta si cazand peste propriul copil
Ce s-a intamplat cu mama care a socat intreaga tara in 2014, cand a fost filmata bauta si cazand peste propriul copil

Campania "Dependenta Romaniei. Alcoolismul -boala din pahar" continua cu o poveste care a socat intreaga tara in 2014. Si, cu siguranta, va tulbura opinia publica si acum.

S-a trezit la morga, inainte de propria autopsie. Cum a reusit Raul Giura sa invinga dependenta de alcool
S-a trezit la morga, inainte de propria autopsie. Cum a reusit Raul Giura sa invinga dependenta de alcool

Campania "Dependenta Romaniei-Alcoolismul, boala din pahar" continua. Aproape trei milioane de romani beau fara masura. Principalul motiv pe care il invoca este stresul. La randul lui, cauzat de saracie.

Recomandări
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini
Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Încă din zorii zilei de miercuri, un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini, după ce cu o noapte înainte a plouat.