Construcție cu o istorie fascinantă, veche de peste 200 de ani, renovată de voluntari
Una dintre puţinele cule care mai există în judeţul Gorj şi care, de ani de zile, s-a degradat continuu, este renovată acum de voluntari.
Sprijiniţi de fundaţia prinţului Charles, aceştia refac acoperişul vechii construcţii, cu o istorie fascinantă.
Localnicii au contribuit şi ei cu cărămizi provenite de la case vechi, dar şi cu cazare şi masă pentru cei care reuşesc să salveze aceste ultime mărturii, vechi de peste două secole, ale unei lumi de mult apuse.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Cula Șiacu, din judeţul Gorj, o construcţie semifortificată, veche de peste 200 de ani, nu a fost niciodată reabilitata aşa cum trebuie. Din contră, a fost abandonată şi s-a degradat în fiecare an. Acum voluntarii de la asociaţia "Ambulanţă pentru Monumente" au reuşit să o salveze de la o dispariţie aproape sigură.
Eugen Vaida, coordonator Ambulanţă pentru Monumente: "Sunt lucrări destul de complicate. Trebuie scoasă fiecare piesă crăpată şi fisurata de cărămidă şi înlocuită. Ulterior am pus nişte tije elicoidala care coş cumva aceste fracturi."
Pentru acoperişul culei au fost aduşi meșteri pricepuţi, pentru a lucra cât mai aproape original.
Nicolae Toader, cioplitor în lemn: "Am găsit-o paradită aşa cum se mai vede, că nu e restaurată, dar încet încet începe să ia contur".
Şi studenţii au dat o mână de ajutor.
Magda Vladimirescu, voluntar: "Facem nişte cuie de lemn pentru şarpanta pe care o fac băieţii lângă şi toate prinderile trebuie făcute tradiţional, aşa cum erau înainte."
Spre bucuria voluntarilor, localnicii le sunt mereu alături şi îi ajută cu ce pot pentru că treaba să meargă strună.
Eugen Vaida: "Nu ne aşteptam, comunitatea a rezonat, chiar dacă suntem în pandemie, ne-au invitat la ei acasă, în casele care sunt nelocuite ne-au oferit cazare. În fiecare zi trec şi ne lasă mâncarea".
Construcţia are însă nevoie de reabilitări şi la zidărie, iar pentru asta muzeul judeţean Gorj ar urma să acceseze fonduri astfel încât clădirea să fie reabilitată complet şi să fie inclusă în circuitele turistice.